INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

úvod 6260006Když jsem otevřela dveře kanceláří firmy Kapka Plus s.r.o., která sídlí v Ostravě, žasla jsem. Vstoupila jsem do světa podnikání zarámovaného do klidu, rozvahy, důstojnosti, do designově vymazleného prostředí, kde vše mělo své místo, i kdyby to třeba zrovna překáželo. Dostala jsem se do oázy tvořivosti, důmyslného uspořádání prostoru, kde si každý kousek rozuměl s tím sousedním. Nic nechybělo, ničeho tu nebylo nazbyt. Vyzdobené stěny fotografiemi z nejrůznějších akcí, k tomu citáty nestora českého podnikatelského prostředí Tomáše Bati. Zrcadlo dění, které úspěšně mapuje události, které se firmě podařily připravit. Svět sám pro sebe, ale tím víc pro ostatní, kteří se hodlají učit, dál vzdělávat. Útočiště pro ty, kdož chtějí a umí pilně pracovat. Interiér vymyšlený do detailu, který přesto skýtá možnost dotvářet dle situace a potřeb. Jak se tohle podařilo vybudovat, nechápala jsem.

A ty plány do dalších měsíců! Venku v přilehlém areálu bude zahrádka s kytkami a bylinkami, aby se hosté měli kde osvěžit po náročném jednání, až budou potřebovat pozornost ze zasedačky přenést blíže ke slunci nebo mrakům. Počítá se ale ještě s lecjakým překvapením. Když mi to Ing. Kateřina Látalová, Ph.D., jednatelka jmenované firmy, všechno popisovala, bylo vidět, jak se na výsledek těší. Pochopila jsem, že se má co otáčet, protože organizování všech těch seminářů, setkání, školení a konferencí, což je stěžejní v programu této společnosti, je až až. Jak stihnout i další úkoly? Ano, času je pramálo a sny jsou velké. Věří jim však a už se těší, až se přilehlým plochám podaří dát podobu a využití, o nichž společně s reprezentantem další zdejší firmy PH poradce servis s.r.o. Ing. Petrem Holubem mají celkem jasnou představu:

Jak byste představila vaši firmu podnikatelské veřejnosti?

Společnost Kapka Plus s.r.o. vznikla v roce 2016 na základě zkušeností v oblasti vzdělávání jednotlivých zakládajících členů a zabývá se vzděláváním a poradenstvím v širokém spektru oborů převážně v technických oblastech, které zabezpečujeme vysoce kvalifikovanými garanty a lektory s dlouhodobou praxí ve výrobních a auditorských firmách.

Naší prioritou je vždy maximální spokojenost zákazníků, pro které profesionálně připravujeme komplexní vzdělávání na míru dle podmínek a potřeb každé firmy – každého z vás.

DSC02800Je v oboru vzdělávání, pořádání školení, seminářů a kurzů velká konkurence?

Stejně jako v každé oblasti. Bereme však konkurenci jako výzvu, jako možnost posunout se dál... Naším cílem není „kopírovat“ projekty, které jsou již na současném trhu realizovány, ale zaměřit se na konkrétní aktuální provozní problémy, se kterými se potýkají ve svých firmách účastníci našich akcí... Ty často vychá­zejí z jednotlivých dotazů, ať telefonických, či e-mailových, na které se snažíme pružně reagovat, rovněž pracujeme s anketami, které účastníci vyplňují na závěr, což je úžasný zdroj informací pro naše příští aktivity.

A stále se učíme: z chyb vlastních i z chyb konkurence. Nic nás to nestojí, jen se rozhlížet kolem sebe, lépe komunikovat a naslouchat jeden druhému, našim partnerům.

Úzce spolupracujeme s Asociací odborných pracovníků pro zdvihací zařízení – ČR z.s. a Asociací pracovníků tlakových zařízení z.s., pro které organizujeme konference a další odborné akce. Díky této spolupráci máme včas (jako jedni z prvních) informace o novinkách v legislativě a můžeme takto lépe reagovat na poptávky zájemců formou krátkých workshopů, seminářů, odborných setkání apod., jednak prezenční formou, jednak online.

Jedním z náročnějších vzdělávacích programů je studium Manažera kreativity a inovací. Můžete toto studium stručně představit?

Jednoduchá otázka, složitější odpověď: studium Manažer kreativity a inovací vzniklo ve své původní osmimodulové podobě před rokem 2008. V této verzi proběhlo 13 ročníků. Poté, na základě dohody s původním organizátorem, přešlo studium pod hlavičku naší společnosti jako pětimodulové. Ráda bych však zmínila, že závěrečná personální certifikace, kterou celé studium MCI končí, zůstala i nadále pod hlavičkou zakládající společnosti DTO CZ, s.r.o.
No a co je tedy posláním? Příprava špičkových specialistů pro oblast inovací a rozvoje inovačního potenciálu organizací. Studijní program rozvíjí kreativitu, inovační myšlení jednotlivců i týmů a podporuje uskutečňování rychlých účinných změn.

V průběhu celého studia se snažíme především o praktické využití jednotlivých nástrojů a technik; převážně na základě požadavků ze strany účastníků je důraz kladen především na sdílení praktických zkušeností, využití jednotlivých technik v praxi. Témata se proto maximálně snažíme přizpůsobit cílové skupině s ohledem na zaměření jednotlivých osobností, které se přihlásily (návrh a vývoj, konstrukce, produkt, služby...) a oblast, ve kterých účastníci působí (zdravotnictví, školství veřejná sféra, průmysl, věda a výzkum...).

Po celou dobu konání studia MCI provází účastníky špičkoví lektoři, uznávaní a vysoce hodnocení odborníci, kteří dovedou pružně reagovat a operativně uzpůsobují své prezentace na zaměření cílové skupiny.

DSC02789O kreativitě se dříve moc nemluvilo, o významu talentu se nerozvíjely dlouhé diskuze... Dnes víme, jak mocný talent je, pokud se s ním správně zachází...

Je všeobecně známo (a já tomu věřím, sama mám dvě děti), že se dítě rodí se stoprocentní kreativitou, o kterou jej postupně – žel – „úspěšně“ připravujeme my rodiče, školy, okolí... A obdobně si myslím, že je to i s přirozenými či mimořádnými schopnostmi a dovednostmi v určitých oblastech, jako je umění, hudba, sport, věda nebo podnikání, tedy s talentem. Pokud není podporován a rozvíjen, může zaniknout... Opravdu může? Nebo jej můžeme znovuobjevit, obdobně jako kreativitu?

V každém případě kombinace talentu a kreativity může být velmi silná a vést k významným úspěchům. Talent může poskytnout, jak jsem již zmínila, základní dovednosti a schopnosti, zatímco kreativita umožňuje jejich trvale inovativní využití a rozvoj. Pro mnohé lidi je rozvoj a využití talentu a kreativity klíčovou součástí jejich osobního a profesního úspěchu, což nám zpětně potvrzují organizace, které účastníky do MCI nominují.

Ostatně, co je to dnes úspěch? Je o penězích, morálce, mezilidských vztazích, štěs-tí, zdraví, sebe­realizaci?

Úspěch je komplexní pojem zahrnující různé aspekty v závislosti na individuálních hodnotách, cílech a perspektivách. Vše, co jste vyjmenovala, a k tomu již zmíněný talent a kreativita, jsou dle mého názoru klíčové pojmy, které mohou k úspěchu přispět.

Zmíníme-li kupříkladu pojem finanční stability, ta jistě poskytuje jistotu, svobodu a další možnosti, které mohou pomoci k dosažení vysněných cílů. Co se týče dodržování etických a morálních principů, tyto mohou být zase významnými pojmy pro ty z nás, kteří cítíme, že úspěch je spojen s poctivostí, pokorou a seriózním jednáním. Z mého osobního hlediska může být konečný úspěch, pocit štěstí a naplnění silně ovlivněn třeba i kvalitními vztahy s rodinou, přáteli, kolegy a partnery. V neposlední řadě bychom neměli zapomínat, že základem pro úspěch, a tím i plnohodnotný a kvalitní život jsou fyzické a duševní zdraví, bez nichž může být jen velmi obtížné cítit se úspěšným celkově.

Je tedy důležité, aby si každý definoval svůj vlastní pojem úspěchu na základě toho, co je pro něj samotného stěžejní.

Kolik zájemců jste už za dobu trvání studia proškolili? Daří se absolventům v jejich kariéře? A komunikujete s nimi i nadále?

Jako organizační garant většiny ročníků (obou forem MCI) odhaduji, že bylo vyškoleno přibližně 110 manažerů. Na základě informací odborného garanta studia MCI, který průběžně komunikuje s řediteli vysílajících organizací, mohu jen potvrdit, že absolventi studia jsou ve svých profesích velice úspěšní. S většinou z nich jsme i nadále v kontaktu. A právě pro ně (často na vyžádání) připravujeme další doplňující aktivity, ať už se týkají osobního, či profesního rozvoje... (pokračovací modul MCI II., Koncepce a modely Baťa využitelné v současné praxi řízení našich podniků, Transakční analýza v praxi, WLB, metodika TRIZ a další).

DSC03058Odborným garantem zmiňovaného studia od jeho prvopočátku je prof. Růžena Petříková. Vzpomněla byste, čím vás inspiruje?

Je toho mnoho, o čem bych mohla hovořit. Žena – technik, pro mnohé jen těžko spojitelné pojmy. Přidám další: novátorka, zakladatelka, ředitelka, učitelka (v pravém slova smyslu), vůdce, organizátorka, skvělý řečník... A v neposlední řadě neuvěřitelný pracant (často si – a nejsem určitě sama – pokládám otázku, kdy vůbec odpočívá...). Kdybych měla vyjmenovat vlastnosti, byl by to dlouhý výčet: komunikativní, cílevědomá, empatická, systematická, praktická... A hlavně má zvláštní dar přitáhnout ke spolupráci obdobné odborníky, jako je ona sama... A čím mne inspiruje? Vždy pro mne byla, je a bude celoživotním učitelem a koučem.

Vaše podnikání spojujete mj. také s baťovskými principy, snažíte se, aby je pochopilo co nejvíce lidí z businessu. Jsou zásady Tomáše Bati zatím nepřekonané?

Nevím, zda přímo spojujeme, ale určitě jsme všichni ve firmě zajedno, že v myšlenkách Tomáše Bati je kus pravdy. Ráda bych zmínila jednoho z nejcitovanějších ekonomů světa Milana Zeleného: „Čeští manažeři mají ve vínku historický odkaz, který by jim mohl celý svět závidět. A co by s tím celý svět mohl udělat, kdyby jen znal, kdyby jen věděl. A co všechno bychom mohli udělat my, kdyby...“

Tedy odpověď na otázku: ano, podle mého jsou zásady, principy, koncepty, filozofie Tomáše Bati zcela nadčasové a je možné je aplikovat v mnoha firmách současné praxe ve všech oblastech řízení, ať se to týká lidí, služeb, výroby, nákupu, prodeje, marketinku, vzdělávání atd. A je stále více a více firem, které se zpětně obracejí k baťovskému přístupu, což je možné stále častěji vypozorovat při návštěvách firem, kde se na vývěskách či nástěnkách, přímo v prostorách firem, objevují baťovská hesla, případně jeho myšlenky, tak jak je to i v našich kancelářích.

Tento velikán dějin připisoval vzdělávání, neustálému se učení i rozvoji talentů velký význam. Dá se říci, že v mnohém předběhl dobu, jak jste naznačila, v jeho myšlenkách nacházíme stále kouzlo a hloubku. Doporučila byste některou z nich mít stále na paměti?

Tomáš Baťa kladl zvláštní důraz také na oblast inovací, vzdělávání zaměstnanců a sociální odpovědnost. Jeho přístup k podnikání a řízení firmy byl revoluční a nadchl mnoho dalších podnikatelů. Jeho hesla a podnikatelské zásady se staly známými pro jejich jednoduchost a efektivitu.
Vybrat proto jednu z nich je pro mne nesmírně těžké.

Možná tedy: „Je třeba mít odvahu začít a vytrvalost pokračovat.“ A hned mne napadá další: „Úspěch není náhoda, je to výsledek tvrdé práce, odhodlání a učení se z neúspěchů.“

DSC02795Vzpomenete si, co se vám v podnikání příliš nepovedlo a k čemu tato zkušenost byla dobrá?

Jé, toho by bylo! Nikdo nejsme neomylní a holt ne vždy se všechno podaří, jak si naplánujete. Ale jak se říká, chybami se člověk učí. Určitě mne to naučilo dívat se na „problém“ komplexně z pohledu všech zúčastněných.

Nač se mohou zájemci o vaši nabídku těšit v nejbližším období? Budou se některé akce týkat rovněž kvality?

Na druhou otázku bych odpověděla jen velmi stručně: akce cílené na kvalitu přenecháváme dlouhodobě zkušenější konkurenci, kterou plně v této oblasti respektujeme.

Chtěla bych však poznamenat, že všechny naše připravované aktivity prvky kvality obsahují. A nejen prvky kvality, ale dlouhodobě taktéž reagujeme na legislativní požadavky např. bezpečnosti, ochrany zdraví a životního prostředí.

Z oblasti technických profesí připravujeme pro zájemce XXXI. ročník celostátní konference revizních a odborných techniků zdvihacích zařízení pod odbornou garancí Asociace odborných pracovníků pro zdvihací zařízení ČR, dále s Asociací pracovníků tlakových zařízení to budou jednodenní semináře k novelizovaným normám a ve spolupráci s oběma subjekty plánujeme pro revizní techniky tlakových a zdvihacích zařízení přípravné kurzy ke zkouškám TIČR.

Pro účastníky výše zmiňovaného studia MCI chystáme jednomodulové nástavbové pokračování MCI II.

Za zmínku jistě stojí plánovaný I. ročník čes­koslovenské konference odborníků na zdvihací zařízení, ale to až v roce 2025...

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Radši kašmírový než směsový

    Pomalu se blížíme k podzimu, i když tomu teploty vůbec neodpovídají. Ráda bych se při té příležitosti zamyslela nad spotřebním chováním, protože i sem patří nákup oděvů. Ale nutně to tak být nemusí. Zkusila jsem orientačně spočítat, jak se člověku vyplatí kvalitně zpracovaný kašmírový svetr. Když máte doma kousek ze směsi polyesteru, akrylu, polyakrylu, viskózy, elastanu a možná trochu nepříliš kvalitní vlny, zaplatíte místo osmi až patnácti tisíc zlomek ceny, zhruba od tisícovky do osmnácti stovek. Ale teď přijde druhá část rovnice. Kolikrát ten směsový za sezónu budete muset vyprat? Každé tři až čtyři dny. Protože se v něm drží pachy. Víc chytá špínu. A má horší termoregulační vlastnosti než přírodní materiál na bázi zvířecího chlupu. Ten z kašmíru, a potažmo dalších druhů vlny, vyperete za sezónu jednou. A ve skříni byste měli mít...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Září 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3