INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

MARCEL WINTERDne 19. ledna 1969 jsem se jako jediný voják v uniformě zúčastnil smutečního průvodu v Praze, ke kterému jsem se připojil u OD Kotva a s průvodem jsem došel na nynější Palachovo náměstí. Pražská posádka měla ten den zákaz vycházek, ale protože jsem se jako předseda Svazu vojenské mládeže (nahradil v armádě ČSM) zúčastnil zasedání v Praze a musel jsem se vrátit ke svému útvaru do Týniště nad Orlicí, tak jsem se mohl průvodu zúčastnit.

Když jsme na nynějším Palachově náměstí zpívali hymnu, tak jsem pochopitelně salutoval a  protože jsem tam byl jediný voják - vojín základní vojenské služby v uniformě, tak to zaujalo pozornost, protože vedle mne stál student s naší vlajkou. Když dnes vidím, jak mnozí lidé hovoří zasvěceně ve sdělovacích prostředcích o odkazu Jana Palacha i nosí kytičky na Václavské náměstí a přitom po upálení Jana Palacha podepisovali přihlášky do KSČ, okupaci veřejně na schůzích nazývali a zvednutím své ruky odsouhlasili jako internacionální pomoc, ale také při svých studiích na vysokých školách skládali zkoušky z marx-leninismu na výbornou, tak mi z toho vychází, že i když nám všem Jan Palach nastavil charakterové celospolečenské zrcadlo, tak mnoho lidí si asi tehdy přes něj dalo na dvacet let jídelní ubrus, potřísněný od kariérní omáčky i kolaborace.
Tito lidé by se dnes měli raději stydět a zejména před svými dětmi. Hlavně ti, co hned 21. srpna 1968 zakládali kolaborantský Leninský svaz mládeže, vedli prověrkové komise KSČ a svými jidášskými rozhodnutími zničili životy statisíců  "oportunistů" a jejich rodin, včetně dětí. Poznal jsem to sám, když jsem měl v totalitě zákaz studia na všech vysokých školách, prošel jsem 15 zaměstnáními, třikrát jsem se musel s rodinou stěhovat a jako dělník ČKD jsem ani nesměl na vánoční nákupní zájezdy do Drážďan, protože když jsem žádal o cestovní přílohu, tak mi vždy přišla odpověď, že ČSSR nemá zájem na mém vycestování do zahraničí. A bylo úplně jedno zda jsme bydleli v Hradci Králové, Mladé Boleslavi, nebo v Praze.
Mám však jednu životní výhodu. Mohu se podívat do očí svým 3 dětem, 4 vnoučatům i 1 pravnukovi a nikdy jsem nemusel zbabělost a kolaboraci omlouvat strachem o rodinu i když šlo takovým lidem vždy především o jejich osobní totalitní kariéru. Jan Palach skutečně nastavil svým činem i odkazem naší společnosti charakterové zrcadlo, tak se prosím do něj všichni aspoň v těchto dnech podívejme, než mu půjdeme s úctou položit kytičku a zapálit svíčku. Děkuji vám!

 

Marcel Winter
Praha

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3