INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V prostorách haly SaSaZu proběhlo udělování cen čtrnáctého ročníku soutěže HREA – Excellence Award® organizované neziskovou společností People Management forum (PMF). První místo obsadila společnost Foxconn CZ s.r.o. s projektem „Společnost bez hranic“, který se zaměřuje na podporu svých zahraničních zaměstnanců.

Cena „HREA – Excellence Award®“ vznikla s cílem ocenit nejlepší projekty a profesionály působící v oblasti lidských zdrojů, kteří nejvíce přispěli k rozvoji své profese a společnosti, pro kterou pracují. Tato soutěž oceňuje nejlepší projekty v oblasti personální práce. „Zvláštní důraz při hodnocení klade porota na podnikatelské výsledky, originalitu a na inovativnost projektu,“ říká Zita Lara, výkonná ředitelka PMF.

„Odborná komise ocenila nárůst projektů, které si kladou za cíl zvýšit spokojenost svých zaměstnanců a provázat jejich výkony se strategickými cíli společností a zároveň prolínající se s inovativními a úspornými řešeními. To je recept na úspěšný projekt,“ tvrdí Lara.

O cenu mohou usilovat jak komerční subjekty, tak neziskové organizace a úřady veřejné správy. Čtrnáctičlenná odborná porota složená z profesionálů z oblasti rozvoje lidských zdrojů pak dle stanovených pravidel určí finalisty.

Do soutěže o nejlepší personální projekt roku 2013 se přihlásilo celkem 16 projektů. V kategorii společností do 500 zaměstnanců soutěžily tři projekty. Ze státní a neziskové sféry se přihlásily čtyři projekty a devět projektů bylo podáno společnostmi nad 500 zaměstnanců. Témata byla různorodá od zapojení studentů přes adaptaci cizinců, až po profesionalizaci městského úřadu.

Mezi finalisty odborná porota nominovala společnosti Toyota Peugeot Citroen Automobile Czech s.r.o., Foxconn CZ s.r.o. a Městský úřad Žďár nad Sázavou. O konečném umístění těchto společností rozhodla odborná veřejnost v online hlasování, kterého se zúčastnilo přibližně 2 500 HR odborníků. K dispozici měli jak krátká informační videa, tak i podrobný popis projektu.

Na prvním místě se umístila společnost Foxconn CZ s.r.o. s projektem „Společnost bez hranic“.

Projekt největšího zaměstnavatele v Pardubickém kraji se zaměřil na vybudování interního „Visa Teamu“, který pečuje o cca 600 zahraničních zaměstnanců. Cílem bylo zkvalitnění služeb, zefektivnění procesů a získání přímé kontroly nad agendou péče o tyto zaměstnance. Výsledkem je 133 vyřízených povolení k trvalému pobytu, poskytované služby tlumočení, vydané informační materiály a organizace různých společenských akcí. Porota ocenila prokazatelnou úsporu personálních nákladů, celistvé uchopení agendy i výrazný diverzitní a regionální přesah služeb Visa Teamu.

Na druhém místě se umístila společnost Toyota Peugeot Citroen Automobile Czech s.r.o. s projektem „ONE TEAM“.

S novou generací vozů přichází razantní navýšení výroby a náboru o 1500 zaměstnanců. Ti jsou nabíráni přes agentury a jejich fluktuace bývá vysoká. Projekt „One Team” měl za úkol zlepšit adaptaci a integraci agenturních pracovníků. Za 5 měsíců bylo přijato více než 40 různých opatření, řešících odměňování, vnímání, jistotu práce i péči o agenturní zaměstnance. V důsledku klesla fluktuace z původních 23 % na 9 %. Projekt výrazně snížil personální náklady a mj. napomáhá i rozvoji lokálních služeb s přesahem na rodiny zaměstnanců.

Na třetím místě se umístil Městský úřad Žďár nad Sázavou s projektem „Byl jednou jeden úřad“.

Jen málokterý úřad se tak výrazně zabývá spokojeností interních a externích zákazníků. Projekt MÚ Žďár nad Sázavou řeší sdílené společné hodnoty podpořené vizí a strategickými pilíři, konstruktivní práci se zpětnou vazbou zevnitř i zvenku, budování důvěry a vztahu ke klientům i zaměstnancům. Výsledkem jsou nadšení a motivovaní zaměstnanci, kteří mají zájem vidět a cítit příspěvek toho, co dělají – smysl své práce. Odborná porota na projektu ocenila nejen analytickou práci, ale i aplikaci nástrojů a strategií, které nejsou ve veřejném sektoru dosud samozřejmostí.

Dalšími oceněnými projekty a organizacemi byly vítězové jednotlivých kategorií. Odborná porota udělila také dvě mimořádné ceny.

Vítězem I. kategorie (komerční subjekty do 500 zaměstnanců) se stalArdagh Metal Packaging Czech Republic s.r.o. s projektem „Týmová spolupráce pracovníků výroby a údržby při zlepšování OEE a zmetkovitosti výrobního zařízení“.

Projekt představuje systém nenásilné motivace pracovníků údržby a výroby ke vzájemné spolupráci, který vedl k pocitu větší zodpovědnosti za chod výrobních zařízení. Praktický trénink podpořil sdílení zkušeností, kreativitu a poskytl možnost seberealizace zaměstnanců. V konečném důsledku pak napomohl nastavení společného vytváření standardů základní údržby a inspekcí strojů. Celý projekt měl výrazný dopad na klíčové KPIs a podnikatelské výsledky firmy, který porota ocenila spolu s metodickou podporou HR při práci s lidmi ve výrobní společnosti.

Vítězem II. kategorie (komerční subjekty nad 500 zaměstnanců) se stal ArcelorMittal Ostrava, a. s. s projektem „Rudí škorpióni“.

S novými investičními projekty se ve společnosti zvýšilo riziko pracovních úrazů a sílila potřeba zajištění bezpečnostního dozoru. Projekt dal šanci vzniku týmu „Rudých škorpionů“, sestavenému z 15ti studentů VŠ, kteří se podílejí na vytváření nových bezpečnostních standardů, dohlíží na jejich aplikaci v praxi a poskytují zpětnou vazbu. Náročné výběrové řízení, psychodiagnostické testy a mnohá školení studentů zajistila v praxi identifikaci stovky nebezpečných situací, snížení úrazovosti a žádný smrtelný úraz.Porota ocenila inovativní, nízkonákladové řešení, poskytnutí stávající i budoucí praxe studentům VŠ a zásadní posun v oblasti bezpečnosti práce.

Vítězem III. kategorie (projekty podávané veřejnými, státními subjekty a neziskovými organizacemi) se stala Střední odborná škola, Liberec s projektem „TAMTAM – kompetence pro konkurenceschopnost“.

S novým vedením procházela škola důležitou transformací v systému výchovy a vzdělávání, týmové práci, i v administrativně-ekonomické oblasti. Projekt TAMTAM rozvíjí kompetence pro pedagogické, nepedagogické i vedoucí pracovníky, jako šiřitel nových informací a metod práce. Systematicky posiluje kvalitu pedagogické i servisní práce zaměstnanců školy, a zasadil se rovněž o výraznou personální obměnu (58 %). Odborná porota ocenila zejména široké spektrum aplikovaných rozvojových nástrojů vč. koučinku a 360° zpětné vazby, které se standardně využívají zejména v komerční sféře.

Cenu odborné poroty za kvalitní a efektivní projekt zrealizovaný za minimálních nákladů získala KPMG Česká republika s.r.o. za projekt „Blog Zpodpalubí“.

Za účelem zvýšení prestiže značky zaměstnavatele pro potenciální uchazeče, dala společnost prostor vzniku blogu zaměstnanců www.zpodpalubi.cz jako jednoho z klíčových náborových prostředků. Inovativní, nízkonákladové řešení využívá písemných autentických výpovědí sedmi interních „nezávislých“ bloggerů, kteří jako neplacení dobrovolníci obeznamují čtenáře s firemní kulturou a procesy ve firmě. Kromě výše zmíněného ocenila porota odvážné moderní řešení i celkový dopad projektu, který se stal známou konkurenční výhodou společnosti v oblasti náboru.

Cenu „Srdce poroty“ za projekt, který zachraňuje životy získala Česká pošta s.p. za projekt „Zapojme se všechny, není to náročné!“

S 32.000 zaměstnanci je Česká pošta největším zaměstnavatelem v ČR. Projekt společnosti se soustředí na klíčovou skupinu žen, jimž nabídl možnost prevence rakoviny prsu. Informační osvěta, zaměření na prevenci, workshopy s praktickými ukázkami i nácvikem samovyšetření, a podpora zájmu starších žen o mamografické vyšetření – to vše přineslo reálné výsledky. Porota ocenila zejména celospolečenský dosah projektu, neformální zapojení a edukaci širšího okruhu žen/zaměstnankyň, kterých je jen v České poště 25 tisíc.

Vedle uznání odborníků v oblasti práce s lidmi získaly oceněné společnosti hodnotné ceny od partnerů soutěže v hodnotě od 10 000 do 140 000 Kč. Soutěž podpořily společnosti Business Institut s.r.o., ASSESSMENT SYSTEMS, Channel Crossings, Kardia, PC HELP, TCC online a Management Press.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3