INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

MOWGPoslední březnový týden se v Moravskoslezském kraji uskuteční nejprestižnější matematická soutěž pro žáky středních škol v České republice. Wichterlovo gymnázium v Ostravě-Porubě se stalo organizátorem 63. ročníku Ústředního kola Matematické olympiády.Převzalo tak štafetu po jihlavském gymnáziu, které nadané studenty hostilo v roce 2013.

V moravskoslezském regionu, který má výraznou technickou minulost, přivítáme asi padesát nejlepších mladých matematiků a třicet informatiků ze všech krajů ČR. Vítězové se pak mohou těšit na mezinárodní kola, kde budou Českou republiku reprezentovat v Jihoafrické republice a na Taiwanu.

Soutěž aktivně a nezjištně podporuje velké množství partnerů.  Mezi ty největší patří Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které soutěž každoročně  vyhlašuje, a Jednota českých matematiků a fyziků, která v roce 2012 oslavila již 150 let od svého založení. Místní samosprávu zastupuje nejvýrazněji zřizovatel gymnázia Moravskoslezský kraj, jehož hejtman Miroslav Novák převzal nad akcí záštitu, dále město Ostrava i obec Poruba. Záštitu převzali i předseda Akademie věd České republiky prof. Jiří Drahoš, který se tak na Wichterlovo gymnázium vrátí po roce, předseda Rady kvality České republiky JUDr. Robert Szurman či rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity v Ostravě prof. Ivo Vondrák. Soutěž bude z velké části probíhat právě v areálu největší univerzity Moravskoslezského kraje. Stranou nestojí ani průmysl. Vedle Svazu průmyslu a dopravy ČR a Krajské hospodářské komory MSK mezi významné partnery patří i Arcelor Mittal, Dalkia ČR, Tieto Czech, Kvados či společnost K2.

Wichterlovo gymnázium tak vytváří jakýsi most, který spojuje komerční, neziskovou a akademickou sféru. Společná snaha o propagaci matematiky a kvalitního technického vzdělávání tak nabírá konkrétní formu a zcela jistě bude pokračovat i po posledním březnovém týdnu, ve kterém se Ústřední (tj. celostátní) kolo Matematické olympiády uskuteční.

Těšíme se, že budeme moci propagovat moderní a dynamický region, který dlouhodobě patří mezi pilíře českého průmyslu a vývoje. I proto organizátoři zvolili velmi stručný a jasný slogan Matematika se vrací domů.  A všem účastníkům obou kategorií vzkazují: „Vítejte v Moravskoslezském kraji, vítejte v Ostravě, vítejte v Porubě, vítejte na Wichterlově gymnáziu a na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě! U nás se budete cítit jako doma.“

Více informací a aktuální novinky můžete nalézt na webových stránkách soutěže mo2014.cz.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3