INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Hospodářská krize je spojena s růstem cen, což ovlivňuje naše domácí rozpočty. Problémy se splácením úvěru nebo půjčky, včasným zaplacením poplatků se tak mohou přihodit každému. Náš rodinný rozpočet se může zhroutit následkem životních, nejčastěji neočekávaných událostí. Do dluhů se můžeme dostat třeba z důvodu ztráty práce, dlouhodobé nemoci, ztráty blízké osoby nebo neúspěchu v podnikání. Stává se také, že přeceníme naše finanční možnosti a půjčíme si příliš mnoho. Co můžeme očekávat, jestli nebudeme schopni řádně splácet měsíční splátky a náš dluh převezme inkasní agentura?

Starosti vyřeší vymahač

Pokud dluh převezme inkasní agentura, pro dlužníka to zpravidla znamená novou šanci vyřešení problémů se zadlužením. Úkolem profesionálních inkasních agentur je pomoc při splácení dluhu. Nabízí osvědčená řešení, ke kterým patří mimo jiné dohoda a rozložení dluhu do splátek. Tak funguje třeba KRUK International s.r.o. největší inkasní agentura. Ale začněme od začátku...

Neexistuje jeden univerzální scénář vymáhání dluhu. Prováděné činnosti jsou v každém případě přizpůsobeny povaze a druhu potřeb. Postup vymáhání vypadá odlišně, jedná-li se o fyzickou osobu nebo podnikatele, je-li pohledávka spojena s osobním účtem, hypotečním úvěrem, kreditní kartou, účtem za telefon nebo pokutou za jízdu na černo. Je také důležité, jaký čas uplynul od splatnosti pohledávky.

Co může udělat inkasní agentura

Bude-li náš dluh předán inkasní agentuře, v první řadě budeme vyzváni ke smírčímu vyřešení věci. Agentura se bude snažit nás kontaktovat a dohodnout způsob zaplacení, a to písemně (urgence, výzva k platbě, žádost o kontakt), e-mailem nebo telefonicky (případně SMS zprávou). Může nás také navštívit osobně zaměstnanec společnosti, aby projednal příčiny zadlužení a dohodnul způsob jeho vyrovnání. Nedivte se, pokud Vás inkasní agentura požádá o uvedení osobních údajů (adresa, datum narození nebo rodné číslo), jedná se o standardní postup, který je v našem zájmu. Zaměstnanec společnosti, která obsluhuje Váš dluh, se musí ujistit, že hovoří se správnou osobou a nepředává informace o Vašem zadlužení někomu jinému, kdo není oprávněn k získání těchto informací.

Nejdůležitější je dohoda

„Dle strategie zavedené v roce 2008 se naše firma snaží usnadnit zadluženým osobám splacení dluhů rozložením pohledávky do nízkých, přijatelných splátek," říká Vítězslav Kus, expert KRUK International s.r.o, „Uvědomujeme si, že vhledem k finančním problémům některé osoby mohou mít potíže se splácením dluhů – zejména s jednorázovým uhrazením celé dlužné částky. Proto se vyjednavači firmy KRUK zpravidla snaží navrhnout takový způsob splacení, aby se každá zadlužená osoba mohla postupně vypořádat. Nejdříve vždy vyhledáváme smírčí řešení, bez nutnosti soudního a exekučního řízení. Je při tom požadován upřímný a věcný rozhovor se zaměstnancem inkasní agentury, protože musíme co nejlépe poznat situaci zákazníka, abychom mohli navrhnout nejlepší řešení," dodává Kus.

Nepoctiví lidé končí u soudu a exekutora

Pokud dlužník nemá zájem o spolupráci, vyhýba se kontaktu a zjevně odmítá splatit dluh, věc je předávána soudu a pak exekutorovi. Je to krajní, ale nevyhnutelný postup, pokud dlužník odmítá smírčí řešení. Žádost soudu o vydání nařízení exekuce může podat věřitel nebo inkasní agentura jednající jeho jménem.

Jedním slovem...

...stojí za to se dohodnout s věřitelem nebo jeho jménem jednající inkasní agenturou a uzavřít dohodu, která umožňuje splácet dluh ve výhodných splátkách. Jedná se o oboustranně výhodné řešení. Věřitel získá zpět své peníze a zadlužená osoba se dostane ven z dluhové smyčky – splácí měsíční splátky, které nezničí rodinný rozpočet. Díky tomu se postupně vrátí do běžného života na spotřebitelském trhu.

Společnost KRUK International s.r.o. je členem skupiny KRUK, která je mezinárodní společnosti zabývající se správou pohledávek na východoevropských trzích. Její činnost se zaměřuje na vymáhání pohledávek jak finančních ústavů, tak i velkých korporačních zákazníků. Největším segmentem činnosti společnosti KRUK International (72% příjmů v roce 2010) je nákup a vymáhání portfolií spotřebitelských pohledávek po splatnosti (především bankovních pohledávek). KRUK tedy spravuje pohledávky bank, zprostředkovatelů úvěrů, pojišťovacích firem, leasingových společností, operátorů pevných linek a mobilních telefonů, provozovatelů kabelových televizí, dodavatelů digitálních platforem, dodavatelů komunálních služeb a firem ze sektoru FMCG (rychloobrátkové zboží). Druhým klíčovým segmentem činnosti jsou inkasní služby, v nichž se příjmy zakládají na provizích. V letech 2008 – 2011 skupina KRUK přijala zakázky na vymáhání v celkové nominální hodnotě téměř 154,8 miliard CZK.

Kromě KRUK International patří do skupiny KRUK také společnost KRUK S.A, která je jedničkou na polském a rumunském trhu, úvěrové řízení, kancelář RAVEN, která provozuje právní praxi ERIF Biuro Informacji Gospodarczej, které nabízí hospodářské informace pro účely úvěrů a detektivní kancelář, která poskytuje detektivní služby.

Skupinu KRUK založili v roce 1998 Piotr Krupka a Wojciech Kuźnicki. Na začátku byla hlavní činnost firmy orientována na polský trh, kde si firma rychle získala pozici lídra. Již od roku 2007 KRUK stále rozšiřuje oblasti své působnosti v regionu EMEA. Po zdařilém vstupu na rumunský trh v roce 2007, kde se firma okamžitě stala jedním z předních hráčů, zacílil KRUK na český a slovenský trh, kde vznikly v roce 2011 nové pobočky. Pro získání postavení dominantní přední mezinárodní firmy na východoevropských trzích je naplánována další obchodní expanze do Maďarska.

Dynamický vývoj skupina KRUKU v regionu je výsledkem inovační politiky orientované na smírné řešení, která se zaměřuje na dlužníky a předpokládá uzavírání dohod o splacení dluhu ve formě splátek s tisíci dlužníky. Hlavním cílem jedinečného přístupu KRUKU ju motivování dlužníků k zahájení jednání s KRUKEM o splacení jejich dluhů ve formě splátek, které si mohou dovolit.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3