INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jan Hrebabecky 3dden CEO prostory2 1Rychle se vyvíjející svět 3D tisku přináší další novinku – barevný tisk z nejudržitelnějšího materiálu oPET. Ekologický 3D tisk tak díky další inovaci společnosti 3DDen postupuje o další krok vpřed. Společnost 3DDen oznámila další technologickou novinku.

Našla po dlouhém vývoji řešení, jak z filamentu z oceánského plastu oPET tisknout barevně. Doposud bylo možné tisknout jen výrobky v transparentně šedé naturální barvě plastového odpadu, a v případě potřeby produkt následně barvit.

„To, co ještě nedávno bylo jen možností vývoje do budoucna, se nyní stalo realitou. Našli jsme technologické řešení pro barevný tisk z oPET,“ řekl Honza Hřebabecký, zakladatel a šéf společnosti 3DDen.

Co lze 3D tiskem vyrábět?
Lze říci, že téměř cokoli. Aktuální praxe potvrzuje, že pohodlně a téměř hned je možné takto vyrábět propagační předměty, sportovní medaile, personalizované USB klíčenky nebo nabíječky, nejrůznější hračky, stavebnice, ale i drobný i větší nábytek až po několikametrové instalace. „Já osobně jsem milovníkem vesmíru, a proto jsem si do kanceláře vytiskl nástěnnou plastiku, která je přesnou mapou povrchu planety Mars,“ doplnil Honza Hřebabecký.

Co je oPET?
oPET je zcela nový recyklovaný 3D tiskový materiál z plastového odpadu vyloveného ze světových oceánů. Může být řešením problému zamoření planety plastem vyrobeným často pro jednorázové účely. Český startup 3DDen jej jako první na světě používá při inovativním 3D tisku na tiskárnách vlastní výroby. „Opětovné použití oceánských plastů k výrobě udržitelných produktů přispívá k ochraně mořského života a celkovému zdraví oceánů a planety. Zamyslel jsem se, proč vyrábět věci z nového plastu, když v oceánech je tohoto materiálu takové množství,“ řekl Honza Hřebabecký, zakladatel a šéf společnosti 3DDen.

Kde se tiskne z oPET a barevně?
Unikátní farmu 3D tiskáren Honzy Hřebabeckého najdeme v pražských Horních Počernicích v Xaverově v prostorách bývalé velkofarmy drůbeže. Zde téměř nonstop pracují téměř tři stovky 3D tiskáren různých druhů. „Lze říci, že navazujeme na úspěchy největšího světového výrobce 3D tiskáren, české firmy Prusa Research, od které také část strojů máme.

Ty nám ale již nestačily na složitější a propracovanější produkty, a proto jsme začali vyvíjet své vlastní 3D tiskárny,“ vysvětlil Honza Hřebabecký a dodal: „V České republice, Evropě ani USA jsem nenašel takhle velkou 3D tiskovou farmu, jako je ta naše. Odlišujeme se i zaměřením – specializujeme se na vícebarevný tisk z kombinovaného materiálu a jsme na zakázku schopni ve 3D vymodelovat a vytisknout prakticky cokoli. To navíc velmi rychle, prakticky do druhého dne.“
Část strojů je na míru sestrojena odborníky z 3DDen, a to jsou právě ty, které umějí tisknout z filamentu oPET, a to nyní nově i barevně. Ty jsou pak světově unikátní, protože vyrábějí specifické kompletní předměty z výše představeného unikátního ekologického filamentu. oPET nyní dokáže nahradit nový plast bez ztráty kvality. Tento odpad se tak vrací zpět k životu a mění jednorázový plast na vysoce kvalitní, bezpečný.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3