INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

AKCR copy copy copyŽně se se při přípravě tohoto článku dostávají do poloviny, což je mnohem rychleji než loni, a zemědělci z celé republiky hlásí žalostné výsledky. Očekávají nejhorší sklizeň řepky za posledních sedmnáct let a druhou nejhorší sklizeň pšenice za dvanáct let.

Může za to nejen pokles výměry těchto plodin, ale také turbulence, které předvádí od jara počasí. K těmto závěrům došla Komoditní rada pro obiloviny a olejniny při Agrární komoře České republiky. Pěstitelé mohou podle ní přijít na tržbách za obiloviny a olejniny až o šest miliard korun ve srovnání s loňským rokem.

Čeští zemědělci se obávají o letošní sklizeň obilovin a olejnin a oficiální statistiky jim dávají za pravdu. Z dosavadních údajů Státního zemědělského intervenčního fondu vyplývá, že výnosy dvou hlavních polních plodin, tedy pšenice a řepky, budou výrazně zaostávat za průměrem. Letošní sklizeň řepky tak může dosahovat necelého miliónu tun a úroda pšenice kolem 4,5 miliónu tun, což jsou nejhorší výsledky za posledních několik let. Nezvykle teplé jarní počasí totiž uspíšilo vegetační vývoj rostlin a následná vlna silných mrazů v dubnu poškodila nejen ovoce nebo zeleninu, ale poničila také další plodiny jako právě obiloviny a olejniny. V červnu se zemědělci potýkali s přívalovými dešti a místy i s krupobitím. Dešťové srážky a silné nárazy větru ostatně komplikovaly žně i koncem července, protože polehlé porosty se nedají sklízet a na podmáčených polích se boří kombajny.

„Rozmary počasí jsme mohli vidět několikrát, kdy například tropické teploty náhle vystřídal déšť. Právě tato nepředvídatelnost ztěžuje zemědělcům jejich práci, kterou pak nemohou plánovat a musí prostě čekat na optimální podmínky, aby mohli s kombajny do polí vyjet. Jenomže pole není šroubárna, která by zůstala v tom stavu, jak ji večer zanecháte, je to zkrátka příroda, a ta se mění neustále. Vlivem zvýšené vlhkosti se mohou šířit plísně, různé choroby nebo škůdci. V terénu mezi zemědělci ale moc optimizmu není,“ řekl na přelomu července a srpna prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Do nižšího objemu sklizně obilovin a olejnin se promítne také snížení osevních ploch. Jen výměra pšenice se letos propadla oproti loňsku podle dat Českého statistického úřadu o 41 000 ha na necelých 777 000 ha a plocha řepky se meziročně snížila o 37 000 ha na 343 000 ha. K tomuto trendu dohází po celé Evropě a způsobila jej především klesající rentabilita pěstování těchto plodin kvůli levným dovozům z Ukrajiny a dalších třetích zemí na evropský trh. Tamní pěstitelé nemusí dodržovat tak vysoké standardy produkce jako evropští, a mohou si tak dovolit mnohem nižší produkční náklady. Evropským zemědělcům se nadále nevyplatí tyto plodiny pěstovat, protože za dodržení všech pravidel, která se zpřísňují, a nadále zpřísňovat budou kvůli Zelené dohodě pro Evropu a dalším environmentálním ambicím Evropské unie, klesá na takto pokřiveném trhu jejich konkurenceschopnost. Komoditní rada pro obiloviny a olejniny při Agrární komoře ČR proto očekává, že osevní plochy obilovin a olejnin budou klesat i nadále nejen v Česku, ale v celé Evropě.

„Horší letošní sklizeň pšenice a řepky očekávají všichni evropští pěstitelé. Všichni se potýkáme prakticky s totožnými problémy, tedy vrtochy počasí a nespravedlivou konkurencí, kterou si dobrovolně pouštíme na evropský trh a která nás pomalu, ale jistě nutí pěstovat něco jiného. Otázkou je, v jaké kvalitě si sem zboží ze třetích zemí přivezeme, a následně předložíme spotřebitelům. Dosavadní výsledky kontrol mě osobně o vysoké kvalitě tohoto zboží příliš nepřesvědčily. Tento trend v pěstování je ostatně vidět na odhadech letošní sklizně. Evropská produkce pšenice by měla podle predikce Amerického ministerstva zemědělství USDA dosahovat 130,5 miliónu tun, což znamená pokles oproti několikaletému průměru, a sklizeň řepky by měla podle odhadu organizace Oil World činit 17,3 miliónu tun, tedy meziročně méně o téměř 14 %,“ dodal prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

(tz)

Slovo ke dni

  • Radši kašmírový než směsový

    Pomalu se blížíme k podzimu, i když tomu teploty vůbec neodpovídají. Ráda bych se při té příležitosti zamyslela nad spotřebním chováním, protože i sem patří nákup oděvů. Ale nutně to tak být nemusí. Zkusila jsem orientačně spočítat, jak se člověku vyplatí kvalitně zpracovaný kašmírový svetr. Když máte doma kousek ze směsi polyesteru, akrylu, polyakrylu, viskózy, elastanu a možná trochu nepříliš kvalitní vlny, zaplatíte místo osmi až patnácti tisíc zlomek ceny, zhruba od tisícovky do osmnácti stovek. Ale teď přijde druhá část rovnice. Kolikrát ten směsový za sezónu budete muset vyprat? Každé tři až čtyři dny. Protože se v něm drží pachy. Víc chytá špínu. A má horší termoregulační vlastnosti než přírodní materiál na bázi zvířecího chlupu. Ten z kašmíru, a potažmo dalších druhů vlny, vyperete za sezónu jednou. A ve skříni byste měli mít...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Září 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3