INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Investice E.ONu za téměř 60 milionů korun je unikátní v tom že poprvé v rámci České republiky bylo takto velké bateriové úložiště instalováno přímo dovnitř budovyUnikátní bateriové úložiště spustila letos na jaře společnost E.ON ve své vodní elektrárně na vranovské přehradě. Akumulátor o výkonu 2,5 MW a využitelné kapacitě 2,5 MWh se může v případě potřeby zapojit naplno do pěti sekund do služeb výkonové rovnováhy, a pomoci tak udržovat stabilitu a spolehlivost rozvodné sítě.

Investice za téměř 60 milionů korun je unikátní v tom, že poprvé v rámci České republiky bylo takto velké bateriové úložiště instalováno přímo dovnitř budovy, a ne do kontejnerů, jak se používá běžně. Instalace navíc proběhla do stavby elektrárny ze 30. let 20. století, což si vyžádalo i jedinečné řešení požárního zabezpečení.

„Přechod k bezemisní energetice se neobejde bez obnovitelných zdrojů energie. Jejich počet roste v celé Evropě i v tuzemské síti. Jen vloni podle dat EUROSTAtu vyrobily v Evropské unii zhruba čtvrtinu veškeré spotřebované elektřiny, která pocházela hlavně ze slunce a větru. Jejich nevýhodou je ale nestabilita a horší řiditelnost. Elektřinu nelze vždy vyrábět v momentě, kdy je potřeba, ale můžete ji vyrábět až ve chvíli, kdy svítí slunce a fouká vítr. Zároveň je ale potřeba myslet na to, že je nutné udržovat stabilitu v distribuční síti. Flexibilita je jedním z klíčových prvků, a i proto musíme investovat do staveb jako je bateriové uložiště na Vranově,“ říká Jan Zápotočný, jednatel společnosti E.ON Energy Solutions, která má v rámci skupiny E.ON na starost zajištění energetických řešení pro B2B i B2M segment.

Na zajištění flexibility se může podílet každý výrobce elektřiny, ať už malý nebo velký. Výhodné je sdružovat výrobny do tzv. agregačních bloků. Ty se mohou skládat z vlastních zdrojů agregátora, ale i externích zdrojů, a jsou připraveny pro služby výkonové rovnováhy, které potřebuje společnost ČEPS pro zajištění stability v síti. E.ON byl před třemi lety první tuzemskou společností, která si certifikovala agregační bloky pro služby výkonové rovnováhy složené výhradně z vlastních kogeneračních jednotek a vodních elektráren. Jen vloni dosahoval agregační blok společnosti E.ON výkonu 75 MW.

Akumulátor zkvalitní podpůrné služby výkonové rovnováhy
Nyní do agregačního bloku E.ONu přibylo i bateriové úložiště ve vranovské vodní elektrárně. Pro představu disponuje baterie stejnou energií jako zhruba 50 plně nabitých elektrovozidel Škoda Enyaq s kapacitou baterie 50 kWh. Díky vranovskému akumulátoru došlo k rozšíření možností, které tento agregační blok může poskytovat pro služby výkonové rovnováhy. „Tímto projektem jsme podpůrné služby ještě více zkvalitnili. Při aktivaci služby je potřeba požadovanou změnu výkonu provádět postupně a je také důležité mít určitou diverzitu v portfoliu a zastupitelnost. V současnosti jsou kromě kogenerací hlavní zdrojem flexibility vodní elektrárny, jelikož jejich turbíny lze plynule regulovat. Nevýhodou tohoto provozu je ale zvýšené namáhání těchto soustrojí. Baterie v tomto případě dokáže s regulací významně pomoci a sníží tak namáhání soustrojí vodních elektráren. Akumulátor navíc dokáže po určitou dobu zastoupit také některý ze zdrojů agregačního bloku. Její velkou výhodou je také to, že může poskytovat více typů těchto podpůrných služeb. A vranovská baterie je jen začátek, do budoucna chceme počet těchto akumulátorů navýšit,“ vysvětluje Rudolf Rýdl, vedoucí Energy Infrastructure Solutions ve společnosti E.ON Energy Solutions.

Vranovská elektrárna slaví výročí 90 let od svého založení
Vranovská vodní elektrárna slaví tento rok devadesát let od zahájení provozu. Jelikož se jedná o technicky i historicky cenný objekt, musela společnost E.ON zvolit řešení bateriového úložiště přímo na míru objektu. O to se postarala společnost Siemens. Vzhledem k umístění celého systému dovnitř elektrárenského budovy ze 30. let 20. století se jedná o v tuzemsku unikátní řešení, jelikož dosavadní velkokapacitní bateriová úložiště bývají umístěna do venkovních kontejnerů.
Řízení akumulátoru, stejně jako celé vodní elektrárny ve Vranově, je plně digitalizované a je kompletně řízeno z centrálního dispečinku společnosti E.ON v Brně. Vranovské bateriové úložiště využívá celkem tři místnosti, ve kterých se odděleně nachází Li-Ion akumulátory typu NMC, strojovna stabilního hasícího zařízení a rozvodna s transformátorem. Doplněna navíc musela být i stávající rozvodna E.ONu.

„Navíc aby bylo minimalizováno riziko vzniku požáru, tak bateriové články a místnost, ve které jsou umístěny chrání náš plynový hasicí systém, který jako hasivo využívá čistý dusík. Tento plyn patří mezi přírodní plyny a nemá žádný negativní dopad na životní prostředí. Hasicí systém slouží k uhašení případného požáru zjištěného automatickými hlásiči požáru ještě ve stádiu jeho vzniku a je ve své podstatě unikátní,“ vysvětluje Tomáš Hüner, ředitel Siemens Smart Infrastructure Česká republika.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3