V České republice se již popáté slavil „Světový den chleba“, svátek základní lidské potraviny. Na 16. říjen jej vyhlásila světová organizace řemeslných pekáren U.I.B.C. a je každoročně připomínán v řadě zemí světa. U této příležitosti uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR konferenci, jejímž hlavním cílem bylo informovat veřejnost o současném stavu výroby, prodeje a spotřeby chleba v naší zemi, propagovat kvalitní chléb vyrobený z tuzemských surovin, jeho jedinečnost z hlediska výživy, prohloubit spotřebitelskou osvětu a vrátit chlebu úctu a hodnotu, jakou v minulosti měl.
Český pekařský trh je dnes dle nabídky sortimentu jeden z nejvyspělejších v Evropě. Měli bychom si však chránit naše gastronomické tradice a mnohem více propagovat klasické české výrobky.
Dobrá zpráva: Spotřeba chleba opět začíná růst
Dle předběžných údajů ČSÚ se v roce 2012 vyrobilo v České republice 306 205 tun chleba.Přes sedm set českých pekáren tak denně vyrobí okolo 840 tun chleba, což je okolo jednoho milionu kusů a co chléb, to originál. Roční spotřeba chleba po mnohaletém poklesu zaznamenala již druhý rok mírný nárůst. Zvýšila se o 0,5 kg ze 42,4 kg v roce 2011 na 42,9 kg na osobu v roce 2012. Jedním z důvodů zvýšení spotřeby chleba je zřejmě přesun preference od pečiva ze zmrazených polotovarů, které je výrazně dražší než srovnatelné množství chleba. Český občan průměrně utratil v loňském roce za chléb necelých 1 000 Kč. Spotřebitelská cena
1 kg chleba, která byla dle ČSÚ v srpnu letošního roku 23,14 Kč, je dle šetření Eurostatu osmá nejlevnější v EU. „Letošní dobrá sklizeň obilí by měla přispět k výrobě kvalitního chleba. Pšeničná a žitná mouka zůstává stále nejdůležitější nákladovou položkou při výrobě pekařských výrobků. Její podíl na celkových nákladech však postupně klesá a dnes se pohybuje mezi 30 až 40 procenty, dle konkrétního druhu výrobku. Očekávané snížení cen mouky tak znamená pro pekaře úsporu nákladů v řádu několika procent, která sotva postačí na kompenzaci rostoucích nákladů na energie, pohonné hmoty a služby, ale nezacelí dlouhodobější ekonomické ztráty,“ uvedl předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.
Rozdělení marže u chleba je nespravedlivé
Za uplynulých pět let spotřebitelská cena chleba stagnovala (rok 2008: 22,67 Kč/kg; 08/2013: 23,14 Kč/kg), zatímco náklady na jeho výrobu rychle rostly. Pekárny již prakticky neinvestují, jsou nuceny šetřit na svých zaměstnancích a za uplynulých 10 let každý sedmý pekař zkrachoval. Jednou z příčin tohoto stavu je nerovnoměrné rozdělení marže mezi výrobcem – pekařem a obchodem. Dle interního šetření mezi členy pekařského cechu bylo zjištěno, že hrubá marže pekaře u nejprodávanějšího chleba konzumního 1 200 g, který v obchodě stojí obvykle 27,90 Kč, je pouze 0,87 Kč. Hrubá marže obchodu je 5,89 Kč a je tak 7x vyšší než
u pekaře. Tento stav poškozuje pekaře a v konečném důsledku může ohrožovat zajištění potřebné kvality chleba pro spotřebitele.
Chléb – místo v nákupním košíku českých domácností
Vladimíra Šebková z agentury GfK Czech ve své přednášce uvedla, že pekařské výrobky jsou s 19 % třetí největší kategorií čerstvých potravin v nákupním košíku českých domácností. Nejvíce se chléb nakupuje v malých a specializovaných prodejnách (celkem 38 %). Průměrná česká rodina ročně spotřebuje 54 kg chleba, což je více než v Německu a Rakousku, ale méně než např. v Holandsku či Velké Británii. Češi preferují konzumní chléb před speciálním a v 88 % dávají přednost chlebu nebalenému před baleným.
Chléb – dar božské energie
Prezident Aliance výživových poradců ČR Ivan Mach vyzdvihl v odborné části konference význam chleba ve výživě a doporučil konzumovat přednostně tradiční český chléb s vyšším podílem celozrnné mouky a vlákniny. Chléb sehrává klíčovou roli jako zdroj energie, stavebních bílkovin a zdroj látek podporujících zdraví a trávení. U chleba s vyšším podílem žita a vlákninou oceňuje současná věda zejména jeho preventivní funkci proti civilizačním chorobám. Chléb by měl splňovat tři základní požadavky: být výživný, přispívat k ochraně zdraví a být chutný.
Apel na obchodníky: soutěžit by měli v nabídce kvalitního chleba, nikoliv ve snižování jeho
Výstupem konference je jasný vzkaz směrem k obchodníkům. Ti by neměli „tlačit“ české pekaře do nesmyslně nízkých odbytových cen a měli by zohlednit rostoucí náklady na výrobu chleba. Nastavené cenové podmínky neumožňují zvýšit kvalitu pekařských výrobků a zajistit rozvoj oboru. Na podporu čerstvých tuzemských výrobků usiluje pekařský cech o zavedení označování výrobce nebalených pekařských výrobků v místě prodeje. „Je potřeba odstranit anonymitu výrobců a vrátit se k osvědčené praxi našich vyhlášených potravinářů z první republiky. Ten, kdo vyrábí kvalitní chléb, se přece nemusí za něj stydět. Právě naopak, dobrý chléb mu bude dělat reklamu a spotřebitelé jej budou vyhledávat,“ konstatoval na závěr Dřízal.
Konferenci, nad níž převzal záštitu ministr zemědělství ČR Miroslav Toman, byla umístěna symbolicky do Břevnovského kláštera – místa, kde je z roku 993 první doložená zmínka o výrobě chleba v Praze. Akci navštívila řada významných hostů. Viera Šedivá, vrchní ředitelka Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství představila připravované změny v potravinářské legislativě a návrhy na zvýšení kvality potravin. Andrej Babiš, generální ředitel holdingu Agrofert zmínil ve svém příspěvku nutnost větší podpory státu českým potravinám a podnikatelům v potravinářství. V doprovodném programu byla představena reprezentativní výstava chlebového sortimentu od českých pekařů a rekordní, 11,2 metrů dlouhý chléb, který vyrobila pekárna PENAM v Českých Budějovicích. Společnost PENAM, a.s. patřící do holdingu Agrofert, která je po letošní akvizici německé pekárny AG Lieken největším pekárenským výrobcem v Evropě, se od 1. října 2013 stala členem pekařského Svazu.
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz
Kontakt: Ing. Jaromír Dřízal, předseda svazu, tel.: 266 199 202, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Hana Novotná, Native PR, tel.: 221 592 450, mobil: 775 691 987, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Podrobné informace ke konferenci a Světovému dni chleba jsou k dispozici na webu:
http://www.svazpekaru.cz/index.php/pro-novinare/svetovy-den-chleba-2013
(tz)