INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) je pro Ministerstvo spravedlnosti ČR (MSp) významným partnerem do diskuse týkající se dopadů na podnikání v ČR – potvrdil na dnešním jednání se zástupci HK ČR náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán, který si i přes blížící se personální změnu v čele resortu spravedlnosti našel čas na diskusi o problémech týkajících se podnikatelské veřejnosti.

Za aktivní účasti tajemníka HK ČR Tomáše Vrbíka a představitelů legislativní sekce zúčastnění debatovali o podnětech k rozsáhlejší novelizaci NOZ a o současném stavu malé novely NOZ. Vzhledem k nadcházejícím prioritním úkolům MSp vzali zástupci HK ČR na vědomí, že rozsáhlejší novelizace NOZ je i nadále v přípravném procesu.

Náměstek Pelikán mimo jiné předestřel svoji představu o pružnějších procesech v rámci přípravy novelizací a zákonů týkajících se MSp. Přislíbil aktivní spolupráci formou konzultací či odpovědí na konstruktivní dotazy k aktuální problematice. Neopomněl zdůraznit, že HK ČR je pro něj významným partnerem do diskuse týkající se dopadů na české podnikatele, a to pro její nezastupitelnou roli v prosazování jejich zájmů.

V rámci diskuse o návrhu zákona o transparentnosti vlastnictví společností vyplynulo, že ministerstvo zahájí aktivní kroky v této normě po schválení příslušné evropské směrnice, a to rovněž vzhledem k synchronizaci postupu s Evropskou komisí v dané problematice. Došlo však i na plánované legislativní úpravy v oblasti insolvence anebo mimosoudní řešení spotřebitelských sporů.

Rozdílná stanoviska má HK ČR a MSp v oblasti přístupu k otázce exekucí. HK ČR zásadně nesouhlasí s územní příslušností exekutorských úřadů, která by dle jejího názoru měla významný dopad na vymahatelnost práva. Ministerstvo spravedlnosti se o případném zavedení principu teritoriality rozhodne až po vyhodnocení modelové analýzy, kterou nyní pro resort vypracovává Vysoká škola ekonomická v Praze. Názor ministerstva, že zdárnější výkon exekucí bývá mnohdy spojován s porušováním zákona, doporučuje HK ČR řešit důslednou nezávislou kontrolou. V souvislosti s touto problematikou náměstek Pelikán potvrdil, že dohodnutá odměna pro zaměstnavatele za výkon exekucí srážkou z platů jejich zaměstnanců je již v legislativním procesu.

„Hospodářská komora jako zákonné připomínkovací místo v roce 2014 zaregistrovala 228 materiálů k připomínkování. K 146 materiálům HK ČR uplatnila připomínky v rámci mezirezortního připomínkového řízení s tím, že připomínkám HK ČR bylo ve většině případů vyhověno. V souvislosti s uvedenými čísly oceňujeme zájem ze strany ministerstva pokračovat v dosavadní spolupráci tak, abychom měli možnost i v budoucnu efektivně hájit potřeby českého podnikání,“ říká viceprezidentka HK ČR Irena Bartoňová Pálková.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3