INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

WEBfoto k MindsetuZdá se vám, že už nemůžete dál? Přestáváte si věřit? A je vás ve firmě s podobnými pocity více? Pokud ano, nezbývá, než to změnit. Některé společnosti se již přesvědčily, že to jde. Pomoci musí ale odborníci.Top MANAŽERKA ROKU za mimořádný přínos pro společnost v oblasti rozvoje, inovace, růstu a udržitelnosti Ing. Simona Myslikovjanová, Ph.D., MBA, MBE, společně s Ambasadorkou projektu Access Bars in Business And Schools v ČR, Adrianou Těšínskou, CFMW, a Terezou Trefilovou, lektorkou somatické praxe Continuum v ČR a členkou Continuum Teachears Association, a dalšími členy týmu SiMyCo přináší do firem The Mindset of Evolution. Oč jde? Čtěte dále.

Jak mi naznačila Simona Myslikovjanová, budoucnost je možná mnohem světlejší, než si myslíme. Je tu totiž jedna z hlavních sil, která nepříznivě ovlivňuje naše vědomí, a tou je psychická entropie, takový náš psychický nepořádek, kdy prožíváme strach, stres, úzkost či bolest, nebo i závist. Dlouhodobě trvající zážitky tohoto typu mohou oslabit naše já až do stavu, kdy už nedokážeme investovat pozornost a dosahovat svých cílů. A to je přesně to, kdy Simonu Myslikovjanovou oslovují firmy, aby s jejich jedinci a celými kolektivy pracovala, uklidila jejich psychický nepořádek a posunula je v jejich seberozvoji. Jak říká, pokud chceme opravdu pochopit sociální svět, porozumět sobě a ostatním, překonat mnohé z překážek, které nám brání žít bohatý plnohodnotný život, potřebujeme pochopit vliv subliminálního světa, jenž je ukryt v každém z nás, tedy pod povrchem naší vědomé mysli. Například zvládat stres je jedna z klíčových dovedností, které je třeba se naučit.

Stále více slýcháme, že je nutné lépe ladit pracovní povinnosti se soukromým životem, šikovněji si organizovat čas, mít prostor k odpočinku a regeneraci. Proč to vlastně řešíme?

Denně se přizpůsobujeme požadavkům, výzvám, jak pracovním, tak životním, se kterými se vyrovnáváme.
Lifeskills hrají důležitou roli v mnoha aspektech našeho života a pomáhají nám rozvíjet sebevědomí, úspěšně se vypořádat se změnami či analyzovat a pochopit vzniklé situace a najít správné řešení. Jsou důležité pro náš celkový rozvoj, a proto na níže uvedených lifeskills pracujme kontinuálním tréninkem. Jde o:

  • Kritické myšlení
  • Komunikační dovednosti
  • Sebeuvědomění
  • Dovednosti řešit problémy
  • Interpersonální dovednosti
  • Zvládání stresu
  • Vyrovnání se s emocemi
  • Empatii
  • Kreativní myšlení
  • Rozhodovací schopnosti

Kromě toho je potřeba uvolnit mentální bloky a snižovat stres, což je skvělým doplňkem pro podporu naší duševní pohody.

Naším cílem ve firmách je vytvářet prostředí, které podporuje fyzickou a duševní pohodu a nabízí zaměstnancům nástroje, které mohou využívat nejen v práci, ale i v soukromém životě. Tímto způsobem nejenže zlepšíme jejich kvalitu života, ale zároveň posílíme jejich angažovanost a spokojenost, což se pozitivně projeví na celkové úspěšnosti firmy.

458655924 1058231872646507 2414574105344309820 nJe tlak na výkon v profesní kariéře dnes opravdu tak velký, že se z těch všech povinností hroutíme a nejsme schopni trvale odvádět maximum?

K dobrému zvládání stresu je třeba budování emoční stability, kontroly nad svou situací, emocemi. Vědecké studie prokázaly, že stres je hlavním faktorem fyzických, duševních a emočních onemocnění. Zvládání stresu je schopnost uznat a přijmout stres ve svém životě, rozpoznat jeho zdroj a vliv, který na nás má. To se dá naučit. A ano, tlak na výkon v businessu je dnes značný a může mít různé negativní dopady na jednotlivce. Mnoho lidí se cítí přetíženě a vyčerpaně kvůli několika faktorům, jako je například konkurenční prostředí, kdy zaměstnanci čelí vysokým očekáváním ze strany zaměstnavatele a tvrdé konkurenci. Neustálé připojení k sítím maže hranice mezi pracovním a osobním životem a lidé také často kladou vysoké nároky na úspěch a uznání, což může vést k vyhoření.
Je důležité hledat rovnováhu mezi vysokým výkonem a péčí o vlastní zdraví a budovat mentální odolnost, aby se vyhoření předešlo a člověk dokázal rozlišit hranice mezi tím, kdy už je toho na něj moc. Efektivní zvládání stresu firemním týmům pomůže být produktivnější a šťastnější. Mohu se pochlubit, že se nám velmi daří naučit každého jedince, jak pracovat sám se sebou a jak si sám pomoci.
Tím největším a prověřeným přínosem se pak pro firmu stanou synergie na pracovišti, nižší fluktuace, lepší atmosféra, minimální či žádný stres, lepší duševní zdraví.

Nevsugerovali jsme si jen samá negativa? Nepodléháme sociálním sítím a zkresleným informacím?

To je velmi relevantní otázka. Je pravda, že sociální sítě a média mohou často zkreslovat realitu tím, že zdůrazňují negativní nebo vyhrocené aspekty pracovního života, proto je důležité přistupovat k informacím střízlivým pohledem a uvědomit si, že to, co vidíme na sociálních sítích, nemusí být vždy celý příběh.

Všichni zažíváme negativní myšlení, které nám brání v růstu našeho podnikání. Negativní myšlení se stává sebenaplňujícím proroctvím, pokud si myslíte, že selžete, pravděpodobně se to stane.

Pět hlavních typů negativního myšlení, se kterými se v praxi setkáváme, jsou strach, přemožení, syndrom podvodníka, prokrastinace či omezující přesvědčení. Se syndromem podvodníka se setkáváme od doby covidové častěji. Je to psychologický jev, kdy má jedinec trvalé pocity nekompetentnosti, sebepodceňování a méněcennosti, ačkoli má dostatečné vzdělání, zkušenosti a úspěchy.

Každý z nás má svůj vlastní jedinečný soubor negativních postojů, které musí překonat. Věnujte nějaký čas identifikaci toho svého. Může vám to připadat jako ztráta vašeho drahocenného času, ale věřte, že z dlouhodobého hlediska si ušetříte spoustu času a starostí.

Zvládáme takový nápor na psychiku jako třeba poválečná generace? Případně nechceme? Nejsme odolní, žijeme v nadkomfortu a v krizových okamžicích selháváme?

Dnešní doba na nás klade stále větší a větší nároky a naše touha po dokonalosti ničemu nepomáhá. Snažíme se vše zvládat sami bez cizí pomoci, ale po určité době už je toho na tělo i mysl moc a je potřeba je začít léčit. Překonání vyžaduje změnu myšlení a přístupu k vlastním úspěchům a schopnostem. Potíže nejsou totiž způsobené tím, že něco neumíme, ale tím, že si nevěříme a nejsme schopni ocenit své kvality. Pochopení a přijetí vlastních silných a slabých stránek, stejně jako otevřená komunikace o pocitech a výzvách, jsou klíčové pro zvládnutí tohoto syndromu. Dodržujte zásady zdravého jídelníčku, přiměřeně sportujte, relaxujte a uvidíte, že se budete cítit lépe.

458685916 870815828348853 6104817162178410071 nAbychom dokázali vědomě měnit naši vlastní realitu, je důležité se naučit se svými myšlenkami pracovat. Pozitivní představy o našich cílech, přáních či životní cestě dokážou tuto realitu skutečně ovlivnit. V momentě, kdy myšlenku necháváme „klíčit“ v mysli, stává se z ní afirmace, která nás postupně vede k činům, a tedy i směrem k našemu vysněnému cíli. Pokud navíc své myšlenky začneme prezentovat navenek, svědčí to už o našem přesvědčení a rozhodnutí se pro danou věc.

Pokud chceme opravdu pochopit sociální svět, porozumět sobě a ostatním, překonat mnohé z překážek, které nám brání žít bohatý plnohodnotný život, potřebujeme pochopit vliv subliminálního světa, jenž je ukryt v každém z nás. Naše hlava je totiž jeden velký počítač: mozek je nesmírně složitý lidský orgán, mohli bychom jej považovat za takový náš hardware, a lidskou mysl za pomyslný software. Panuje názor, že člověk využívá asi jen jednu desetinu své mozkové kapacity. Náš mozek se velmi rád učí: zkuste mu nabídnout něco nového pomocí jeho přeladění do stavu hladiny alfa. I s tímto umíme pracovat a zájemcům o změnu pomoci.

Nejdůležitější je naučit se „vypnout“. Tím nemám na mysli jen počítač a telefon. Odpočívejte, relaxujte a meditujte. Pusťte si hudbu a čtěte, napusťte si horkou vanu nebo si třeba jen tak povídejte s rodinou. Najděte si koníček, kterému se budete věnovat ve volném čase, a spěte alespoň šest hodin denně. Odpočinek je nejúčinnější zbraní, kterou můžete proti chronické únavě bojovat. Podpořit správný spánek, nervovou a mozkovou činnost a vnitřní klid je účinné.
Příkladů je mnoho. Jedno je jim však společné: Na co se zaměříte, to ucítíte! Pozitivní naladění mysli funguje jako magnet. Soustřeďte se tedy ve svých myšlenkách především na to, čeho skutečně chcete dosáhnout a co doopravdy toužíte změnit. To, co se bude odehrávat ve vás, začne postupně přitahovat to dobré do vašeho bezprostředního okolí.

Má rada zní: Netlačte na pilu, nechte věci plynout. Uvolněte se. Je zbytečné se snažit někým být, neboť energie, která z nás vyzařuje, jasně prozrazuje, jací doopravdy jsme.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

pokračování v listopadovém čísle
Madam Business

Slovo ke dni

  • Úžasná tiskovka Grady

    Byl to mimořádný zážitek. Nakladatelský dům Grada uspořádal 11. září v Praze tiskovou konferenci, na níž představil, jaké zajímavé tituly do konce tohoto roku vydá. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Vystupující aktéři včetně několika autorů byli rychlí, dynamičtí a časově úsporní. Přesto dokázali sdělit vše, co bylo v plánu. Za hodinu čistého času jsme se dověděli spousty informací nabitých emocemi, vtipem i zaujetím pro věc. Bylo to velmi poutavé divadlo, nikdo neusínal a všichni jsme hořeli zvědavostí. Co mne ještě zaujalo, bylo oblečení přítomných odbornic. Osobnosti, o nichž by si leckdo myslel, že jsou to introverti a knihomolové neznající nic víc než písmenka na papíru, byly oděny s šarmem, vkusem a nápaditostí. Takže to celé dění byla tak trochu i módní přehlídka. Což vůbec neškodilo. Ženskému osazenstvu Grady to totiž náramně...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Říjen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3