INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Inovační činnost firem je klíčem k zajištění a posílení mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky. Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) bude v roce 2014 prezentovat téma výzkum a vývoj na veřejnosti a při jednání s politiky prostřednictvím celé řady projektů a aktivit. ČNOPK tak v letošním roce staví jedno ze svých hlavních témat do středu zájmu.

Česká republika má v oblasti výzkumu a vývoje velký potenciál, který je řadou německých firem již využíván. Podle výsledků průzkumu ČNOPK z roku 2013 chce většina podniků, které se již v oblasti výzkumu a vývoje angažují, zlepšit inovačními aktivitami svoji konkurenceschopnost. Prostor pro zlepšení vidí zástupci těchto podniků nejen v užší spolupráci mezi hospodářskou sférou a výzkumnými institucemi, ale například také ve využití tzv. transferu technologií.

ČNOPK tak letošním tématem roku podporuje navazování potřebných kontaktů i prohloubení spolupráce mezi podniky, vysokými školami, výzkumnými institucemi a státem. „Hlavním cílem našich aktivit je zajistit společně s partnery česko-německého hospodářství lepší rámcové podmínky pro výzkum a vývoj a zprostředkovat konkrétní kooperace,“ vysvětluje výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer. ČNOPK nabízí firmám zapojeným do projektu tematickou platformu pro prezentaci a výměnu zkušeností.

Téma roku odstartovalo minulý čtvrtek zahajovacím setkáním, na kterém se představili všichni partneři projektu a prezentovali své aktivity v oblasti výzkumu a vývoje. „Uvědomujeme si, že budoucí úspěch je založen na nynějších investicích do výzkumu a vývoje a kvalitně připravených odborníků. Spolupráce se vzdělávacími institucemi, díky níž fungují např. vesmírné sondy s našimi komponentami efektivně, nabízí obojí,“ zdůraznil Marcel Páter, obchodní ředitel firmy Schunk Praha, která je prémiovým partnerem tématu roku. Možnost diskuze uvítal i Dr. Wolfram Motz, jednatel firmy MBtech Bohemia: „Naše prémiové partnerství tématu roku ČNOPK pro nás jako poskytovatele vývojových služeb zejména v automobilovém průmyslu představuje exkluzivní platformu pro výměnu zkušeností s ostatními partnerskými firmami a výzkumnými institucemi.“

Další plánovanou společnou akcí je vytvoření pozičního dokumentu, ve kterém budou vyjádřeny podněty a žádosti partnerských společností a institucí vůči politické sféře. Na podzim se budou prezentovat prémioví partneři tématu roku ČNOPK na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, nejvýznamnějším průmyslovém veletrhu ve střední Evropě. Kromě toho se budou konat v Plzni a Ostravě akce zaměřené na výměnu informací a zkušeností. V listopadu je na programu tématu roku Hospodářská diskuze ČNOPK v podobě pódiové diskuze s účastníky z politiky a hospodářské sféry.

„Výzkum a vývoj – zaostřeno na budoucnost“ – naši prémioví partneři: Bavorské státní ministerstvo pro hospodářství a média, energetiku a technologii, MBtech, Schunk, Veletrhy Brno | Partneři: Bosch, Brose, Zeiss, Siemens, ZF | Partnerské instituce: ELI Beamlines, Fraunhoferovo centrum pro střední a východní Evropu (MOEZ), Strojírenský institut Chemnitz (ICM e. V.), Technická univerzita v Liberci – Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace, České vysoké učení technické v Praze, VÚTS a.s. / Centrum rozvoje strojírenského výzkumu, Západočeská univerzita v Plzni.

(tz)

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3