Za krajíc chutného chleba bych šel světa kraj! Je nad všechny dobroty a dnes je, bohužel, vzácným "kořením". Musel bych se vydat tam, kde ho ještě pečou podle tradiční receptury - do pekárny Lično nebo do prodejen v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kde se nabízí zákazníkům.
Historie pekárny Lično sahá cirka do roku 1961. Tehdy byl uvedena do provozu tehdy moderní linka na výrobu chleba s instalovanou parní sázecí pecí o pečící ploše 24 m2. Tehdejším investorem byla LPD Jednota. Soustředěním výroby z osmi uzavřených malých provozoven, byla naplněna kapacita nové provozovny na 6t./den.
Od roku 1962 provozovaly pekárnu Východočeské mlýny a pekárny Pardubice n.p., později Pekárny a cukrárny s.p. Pardubice. Rekonstrukce pekárny z důvodu vyšší kapacity proběhla v letech 1967 – 1968, kdy byla nainstalována turnusová pec ATP52 s denní kapacitou 20t. Vytápění LTO vyžadovalo i výstavbu úložiště. Průměrná denní výroba představovala 16t.
V roce 1977 bylo přistoupeno k instalaci kontinuálního výrobníku kvasů a těst. Další větší investicí byla výstavba čtyř ocelových venkovích sil v letech 1990 – 1991.
Nová etapa rozvoje provozovny nastala v roce 1991, kdy došlo k provatizaci a v aukci získala pekárnu firma BEAS a.s. Hradec Králové.
Vedení společnosti si uvědomovalo, že firma s tak malým sortimentem nemůže obstát v konkurenčním prostředí. Proto v uvolněných prostorách moučného hospodářství byla nainstalována elektrická dvouboxová rotační pec, tvarovací zařízení na výrobu běžného pečiva a fritéza na výrobu smažených výrobků. Částečně se tedy mohlo začít vyrábět jemné pečivo.
V roce 1996 dochází k 1. etapě přístavby pekárenského provozu. Špatný technický stav turnusové pece (1968 – 1996) vyžaduje přistavbu nové výrobní hala a expedice. Průběžná pásová pec o pečné ploše 63m2 s automatickou kynárnou o kapacitě 840ks /hod zproduktivnila výrobu chleba.
Následující rok 1997 je do uvolněné haly nainstalována další pásová pec o pečné ploše 25m2 s paletovou kynárnou na výrobu rohlíků s kapacitou 8000ks/hod.
Největší rozvoj byl zaznamenán v roce 2002, kdy se další přístavbou vyřešila nedostatečná kapacita výroby pečiva. Byla instalována další pásová pec o pečící ploše 44m2, závěsová kynárna, byly zbudovány nové sklady, expediční a balírenské prostory, kotelna, nové sociální zařízení pro zaměstnance a v neposlední řadě klimatizace výroby. Proběhla také plynofikace provozu, což přispělo především ke zvýšení hygieny provozu.
Spolupráce s firmou HAMÉ si vyžádala další strojní zařízení a instalaci tří rotačních pecí a dalších dvou sil. V následujícím roce proběhla přístavba haly na výrobu jemného pečiva, což přispělo k bohatému rozšíření sorimentu výrobků. Instalovaná linka Rondo zajišťuje nejen vysokou kvalitu výrobků, ale též hygienu a produktivitu práce.
Průmyslová linka na výrobu chleba neumožňovala produkci menších sérií chlebových výrobků, proto bylo přistoupeno k vybudování řemeslné linky na výrobu bohatého sortimentu chlebů dle požadavlů trhu. Jrdná se především o výrobky s vysokým obsahem vlákniny a dalších stopových prvků důležitých pro lidskou výživu.
Provozovna není napojena na veřejnou kanalizci a původní čistička odpadních vod již nevyhovovala z kapacitních důvodů. Proto byla v roce 2008 zbudována nová čistička odpadních vod 400 s dostatečnou rezervou.
Pro financování tohoto rozvoje firma vynaložila velké prostředky, a to po splnění všech privatizačních podmínek. Z vlastních zdrojů využila každoročně dosahované zisky i při neustále se zostřujícím konkurenčním boji, což je zejména v pekárenském odvětví méně obvyklé.
V roce 2007 byl implementován nový informační systém ComSTAR specializovaný především pro pekárenský provoz.
BEAS, a.s., pekárna Lično, má v současné době v provozu celkem 9 výrobních linek, hodinový výkon výroby chleba je 900 kusů na industriální lince a 600 kusů na řemeslné lince, celkem tedy 1500 kusů za hodinu chleba o hmotnosti 1150g. Běžné pečivo vyrábíme výkonem 21500 ks za hodinu.
Mezi dlouhodobé zákazníky patří 5 Spotřebních družstev (Jednoty,Konzumy) v regionu KH a PA kraje, prodejny nezávislého trhu, nemocnice (včetně Fakultní nemocnice v Hradci Králové), školy, domovy důchodců apod. Ze zahraničních řetězců působíme v současné době na 3 provozovnách společnosti Kaufland ČR jako hlavní dodavatel, na 2 jako doplňkový dodavatel a jako regionální dodavatel na 15 provozovnách BILLA s.r.o., na 12 provozovnách Tesco Stores ČR a.s. A na 30 provozovnách společnosti Penny Market s.r.o.
Výrobky se vyznačují výbornou kvalitou a jsou velmi oblíbené u zákazníků. Viz.např.vítězství v soutěži Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje, kde o vítězi rozhodují přímo spotřebitelé.
Firma BEAS, a. s. provozuje kromě ličenské pekárny i cukrárnu v Letohradě, kde se vyrábí cca 100 druhů cukrářských výrobků pro zásobování celého regionu. Velkým úspěchem v letošním roce bylo získání ocenění Regionílní potraviny Královéhredeckého kraje s výrobkem Ananasový terč.
V současné době má společnost BEAS, a.s. vypracován projekt výstavby nové moderní pekárny „na zelené louce“ v oblasti Podkrkonoší (okres Trutnov). Na vlastních firemních pozemcích o rozloze 15 ha a je již dokončeno územní řízení.
Společnost Beas, a.s. je členem České technologické platformy za kvalitu potravin, která je součástí Evropské technologické platformy. Z okresní pekárny se tady postupně stala významná pekárna působící v rámci téměř celého bývalého východočeského kraje, tj. dnešní území Královéhradeckého a Pardubického kraje.
Mezi řadu úspěchů společnosti BEAS, a. s. patří pětkrát absolutní vítězství v soutěži Potravinářská firma Královéhradeckého kraje v letech 2006 – 2010, dále ocenění „Štikou roku 2009“ v Královéhradeckém kraji pro nejdynamičtěji se rozvíjející firmu, „Chléb roku 2010“ v kategorii řemeslných chlebů a šestnáct oceněných výrobků národní značkou kvality KlasA, .
Ocenění BEAS a.s.
2006 1. ročník soutěže Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky
Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
2007 Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky
Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
2008 Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky
Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
2009 Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky
Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
2009 „Štika roku 2009“ nejdynamičtěji se rozvíjející firma Královéhradeckého kraje
2010 Dny chleba Pardubice
Ličenský chléb řemeslný ,, Chléb roku 2010´´ v kategorii řemeslných chlebů.
2010 Česká chuťovka 2010 SLOW FOOD
Sváteční koláček získal ocenění ,, Česká chuťovka 2010´´
2010 Potravina a potravinář královéhradeckého kraje
Mlýnské a pekárenské výrobky
1 až 3 místo
Celkové výsledky
Potravina a potravinář královéhradeckého kraje
1. místo Ličenský chléb 1150g
2. místo Orlický chléb 1000g
3. místo Sváteční koláčky 250g
2011 Regionální potravina Královéhradeckého kraje Ananasový terč - cukrárna Letohrad
2011 Potravina a potravinář královéhradeckého kraje
Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky
Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
2011 Dny chleba Pardubice chleby do soutěže všechny oceněny.
Chléb průmyslový 1150g - chléb vynikající kvality
Chléb řemeslný 1100g - chléb vynikající kvality
Chléb řemeslný 900g - chléb vynikající kvality.
2012 Dny chleba Pardubice
1. místo Ličenský chléb „Chléb roku 2012“– kategorie konzumní chléb
2012 Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
Ličenský chléb 1. místo v kategorii mlýnské a pekařské výrobky
Ličenský chléb 1. místo celkové výsledky Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje
Společnost BEAS, a.s. má auditovaný systém kritických bodů HACCP Českou společností pro jakost se sídlem v Praze, která zároveň pravidelně kontroluje dodržování stanovených standardů a provádí recertifikaci dle tohoto systému. V současné době firma získala certifikát IFS.
BEAS, a. s. je držitelem 16 certifikátů kvality pro pekařské výrobky oceněné značkou KlasA, které se vyznačují pěti nadstandardními vlastnostmi. Zároveň má společnost registrovány 2 výrobky se značkou „Orlické hory – originální produkt“ garantující zákazníkům původ v daném regionu, výrobu tradiční technologií z místních surovin, šetrnost k životnímu prostředí a v neposlední řadě i vysokou kvalitu. A v neposlední řadě má společnost certifikovánu Bio výrobu pekařských výrobků.
(tz)