INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

imga foto ČPF 1Na území České republiky je 239 pivovarů, z toho těch velkých, průmyslových jen 43. V roce 1901 bylo v českých zemích celkem 800 pivovarů všech kategorií a uživily se. Pivovárek býval prakticky na každé vesnici. Jak je to nyní s rozvojem menších pivovarů? Mají šanci dlouhodobě obstát v rostoucí konkurenci?

Kvalita se pozná

„V současné době je zřejmé, že stále více českých pivařů upřednostňuje pivní speciály, různorodost pivních stylů a řemeslnou kvalitu před unifikovanou průmyslovou nabídkou velkých pivovarů. Pro další růst malých pivovarů hovoří nejen čísla, ale i fakt, že v České republice stále není vyčerpán prostor pro jejich další expanzi,“ uvádí Jiří Žák, předseda Sdružení za poctivé české pivo a doplňuje: „Menší pivovary zcela jistě obstojí, ale může dojít k zániku těch méně kvalitních díky rostoucí konkurenci.“

Velké pivovary, na rozdíl od malých, nemohou riskovat

Bez inovací by to nešlo. Všichni se musí přizpůsobovat poptávce a trhu celkově. Velké pivovary inovují, ale jinak než ty malé. Základními kritérii u velkých výrobců piva jsou objem výroby a její efektivita. Tyto pivovary investují také nemalé částky do nových technologií, které jim na jedné straně umožňují monumentální objem výroby, ale na druhé straně neumožnují příliš velkou pestrost nabídky. Jak vysvětluje Jiří Žák: „V praxi to znamená, že velkopivovary nemohou riskovat, že navaří velký objem úplně nového druhu piva, který trh možná nebude akceptovat. Zaměřují se tedy víceméně na jeden pivní styl (spodně kvašený ležák) a inovace se odehrávají buď na úrovni jeho různé stupňovitosti, nebo v tom, že jednou je produkt filtrovaný anebo do výsledného produktu přidají pivovarské kvasnice nebo ovocný extrakt,“ a pokračuje: „Minipivovary konkurují pestrostí pivních stylů. V pondělí uvaří spodně kvašený český ležák, v pátek svrchně kvašený ejl a další den pšeničné pivo. Pivní světy těchto dvou subjektů jsou zásadně odlišné a fakticky se míjejí. Nicméně, díky pestrosti nabídky a tomu odpovídající reakci spotřebitelů ovlivňují malé pivovary chování těch velkých víc, než si myslíme. Obráceně to ale neplatí.“

Mezi velkými a malými pivovary je podle Žáka zásadní rozdíl v použití technologií. „Malé pivovary zásadně nepoužívají jakékoliv náhražky klasických surovin (maltózový sirup nebo cukr, stabilizátory pěny) a také nepoužívají technologii HGB (High Gravity Brewing) - laicky řečeno, následné ředění uvařeného piva vodou,“ zmínil Žák a doplnil: „Ustupuje i trend ochucených piv, které nejsou dominantní složkou trhu v zahraničí, ani v Česku.“

Pivo jako atribut společenského nápoje obyvatelstva

Pití piva však automaticky neznamená, že se jeho konzumace stejnou měrou odehrává v restauračních zařízeních. Mezi muži nejvíce převažuje konzumace piva v hospodě či baru. Nejen pánové, ale i dámy, jejichž podíl na konzumaci piva a výrobků na bázi piva u nás stále roste, mohou navštívit v květnu Český pivní festival na Letenské pláni a vychutnat si nejedno pivo od malého či středně velkého výrobce piva a srovnávat je. Denně bude roztočeno více než 70 pivních kohoutů. Znalcem piva se ale nestává ten, co ho za každý večer vypije nejvíc, ale ten, kdo se orientuje v pivních stylech, způsobech kvašení, historii tohoto nápoje a dokáže ocenit a rozeznat kvalitu od kvantity.

Více informací na: www.ceskypivnifestival.cz.

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3