Potravinářská komora ČR představila na tiskové konferenci pořádané Výstavištěm České Budějovice pod záštitou Ministerstva zemědělství program vlastní prezentace a jejích akcí pořádaných na podporu kvalitních českých potravinářských výrobků. Letošní jubilejní 40. mezinárodní agrosalon Země živitelka se bude konat ve dnech 29.8. – 3.9. 2013 na výstavišti v Českých Budějovicích a Potravinářská komora ČR se této akce tradičně účastní.
Výstavní expozice Potravinářské komory ČR je stejně jako v předchozích letech otevřená jak pro její členy, tak pro zájemce o potravinářskou problematiku. Oproti roku 2012 se rozšířila plocha stánku na celkových téměř 140 m2. Budou zde prezentovány nejen potravinářské výrobky členů komory, ale také potraviny a zemědělské produkty opatřené značkami evropského systému ochrany názvu produktu a výrobky držitelů značky Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR. Tato značka, resp. logo s českou vlaječkou je udělováno výrobkům, které jsou zpracovány a vyrobeny na našem území a s určitým podílem české suroviny, který v případě některých potravinářských výrobků tvoří celých 100%.
V rámci slavnostního zahájení výstavy v Pivovarské zahradě ve čtvrtek 29. srpna, krátce po 10. hodině, budou z rukou ministra zemědělství Miroslava Tomana a viceprezidenta Potravinářské komory ČR Hynka Strnada předány novým držitelům certifikáty k logu Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR.
V tomto ročníku Potravinářská komora ČR naváže na oblíbené akce z předchozích let, ochutnávky kvalitních českých potravin, které budou probíhat v prostorách její expozice a soutěže v konzumaci mléka, točení zmrzliny, přípravě nejchutnějšího bramborového salátu či soutěže v pojídání párků na čas.
Nově bude součástí stánku prezentace českých potravinářských výrobků, které jsou nositeli evropských označení kvality, tj. chráněného označení původu, chráněného zeměpisného označení a zaručené tradiční speciality. Potraviny a zemědělské produkty opatřené značkami evropského systému ochrany názvu produktu jsou zárukou jedinečnosti odrůd či receptur a přísně kontrolovaných výrobních postupů. Pro odbornou veřejnost a zástupce spotřebitelských sdružení se bude konat k tomuto projektu seminář, a to v pátek 30. srpna od 9. hodin v pavilonu F4.
Celá expozice je zaměřena na názornou ukázku kvality a rozmanitosti českých potravin s možností ochutnat je a získat o nich nezbytné informace.
Stejně jako v loňském roce, naleznete stánek Potravinářské komory ČR v pavilonu T1.
(tz)