INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

56. mezinárodní strojírenský veletrh proběhne na přelomu září a října, v termínu 29. 9. až 3. 10. 2014, a společně s ním se uskuteční dalších pět specializovaných výstavních akcí:9. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT, 15. mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX, 22. mezinárodní veletrh svařovací techniky WELDING, 5.mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy PROFINTECH a 4. mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX.

Prezentace klíčových oborů

Letošní ročník největšího průmyslového veletrhu ve střední Evropě proběhne opět v rozšířené variantě a ve schématu obvyklém pro sudé roky. Termínové spojení strojírenských a technologických veletrhů se osvědčilo již v letech 2010 a 2012, kdy vyvolalo významné synergické efekty a nabídlo návštěvníkům kompletní přehled o novinkách a trendech ve výrobních technologiích nejvýznamnějších oborů.

MSV bude mít  tradičně široký záběr s osmi specializovanými oborovými celky. Hlavním   tématem zůstává průřezový projekt AUTOMATIZACE - měřicí, řídicí, automatizační a regulační technika. Letos se koná již posedmé a jeho cílem bude zviditelnit využití průmyslové automatizace, informačních technologií a sofistikovaného řízení ve výrobních procesech. Partnerem projektu je Českomoravská elektrotechnická asociace. Do šestého ročníku vstoupí další průřezový projekt Transfer technologií a inovací, který se stal vyhledávaným centrem pro navazování kontaktů mezi výrobní a vývojovou sférou. Jde o soustředěnou nabídku vědecko-výzkumných kapacit pro průmyslové využití s účastí vysokých škol a výzkumných center nejen z České republiky. Pokračovat bude rovněž úspěšný projekt JobFair MSV – jednodenní veletrh pracovních příležitostí ve strojírenství, energetice a dalších technických oborech. Již dnes je také jisté, že v doprovodném programu nebude chybět mezinárodní setkání podnikatelů Kontakt – Kontrakt, které ve formátu b2fair organizuje RHK Brno. Statut partnerské země MSV byl letos nabídnut Ruské federaci.

Jako každý sudý rok, i letos se po boku MSV objeví bienální Mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT jako největší oborová přehlídka ve střední a východní Evropě. Očekává se rozšířená prezentace obráběcí techniky, která je tradičně klíčovým a největším oborem brněnského veletrhu. Pozornost se zaměří také na slévárenské technologie, které v Brně již od roku 1972 prezentuje Mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX. Ve větší míře se představí rovněž obor svařování - Mezinárodní veletrh svařovací techniky WELDING měl v Brně premiéru již v roce 1969 a podobně jako FOND-EX dlouhodobě zaujímá pozici oborové jedničky ve střední Evropě. Popáté se na výstaviště vrací Mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy PROFINTECH, který představuje novinky v dokončovacích operacích. Trendy dalšího dynamicky se rozvíjejícího oboru představí Mezinárodní veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX. Čtveřice technologických veletrhů se koná jen v sudých letech, je logickým doplňkem MSV a zatraktivňuje nabídku letošního ročníku pro ještě širší okruh odborných návštěvníků.

Úspěšný loňský ročník

Mezinárodního strojírenského veletrhu 2013 se zúčastnilo 1482 vystavujících firem z 28 zemí, když podíl zahraničních účastníků dosáhl 45,6 %. Do Brna přijelo vystavovat 676 zahraničních firem a nejvyšší zastoupení měly Německo, Itálie, Slovensko, Rakousko, Švýcarsko a Rusko. Expozice si prohlédlo 71 447 návštěvníků z 55 zemí. Ze zahraničí přijelo 6968 registrovaných návštěvníků, tj. 9,8 % z celkového počtu. Nejvíce zahraničních odborníků dorazilo ze Slovenska, Polska, Německa, Rakouska, Ruska a Maďarska. Na veletrhu se akreditovalo 384 novinářů z osmi zemí.  

Úspěšnost posledního ročníku MSV potvrzuje také rozsáhlý průzkum, který mezi vystavovateli i návštěvníky veletrhu realizovala agentura Ipsos - od roku 2009 největší společnost zabývající se výzkumy trhu v České republice. Vystavovatelé spontánně oceňovali zejména možnost navazování nových kontaktů a získávání nových zákazníků. Kontakty s potenciálními tuzemskými i zahraničními zákazníky navázalo dokonce 96 % firem, 30 % firem přímo na místě uzavřelo či rozjednalo vývozní zakázky.

Základem tohoto výrazného obchodního přínosu je tradičně kvalitní návštěvnická struktura, kterou vysoce ocenila většina loňských vystavovatelů. MSV 2013 přilákal také 15 % nových návštěvníků – potenciálních zákazníků. Průzkum potvrdil, že naprostou většinu návštěvníků tvoří odborníci pracující v některém průmyslovém oboru, dvě pětiny z nich disponují rozhodovacími či spolurozhodovacími pravomocemi při nákupu zboží a služeb a 36 % z nich má při tomto rozhodování poradní hlas.

Účast na Mezinárodním strojírenském veletrhu je pro firmy po webových stránkách druhým nejvyužívanějším marketingovým nástrojem k oslovení zákazníků. Po zohlednění přínosů a nákladů je veletrh hodnocen jako třetí nejefektivnější marketingový nástroj po webových stránkách a osobním prodeji. Ačkoli se velká část dotázaných účastní i jiných veletržních akcí, pro více než polovinu účastníků (49 % návštěvníků a 55 % vystavovatelů) je nejdůležitější právě MSV.

Výsledky loňského průzkumu jsou zároveň dobrým příslibem pro letošní ročník. Zájem o účast na MSV 2014 předem potvrdilo 83 % návštěvníků a 75 % vystavovatelů. Pro příznivý výhled veletrhu hovoří také optimismus respondentů ohledně vývoje jejich podnikání – budoucí růst své firmy očekávalo 71 % návštěvníků a 87 % vystavovatelů MSV 2013.

Očima účastníků

MSV 2013 navštívili naši vrcholní političtí představitelé v čele s premiérem Jiřím Rusnokem a ministry jeho vlády. Početná byla také účast VIP hostů ze zahraničí, kteří již svou přítomností ocenili významnou roli veletrhu při rozvoji mezinárodního obchodu. „I dvacet let po rozdělení Československa vnímáme Brno jako naše město a jako město, kde se vyplatí vystavovat a prezentovat to nejlepší, co máme,“ konstatoval ministr hospodářství Slovenské republiky Tomáš Malatinský na slavnostním zahájení MSV. K pravidelným hostům veletrhu patří prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory Rudolf  Fischer, který svou přítomnost vysvětlil jednoduše: „Vystavuje tu obrovské množství německých společností, většina z nich každý rok, ale pokaždé přijíždějí i nové firmy. Každoroční přítomnost tolika německých firem jasně dokazuje, že tento veletrh je výborným místem pro jejich business a zároveň ke vstupu na trhy střední a východní Evropy.“

Úspěšnost veletrhu potvrzují také samotní vystavovatelé. „Jsme obchodní asociace distributorů a výrobců se 120 členskými firmami se sídlem v Bruselu.  Dva roky se účastníme veletrhu v Hannoveru, v Brně jsme poprvé a jsme mile překvapeni velikostí veletrhu, počtem pavilonů i zúčastněných českých a zahraničních firem. I přes jistou jazykovou bariéru jsme zejména v B2B rozhovorech získali cenné kontakty a informace o zdejším trhu a jeho fungování. Letos tu máme malý stánek, ale příští rok bychom chtěli přijet s větší prezentací,“ zhodnotila veletrh Georgiana Huiban, projektová koordinátorka EPTDA (European Power Transmission Distributors Association).

Spokojeni odjížděli také tradiční účastníci jako například společnost PFEIFFER Vacuum Austria, která nevynechala ani jeden dosavadní ročník. „Brno se stalo centrem setkání strojních odborníků. a MSV je u vedení naší společnosti zařazen do nejvyšší kategorie veletržních akcí. Pfeiffer je totiž nadnárodní firma a ve svém oboru zaujímá druhé místo na světě. Naši nejvyšší manažeři říkají, že strojírenský veletrh v Brně patří na první místo ve střední Evropě. A i letos jsme zde našli nové zákazníky, pro firmu byl veletrh opět přínosem,“ uvedl manažer společnosti Radan Salomonovič.

Všech 55 ročníků byla přítomna také společnost ŽĎAS, která na MSV za dobu jeho trvání získala již 27 zlatých medailí. “Prostě my k těmto veletrhům patříme,“ konstatoval vedoucí marketingu a propagace Stanislav Růžička. „Máme velkou reprezentativní expozici a Brno je pro nás místem setkání s našimi obchodními partnery, kteří nás najdou vždy na stejném místě. Letos jsme zachytili signál, že firmy, které se veletrhu nezúčastnily, se budou příští rok znovu vracet, protože udělaly chybu. Nápor návštěvníků byl v našem stánku veliký, zejména ve třech prostředních dnech. Jsme spokojeni a příští rok tu budeme zase.“

Spokojenost vystavovatelů s počtem a kvalitou návštěvníků dokládá také názor jednatele společnosti TM Technik Tomáše Pavlíka: „Na veletrhu jsme prezentovali souřadnicové měřicí stroje, 3D technologii, kamerové systémy a dotekové stroje. Za naši společnost mohu říci, že veletrh vítáme a přejeme si, aby se dál rozvíjel a udržel si svoji výbornou pozici mezi veletrhy v Evropě. Podporuje se tak český trh. Podniky by zde měly vystavovat a navazovat spolupráci i v budoucnu, nesmí mezi nimi vymizet osobní kontakt. Potěšilo mne, že roste kvalita zákazníků a lidé chodí s cílenými dotazy, chtějí nejen nakupovat, ale i poradit. Příští rok přijedeme určitě zase.“

Přihlášky do poloviny dubna

S optimismem vystavovatelů loňského MSV korespondují oficiální výhledy vývoje české ekonomiky, které v roce 2014 počítají s pokračujícím oživením, růstem průmyslové výroby i exportu a zvýšením HDP. Již v předstihu projevují zájem o účast na letošním MSV někteří zahraniční účastníci, mezi nimi například průmyslové regiony Číny nebo město Moskva, které chce v Brně prezentovat své inovační firmy a instituce zabývajících se výzkumem a vývojem.

Pro vystavovatele je nejlépe přihlásit se k účasti do 15. 4. 2014. Získají zvýhodněnou cenu výstavní plochy.S ohledem na rozšíření prezentovaných oborů lze  očekávat, že o výstavní plochu bude vyšší zájem než v loňském roce. Nejkomfortnější varianta elektronické přihlášky k účasti je k dispozici na www.bvv.cz/e-prihlaska.msv.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3