INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nejen o aktuálních podnikatelských příležitostech v Indii u kulatého stolu diskutovalo 60 zástupců českých firem. Stalo se tak při příležitosti Dne Indie, který organizovala Hospodářská komora České republiky (HK ČR) ve spolupráci s velvyslanectvím Indické republiky. HK ČR tak v roce 2015 pokračuje ve svých aktivitách na podporu exportu, mezi které se řadí i teritoriálně zaměřené Dny.

„Hlavním cílem Dne Indie bylo interaktivní sdílení zkušeností přítomných exportérů s touto významnou obchodní destinací, od které máme po změně indické vlády velká očekávání. Dílčím cílem byl předvýjezdní brífink před plánovanou doprovodnou podnikatelskou misí ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka do Indie a Nepálu, kterou HK ČR organizuje ve dnech 27. - 30. ledna 2015,“ řekl Bořivoj Minář, viceprezident HK ČR pro průmysl, zahraniční vztahy a export. Indie podle Mináře nabízí příležitosti nejen pro export, ale i import či zakládání společných podniků.

Den Indie zahájil i J. E. Somnath Chatterjee, Chargé d´affaires Velvyslanectví Indické republiky v ČR, který potvrdil zájem Indie o české firmy a jejich produkty, který je postaven na dlouholeté tzv. Baťovské tradici, neboť právě Baťa otevřel v Indii svůj první obchod již v 30. letech minulého století. „Indie a Česká republika mají vybudovány obchodní vztahy na pevných základech. S přispěním nové národní iniciativy premiéra Indie Nárendra Módího nazvané Make in India hodláme proměnit Indii ve výrobní „hub“, a naše vztahy a investice tak za pomoci snížení byrokratické zátěže a zvýšení transparentnosti maximálně prohlubovat,“ uvedl Chargé d´affaires Chatterjee a připomněl, že spolupráce s českými firmami se nabízí především v energetice, rozvoji dopravní infrastruktury (železnice, koridory pro rychlovlaky aj.), ve strojírenství anebo textilním a automobilovém průmyslu.

Řada firem již v Indii - prioritní zemi pro český export dle Exportní strategie ČR - dlouhodobě působí, jako třeba Škoda nebo TOS VARNSDORF, a další podniky potenciál tohoto trhu objevují. Za posledních 20 let totiž vzájemná obchodní výměna rostla až desetkrát. Ostatně, i za posledních 10 měsíců vykazuje český vývoz do Indie prorůstový trend, který podle prognóz bude i nadále pokračovat. „Čísla mluví jasně a není nač čekat. Pokud je naším dlouhodobým cílem hledání nových trhů a diverzifikace exportu, je Indie jasným cílem, který nesmíme minout. I proto si vážíme plánu současné vlády vypravit do Indie v první polovině tohoto roku hned dvě doprovodné podnikatelské mise – ministra průmyslu a obchodu a předsedy vlády. Z vlastní zkušenosti víme, že podnikatelské mise bez účasti nejvyšších ústavních činitelů nemají – zejména v Asii – takovou váhu, kterou pro vstup na místní trhy český byznys potřebuje,“ uzavřel viceprezident Minář.

Firmy se v rámci Dne Indie od zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu ČR či Indicko – české smíšené obchodní komory dozvěděly například o obchodních a investičních příležitostech, právních aspektech podnikání v Indii a diskutovány byly i konkrétní doporučení a zkušenosti českých firem.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3