INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Podnikatelská delegace v čele s viceprezidentem Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Bořivojem Minářem doprovázela ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka na pracovní návštěvě Čínské lidové republiky. Po městech Ningbo, Šanghaj a Suzhou pokračovala delegace do Nanjingu, hlavního města provincie Jiangsu.

 

Na podnikatelském semináři zorganizovaném ve spolupráci s Ekonomickou komisí města Nanjing se české firmy představily místním partnerům. „Chceme otevřít cestu českým výrobkům a službám především do regionů, perspektivních provincií Číny. Nanjing se profiluje např. v automobilovém průmyslu, elektronice a petrochemickém průmyslu, příležitosti jsou ale i v energetice a zpracování železa. HK ČR se snaží firmám připomínat, že přes dominanci Šanghaje a Pekingu je v Číně celá řada velmi zajímavých měst a provincií, kde mohou uplatnit své výrobky a služby nebo si zřídit firmu. Provincie Jiangsu patří k nejvyspělejším v zemi,“ řekl viceprezident HK ČR Bořivoj Minář a pokračoval: „Přítomnost hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka v této delegaci svědčila o tom, že z české strany existuje zájem o kontakty mezi českými a čínskými regiony. Jako předseda Krajské hospodářské komory Olomouckého kraje doprovodím také v srpnu tohoto roku hejtmana Olomouckého kraje na návštěvě Číny. Pokud se nám bude dařit propojovat podnikatelské aktivity a vztahy na úrovni regionů, budeme moci v Číně úspěšněji prosazovat české zboží a služby.“

 

Během jednání ministra Mládka s viceguvernérem provincie byla zmíněna i otázka zjednodušení vízového režimu. Česká republika zavádí pětiletá multivíza pro čínské podnikatele a investory, pro turisty z Číny lze vízum udělit už za čtyři dny. Tato opatření by měla postupně navýšit frekvenci návštěv mezi podnikateli a občany z obou zemí.

 

Osmidenní návštěvu ČLR zakončila delegace v hlavním městě Pekingu. Podnikatelé se zde rozdělili do několika skupin a absolvovali přijetí na rezortních ministerstvech (doprava, průmysl a informační technologie a další), aby získali podporu pro své stávající a nové projekty v Číně. Velmi slibné přijetí absolvoval zástupce Letiště Praha na Čínském úřadu pro civilní letectví (CAAC) v souvislosti s plánovanou přímou linkou z Číny do Prahy. Pozitivní posun v jednání se svým čínským partnerem zaznamenal i zástupce firmy TATRA TRUCKS. „Pokračovali jsme zde v Pekingu v již dříve započatém jednání o poskytnutí know-how pro výrobu těžkých terénních vozidel modelové řady TERRNo1 a shodli jsme se na společném zájmu spustit výrobu prvního vozu ještě v tomto roce. Pracujeme na konečném znění smlouvy, technické specifikaci jednotlivých typů vozidel a technické podpory po dobu trvání licence,“ sdělil prodejní ředitel TATRA TRUCKS, a.s. Martin Hubík.

 

Viceprezident HK ČR Minář se setkal také s novým generálním ředitelem České exportní banky Karlem Burešem. Shodli se, že je třeba pokračovat v přípravě produktů i pro financování exportu v segmentu malých a středních podniků, nové produkty chce ČEB představit už v létě. Financování musí být dostupné a rychle realizovatelné, zároveň je třeba rozšířit okruh financovaných podniků.

 

Pekingský obvod Chaoyang uspořádal pro české podnikatele a jejich potenciální partnery seminář, který zahájil ministr Mládek a náměstek primátora Cheng Hong. Chaoyang je nejrychleji rostoucím obvodem pekingské metropolitní oblasti, sídlí zde nejvýznamnější čínské firmy a také přes 3 000 zastoupení zahraničních firem. Během následných bilaterálních jednání se české firmy představily svým čínským protějškům a jejich zástupci konkrétně diskutovali o možných společných projektech. „Představil jsem celou českou podnikatelskou delegaci zástupcům obvodu Chaoyang a věřím, že profesionalita a tradice českých výrobců a obchodníků čínské partnery zaujme. Tyto akce zvyšují zároveň povědomí o České republice a jejích stěžejních průmyslových oborech, což velmi potřebujeme. I Čína ukázala, že máme mnoho podnikatelů s dobrým produktem, prostor pro rozvoj je ve vytváření pozitivní prezentace České republiky. Chtěl bych poděkovat Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR a jmenovitě panu ministrovi Mládkovi za zaštítění doprovodné podnikatelské mise, což všechny účastnické firmy ocenily. Velký dík patří také Česko-čínské smíšené obchodní komoře vzájemné spolupráce a Velvyslanectví ČR v Pekingu,“ uzavřel viceprezident Minář.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3