Hody hody doprovody, dejte vejce malovaný... Znáte ještě koledy? A jak vlastně slavíte Velikonoce? Malujete každoročně vajíčka, polepujete obtisky, anebo je zdobíte technikou bylinek, které vytvářejí krásné ornamenty? Možná na to letos nebudete mít tolik času a vhod by vám přišla jedinečná nabídka:
Společnost OVUS – podnik živočišné výroby, s. r. o., je nejenom významným producentem bílých a hnědých slepičích vajec, ale také jejich důležitým zpracovatelem. Ve specializovaném provozu jich ročně zpracuje více než 12 milionů.
Jedná se například o produktovou řadu vařených vajec, loupaných a nakládaných v nálevu se 28denní trvanlivostí. Využívají se zejména v lahůdkářství a gastronomii, od velkovýrobců až po restaurace a jídelny. Vedlejším produktem z této výroby jsou vaječné zlomky a ty tvoří základní surovinu pro výrobu salátů.
Další produktovou řadu tvoří vejce vařená ve skořápce; ošetřena jsou šelakovým lakem, přičemž v tomto případě jde o unikátní technologii zpracování. Vejce si v uvařeném stavu zachová svou čerstvost a vaječnou chuť až po 40 dnů. Jejich využití je velmi široké, od domácnosti až po malé provozovny rychlého občerstvení aj., prostě vždy máte po ruce již uvařené vejce, a to uvařené správně, jak to má být, aby žloutek nebyl příliš měkký nebo naopak se nedrolil.
V neposlední řadě OVUS produkuje – jako jediný výrobce v ČR – i vařená barvená vejce. Na našem trhu je o tato vejce zatím největší zájem tradičně v předvelikonočním období, ale kdo ví, třeba to bude v budoucnu podobně jako třeba u našich západních a jižních sousedů, kde jsou vařená a barvená vejce celoročně velice oblíbenou nezbytnou součástí snídaňové tabule či svačinek. Vždyť vajíčka barvami rozzáří stůl a to, jak známo, obveseluje. Praktická potravina s dokonalou přidanou hodnotou – proč ne.
Vařená barvená vejce jsou u nás vyhledávána ponejvíce předními hotely, domovy pro seniory, a především domácnostmi. Také tato vejce, stejně jako vařená a ošetřená šelakovým lakem, mají 40denní trvanlivost, což je docíleno uzavřením skořápky pryskyřicí, případně jiným přípravkem, který vejce konzervuje a chrání před proniknutím mikroorganizmů dovnitř, vajíčka se tedy nekazí, na rozdíl od těch, která si vaříte sami doma – ta vydrží v chladničce asi týden. Vařená barvená vejce se k zákazníkům dostávají balená v různém počtu – kromě klasických 30kusových plat také v obalech Snack pro dva kusy, Piknic pro šest či Rodinka pro deset kusů. Výrobce však nabízí i další možnosti balení vajec.
Výrobu vařených a barvených vajec, případně vařených vajec ošetřených šelakovým povrchem, loupání vajec, zpracování skořápky a další postupy, jimiž se vajíčka zhodnocují, umožnila provozní linka zpracovatelského provozu.
Zdají se vám naše tvrzení až příliš odvážná? Nevěříte, co se dá s vajíčky všechno dělat? A že se dají rovněž parádně konzervovat? A že s jejich pomocí můžete velikonoční svátky připravovat ve větším klidu a docela s předstihem? Je to tak. Technologie kráčí kupředu a nám, lidem, nabízejí možnosti, o nichž se nám dříve ani nesnilo. Natož koledníkům...
Jiří Novotný