INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

IMG_8038Hledáte rozptýlení po celém tom vypjatém letošním období? Už nechcete přemýšlet nad tím, jak vaše firma bude v příštím roce prosperovat, komu co ještě zaplatit nebo s kým udělat výhodný obchod? Už vás zmohly vánoční večírky, domácí nervozita spojená s nejkrásnějšími svátky roku?

Zvolte tedy úplně jiný program a vydejte se do KOVOZOO!

Slovácko není jen krajem vína, folklóru a cykloturistiky. Ve Starém městě u Uherského Hradiště sídlí netradiční zoologická zahrada, kterou jinde v Česku, ba ani celé Evropě, nenajdete. Nese název KOVOZOO a funguje v areálu bývalého cukrovaru. Styčným bodem je nepřehlédnutelný maják Šrotík, který se tyčí do výšky 27 metrů. V současné době se v expozici KOVOZOO nachází více jak čtyřicítka modelů zvířat nejrůznějšího druhu a velikosti. To vše bez klecí, ohrad a výběhů. Zahrada až do konce března sice funguje v klidovém režimu, to znamená bez průvodců a jejich komentářů, přesto jsou její brány denně otevřené, včetně sobot a nedělí. Na nové návštěvníky se těší třeba nosorožec, gorila Minerva, gepard Elektra, lev Lord, nebo želva Franklin.

IMG_8575

Tvar dostaly jednotlivé kousky z kovového odpadu. Neputoval totiž všechen k dalšímu zpracování, jak už to se starým prorezlým a zmačkaným ponejvíce plechovým haraburdím bývá, ale dal výraz hře a předmětům, jež o image skupiny firem pod vedením Bronislava Janečka (na snímku) hodně vypovídá. Je to báječná podívaná přístupná po celý rok, i když hlavní sezóna právě skončila a ta nová začne zase na apríla 2013.

Rozverný nápad nenechat kovový šrot jen tak na hromadě a posléze jím zaplnit další zpracovatelské kapacity, vyprovokoval pár lidí kolem Bronislava Janečka k tomu, že se dali do práce  a nechali vzniknout atrakci, která u nás nemá obdoby a vybízí k návštěvě, vzbuzuje obdiv a lechtá fantazii. Je součástí projektu Ekoland, který nabízí řadu zajímavých informací o ekologii, příjemné výletní místo a prima zábavu. Patří sem ještě maják a pirátský koráb, inu, lákadla pro široké okolí, hlavně dětské návštěvníky. V letní sezóně se sem lidičky jen hrnou – odehrál se tu Den Země, Děti a Kovozoo, a chystají se další.

Nedávno také vybrané modely absolvovaly cestu po nákupních centrech celé ČR a ohlas prý byl mimořádný. Prostě život jinak a také báječný.

A proč nevybočit, proč věci nedělat nohama vzhůru? A pak – stále platí, že muž, který si hraje, nezlobí...

KOVOSTEEL jako součást skupiny REC Group vykupuje kovový odpad. Na tom není na první pohled nic atraktivního. Vy jste však dostal nápad s KOVOZOO, a rázem šly hodinové ručičky proti směru...

Kovosteel Recycling je skutečně firmou, která se v REC Group zabývá v rámci skupiny výkupem, sběrem a zpracováním kovového odpadu. REC Group je špičkou pyramidy, která stojí nad firmami, jež se všechny zabývají zpracováním odpadu, nebo dále zpracovávají produkty z recyklace odpadů. Cela skupina tak tvoří celek, ale zároveň každá z firem má dostatek svobody být samostatně fungujícím prvkem schopným svého života. REC Group je také garantem celého projektu EKOLAND, kam mimo jiné patří i KOVOZOO. Na začátku to byl jen nápad, jak dát odpadům, v tomto případě železným, ještě další užití, aby to nebyly pouhé suroviny pro hutě. Vyrobit zvířátka z odpadu – ten nápad už měla spousta lidí, ale udělat z nich zoo, tak tím jdeme skutečně jiným směrem :-) než ostatní. Pro nás je to docela běžná věc dělat téměř vše jinak, než by člověk čekal. A tím se hodně odlišujeme. A KOVOZOO tuhle dlouholetou strategii naplňuje. Udělat z pomyslně nezajímavého odpadu pěknou a zajímavou věc je prostě super, nám samotným to přináší radost.

Zrodila se kovová zoologická zahrada, báječný fór, marketing sám o sobě. Kdo se podílel na „výstavbě“ těch krasavců? A přibyde jich?

KOVOZOO skutečně funguje jako pěkný magnet a lákadlo. Dnes máme 42 modelů zvířat, která se zrodila při veřejné soutěži, kdy se mohl kdokoliv zapojit a vyrobit soutěžní zvíře a tím získat trvalou reklamu a finanční odměnu. Další  exempláře vyrobili naši zaměstnanci jako příspěvek do soutěže a rovněž jako inspiraci pro ostatní veřejnost, která se podílela na výrobě během akce DĚTI A KOVOZOO. Tehdy se skoro celá firma na jednu sobotu proměnila v místo, kde se tvořilo a hrály si tam celé rodiny. Přiznám se, že tahle akce pro mě osobně byla moc zajímavá. Je totiž úžasné sledovat, jak se z dospělých stávají zase děti.

Plánuje se další veřejná soutěž o zajímavé ceny, kdy se do výroby zvířat může zapojit kdokoli, kováři, školy, kutilové, ale i umělci a další. Místo máme  pro dalších čtyřicet modelů zvířat.

Dá se prostor zoo pronajímat firmám na nejrůznější akce, prezentace, výstavy, setkání s obchodními partnery?

KOVOZOO patří do areálu, který dohromady s ostatními atrakcemi tvoří EKOLAND. Prostory jsou skutečně k pronájmu a už několik akcí zde skutečně proběhlo. Pokaždé šlo o využití větší plochy a KOVOZOO bývá součástí těchto akcí. Největší zájem je o naše Kongresové centrum, které vzniklo rekonstrukcí bývalého skladu cukru, ale to je na jiné povídání.

KOVOZOO je příběh sám o sobě. Skládá se však určitě z mnoha malých příběhů všedního dne. Dáte jeden k dobrému?

Celá KOVOZOO je skutečně velkým příběhem, poskládaným z mnoha menších epizod. Při výrobě každého zvířete se odehrál nějaký příběh, který trval hodiny, dny, ale taky měsíce. Záleželo na tom, o jak velké, či na provedení náročné zvíře šlo. Sám jsem se podílel na výrobě několika modelů a musím říct, že u toho vždy byla výborná parta lidí, kteří se sešli a nadchli pro dobrou věc a mohli se plně a kreativně zapojit do tvoření. Byla to úžasná forma svobody a odpočinku, do kterého jsem zatáhl své kamarády, známé, ale i rodinu, včetně těch nejmenších dětí. Je to bezvadná příležitost dělat něco společně. Výsledek už jen korunuje ty okamžiky a zážitky při ohýbání, svařování a spojování nejrůznějšího materiálu. Po každém „ukončeném zvířeti“ do mysli vstoupily otázky jako: Co bude dál, kdy bude další příště, nebo co postavíme tentokrát.

připravila Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3