INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ekonomické oživení ve střední a východní Evropě pomáhá „na nohy“ sousedům v jihovýchodní části regionu. Skupina devíti zemí střední a jihovýchodní Evropy těží ze slabého eura a nízkých cen ropy. Mezi hlavní stimuly růstu bude patřit rozvoj segmentu malých a středních podniků, příznivější daňové zatížení podniků než ve většině západoevropských zemí a nárůst mzdových nákladů v Číně, což přivede investory zpět do střední a východní Evropy. Podniky se však budou nadále potýkat s důsledky rostoucí politické nestability, trvale uvolněných regulatorních podmínek a snížené nákladové konkurenceschopnosti. Vyplývá to ze dvou dnes zveřejněných zpráv, jejichž zpracování zadala TMF Group.

Ze zpráv vyplývá, že hospodářský růst v tomto regionu překoná eurozónu i hranice EU. Úloha malých a středních podniků v ekonomice zesílí, a to díky programům investičních pobídek, zlepšování dostupnosti zdrojů financování a daňovým úlevám

Podniky působící v regionu střední a východní Evropy však nadále naráží na významné překážky. Zpráva upozorňuje na problémy, jako jsou nadměrná administrativní zátěž nebo zdanění určitých odvětví podnikání, tzv. sektorová daň. Řada zemí, včetně České republiky, se potýká také s přílišnou byrokracií spojenou s veřejnými zakázkami. I když je zdanění podniků nízké, daňové systémy vyžadují reformy.

"Česká vláda zlepšuje možnosti financování a investiční pobídky pro malé a střední podniky. Nicméně, některé daňové zákony, které by měly vstoupit v platnost začátkem roku 2016, můžou ve skutečnosti zvyšovat administrativní zátěž malých a středních podniků. Firmy budou muset posílat stále častěji data v elektronické podobě orgánům daňové správy. To může být docela náročné pro ty malé a střední podniky, které nemají technické možnosti nebo kapacity realizovat potřebné změny a poskytovat požadované údaje ve správném formátu,“ říká Frédéric Labiche, ředitel TMF Group v České republice.

„Po několika těžkých letech vykazuje region střední a východní Evropy – s výjimkou Polska – pozitivní trend pro mezinárodní prostředí. Složité výkaznictví a daňové systémy spolu s proměnlivou legislativou a nedostatečnou transparentností v podnikatelském prostředí však způsobuje, že cesta k výraznějšímu zotavení bude dlouhá. Zatímco země střední Evropy a Rumunsko vykazují pozitivní čísla, jihovýchodní Evropa stále zaostává z hlediska růstu a velikosti trhů, ale nabízí větší příležitosti a výhodu seskupení zemí,“ uvedl Juraj Gerženi, ředitel TMF Group pro region EMEA.

Země jihovýchodní Evropy, kde se ekonomika oživuje pomaleji, se těší nové pozornosti zahraničních společností, které hledají nové cesty ke globálnímu růstu, tvrdí společnost CEEMEA Business Group ve studii TMF Group.

Společnosti, které rozšiřují své aktivity do jihovýchodní Evropy, mohou těžit z obecně stabilního hospodářského růstu a nižších daní z příjmů právnických osob než ve většině západoevropských zemí. Země jihovýchodní Evropy, kam studie řadí Bulharsko, Chorvatsko, Srbsko a Slovinsko, mají společně přibližně 20 milionů obyvatel a nadnárodním společnostem nabízejí příležitosti k dalšímu růstu.

Podnikatelé očekávají, že tyto trhy porostou a umisťují tak Bulharsko a Srbsko mezi 10 zemí s nejvýraznějším očekávaným růstem v roce 2015.

„Velká část Evropy ani globální trhy si v letech 2013-15 nevedou příliš dobře, avšak jádro regionu střední a východní Evropy se začalo výrazněji vzpamatovávat a díky mírnému oživení v eurozóně a vzrůstající ochotě bank půjčovat začali i spotřebitelé více utrácet. Relativní zlepšování ekonomických ukazatelů v posledních měsících ochablo vlivem zpomalení růstového cyklu. Společnosti hledají příležitosti k růstu, kterým by kompenzovaly celkově nepříznivou situaci na trzích. V regionu střední a východní Evropy vzniklo příznivé „seskupení trhů“. Když spojíte hlavní trhy střední a východní Evropy dohromady, získáte poměrně velkou populaci a škálu různých typů trhů a spotřebitelských segmentů, které můžete oslovovat. Obecně se tento pozitivní vývoj neprojevil stejnou měrou i v jihovýchodní Evropě vyjma Rumunska. Avšak i v této oblasti vidíme jisté prvotní náznaky a ostrůvky obchodního růstu,“ řekl Daniel Thorniley ze společnosti CEEMEA Business Group.

Zprávy jsou k dispozici ke stažení zde: www.tmf-group.com/cee

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3