INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

BuryVoda a naše planeta. Voda a člověk. Voda pomocnice, ale i ničitelka. Bez ní by náš život ale nebyl možný. Rozhovor se Šárkou Burýškovou ze společnosti Goldman water se točil kolem její kvality, a to není zrovna jednoduché téma. V České republice je všeobecně velmi dobrá jakost vody z vodovodních řadů. Kvalita podzemních vod souvisí s klimatickými změnami. Její zdroje se zmenšují a zahušťují, takže se v posledních letech setkáváme s mnohem horšími hodnotami nebo s látkami, které doposud ve zdrojích vody nebývaly.

Reverzní osmóza dokáže ledacos napravit.

Čím se vaše rodinná firma zabývá a jakou historií si prošla?

Naše společnost se zabývá výrobou a servisem specializovaných certifikovaných zařízení pro úpravu pitné vody a výrobu technické vody pro zdravotnictví, průmysl, ale i pro domácí použití.

Firma byla založena v roce 2012 Jiřím Goldmanem, který v oboru pracoval již od roku 1991, dříve jako servisní technik ve společnosti založené jeho otcem. V roce 2012 se rozhodl osamostatnit a využít svých dosavadních znalostí s výrobou a vývojem úpraven vody a také vědomostí svého otce, který v 90. letech minulého století pracoval v USA na technologiích, které vyráběly membránové materiály. Nyní společnost pod vedením Jiřího Goldmana vyrábí a prodává pod hlavičkou Goldman water do celého světa. Nejvíce vyrábíme úpravny vody pro zdravotnictví a průmysl i domácnosti.

Často si to ani neuvědomujeme, jak je voda základní a každodenní součást našeho života. Ať už si ráno děláme čaj, kávu, navštívíme koupelnu, nebo jsme v práci, či se věnujeme volnočasovým aktivitám, voda je potřeba stále všude kolem nás. Není to jen pití, umytí rukou nebo součást potravin, jsou to potoky, jezera, ale je to také součást složení různých látek. Upravená voda je potřebná tedy nejen v nemocnicích, v průmyslové výrobě, chladicích systémech, elektronice, potravinářství, ale i v uměleckých oborech, pěstitelství či chovatelství.

IMG 20210216 124959Popsala byste technologie k čištění vody? V čem jsou jedinečné?

Naše specializované systémy jsou založeny na membránové technologii reverzní osmózy. Ale používáme pravidelně i jiné druhy úpravy vody, od mechanické filtrace a iontové výměny přes UV dezinfekci až po složité složené systémy úpravy vody v případě jejího nejhoršího znečištění.

Jako jedni z mála v oboru splňujeme náročné certifikace. Máme jich několik a chystáme se je ještě rozšířit tak, abychom splňovaly požadavky nad rámec náročných podmínek pro zdravotnictví, kde je kladen důraz na bezpečnost a správnou funkci zařízení. Naše zařízení je také unikátní svou funkcí, protože je vyvinuto tak, aby se jednotlivé komponenty vzájemně nenamáhaly a byly schopny bez omezení pracovat na 24hodinových provozech. Zařízení děláme ve skříňovém provedení pro snadné dezinfikování a udržení čistoty ve zdravotnických procesech. A samozřejmě je důležitá bezpečnost, takže od nás neodejde zařízení bez elektro revize a odzkoušení. Více už je know-how, které prozrazovat nemohu.

Jak pracuje systém čištění vody pomocí reverzní osmózy?

Osmotický proces je vlastně přirozená biologická vlastnost každé jednotlivé buňky. Protože všechny buňky jsou tvořeny vodou a její pohyb je velmi důležitý. Tak je využíváno osmotického procesu, kdy voda prochází přes polopropust­nou membránu z prostředí nižší koncentrace látek do té vyšší. My využíváme proces reverzní osmózy, který je ve své podstatě obrácený a neprobíhá automaticky, je třeba vyvinout tlak, který se vytváří přes polopropustný membránový systém pomocí tlakového čerpadla. Tím dosáhneme právě toho, že vodu s vysokou koncentrací látek protlačíme přes membránu, čímž jsou látky zachyceny na membráně a z membrány se dostává vyčištěná voda.

A kvalita vody dodávané do domácností? Doporučujete ještě raději její úpravu před konzumací?

Pokud jde o vodu řadovou, na její kvalitu je kladen důraz a je hygienicky pravidelně kontrolována. V České republice je všeobecně velmi dobrá kvalita řadové vody. Setkáváme se s hrstkou zákazníků, kteří mají v řadové vodě bakterie nebo mechanické nečistoty. Toto znečištění může vznikat při poruše nebo špatné péči při skladování ve vodárenských stavbách. Tyto problémy jsou však snadno řešitelné.

V domácnostech se nejvíce řeší tvrdá voda a vodní kámen. Na trhu lze najít různé možnosti, ale jednoznačně nejlépe fungující je pouze katexový změkčovač vody. Jeho údržba je uživatelsky nenáročná, zařízení vám certifikovaná společnost nainstaluje, odborně nastaví, a jediné, o co se zákazník musí starat, je doplňování zásobníku tabletové soli.

Pokud se budeme bavit o vlastních zdrojích vody, tedy studnách a vrtech, můžeme se setkat a setkáváme se s mnohem horším znečištěním, od vysokých hodnot tvrdosti vody přes bakterie a viry až po složité organické molekuly a radioaktivní látky. Kvalita podzemních vod souvisí s klimatickými změnami. Zdroje podzemní vody se zmenšují a zahušťují, takže se v posledních letech setkáváme s mnohem horšími hodnotami nebo i s látkami, se kterými jsme se doposud ve zdrojích vody nesetkávali. Příkladem jsou třeba extrémní hodnoty obsahu železa a manganu, radonu nebo organického uhlíku.

Na vlastním zdroji vody doporučujeme vždy udělat kompletní rozbor vody, na jehož základě je možné sestavit správnou úpravu vody. Nikdy nedoporučujeme dělat úpravu vody svépomocí. Zásah do instalace pitné vody se řídí podle zákona, proto by každý, kdo instaluje do domácnosti jakékoli zařízení, měl k takovému zařízení dodat atesty pro použití na pitnou vodu.

uüpravnyJe možné vysledovat prokazatelně nějaký trend, zda se zhoršuje, nebo zlepšuje kvalita vody ve studních a spodních vodách v České republice?

Ano, sledujeme tento trend u nových i stávajících zákazníků na rozborech vody. Spodní vody se klimatickými změnami mění. Intenzivně se o tomto problému mluví i na světových konferencích OSN, kde se hledají řešení k problematice s vodou, a to v rámci celého světa. Doporučujeme každým pátým rokem rozbor vody na vlastním zdroji zopakovat. Spodní vody jsou proměnlivé, a to zejména v místech, kde se vyskytují třeba pole, zemědělství, průmyslové a chemické podniky, nebo kde je podloží nestálé.

Získali jste značku kvality Czech Made právě pro své systémy na úpravu vody. Jak náročné to bylo?

Získat tuto značku je velmi těžké, proto jsme si k tomu najali interim manažera, který nám pomohl. Byli jsme si jistí svým produktem, protože klademe důraz na tradici výroby od počátku, samozřejmě s technologickými inovacemi, ale přes to zachováváme technickou spolehlivost zařízení s co nejmenším použitím elektroniky. Přípravy na získání značky nám trvaly ve spolupráci s interim manažerem zhruba rok – rok intenzivní práce, která opravdu stála za to. Byla to zatím asi nejtěžší zkouška, kterou jsme jako firma prošli, prověřila nejen kvalitu technických dokumentací, na sebe navazujících procesů, ale také lidské vztahy a soudržnost firmy. Ukázalo se, jak dokáže celý tým perfektně spolupracovat a táhnout za jeden provaz.

V čem vidíte přínos značky pro svou činnost?

Zejména v podpoře českého trhu. Je to důkaz kvality a poctivosti. Tak jako v obchodě vybírám produkty hlavně české kvality a původu, tak to vidím i v průmyslu.

ptal se David Kubla

Slovo ke dni

  • Úžasná tiskovka Grady

    Byl to mimořádný zážitek. Nakladatelský dům Grada uspořádal 11. září v Praze tiskovou konferenci, na níž představil, jaké zajímavé tituly do konce tohoto roku vydá. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Vystupující aktéři včetně několika autorů byli rychlí, dynamičtí a časově úsporní. Přesto dokázali sdělit vše, co bylo v plánu. Za hodinu čistého času jsme se dověděli spousty informací nabitých emocemi, vtipem i zaujetím pro věc. Bylo to velmi poutavé divadlo, nikdo neusínal a všichni jsme hořeli zvědavostí. Co mne ještě zaujalo, bylo oblečení přítomných odbornic. Osobnosti, o nichž by si leckdo myslel, že jsou to introverti a knihomolové neznající nic víc než písmenka na papíru, byly oděny s šarmem, vkusem a nápaditostí. Takže to celé dění byla tak trochu i módní přehlídka. Což vůbec neškodilo. Ženskému osazenstvu Grady to totiž náramně...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Říjen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3