INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Bajer PetrStrana soukromníků ČR vstupovala do minulých parlamentních voleb s nemalými ambicemi. Spolu s představiteli cechů a dalších profesních společenstev na společných kandidátkách v regionech chtělo vedení strany získat zájem voličů z řad podnikatelů a živnostníků a stát se po dlouhých letech opět parlamentní stranou s možností ovlivňovat podmínky pro podnikání u nás. Očekávaný výsledek se však nedostavil. Většina členů vedení strany rezignovala a SsČR po podrobné analýze příčin neúspěchu a volbě nových řídicích orgánů započala znovu naplňovat své cíle. S jakými zkušenostmi a předsevzetími se tak děje, to bylo hlavním tématem rozhovoru s novým předsedou Strany soukromníků ČR Petrem Bajerem.

logo soukromnici copy copyV rozhovoru s předsedou kontrolní a revizní komise Strany soukromníků ČR Bedřichem Suldovským jsme mimo jiné mluvili o některých příčinách špatného výsledku SsČR v minulých parlamentních volbách. Straně neprospěla zřejmě spolupráce s ODS, bylo příliš málo času na přípravu a vedení kampaně s podporou cechů a dalších profesních společenstev a podobně. Ztotožňujete se s tím, anebo bylo příčin více?

Důvodů bylo jistě více. Mezi hlavními byla také naše faktická nepřipravenost. Ještě tři měsíce před volbami jsme vyjednávali s ostatními politickými stranami, abychom vytvořili silnější středo-pravicový blok. Tím jsme ztratili hodně času, samostatnou kandidátku sestavili na poslední chvíli a do voleb šli s kraji nepřipravenými na tuto variantu.

Vedení strany se na 5. Republikovém sněmu v Holicích podstatně obměnilo. Jak chce zvýšit svůj vliv na centrální politiku?

Hlavně je to připravenost pracovat. Bez práce nejsou koláče, natož maso; to je mé soukromé motto. Musíme mimo jiné zajistit růst členské základny, a to rovnoměrně ve všech krajích, svými aktivitami se více prosadit do podvědomí občanů, rozjet nově ustanovené odborné komise strany, prohloubit spolupráci s cechy a sdruženími.V neposlední řadě je to jednání s ostatními politickými subjekty za účelem zlepšení podnikatelského prostředí a hájení zájmu drobných a středních podnikatelů, jejich rodin a zaměstnanců.

Strana soukromníků ČR má skutečný zájem o podporu středního a malého podnikání namísto proklamací, gest, nebo dokonce nepromyšlených zásahů do podnikatelského prostředí. Máte však pro to dostatek argumentů a praktických příkladů?

Každý podnikatel je jedinečný příběh, takže praktických příkladů máme po ruce, kolik jen chcete. Jsme připraveni své zkušenosti z praxe drobného a středního podnikání, ale i běžného života promítnout do připravovaných novel zákonů, budeme-li o to požádáni.

Malí a střední podnikatelé a živnostníci tvoří velmi početnou skupinu, nicméně jejich zájem o politiku směřuje napříč existujícími politickými stranami. Síly jsou tak velmi roztříštěné. Jak to chcete ovlivňovat a měnit?

Část z nich, jak správně říkáte, „kolaboruje“, ale drtivá většina soukromníků není organizována nikde. To bychom chtěli změnit. Soukromníci musí být politicky aktivní, působit jednotně, jinak budou muset strpět všechno, co na ně vlády přichystají. Pokud soukromníci ale chtějí do zákonů mluvit, nestačí být členem cechu nebo jiného odborného společenstva. Musí být členy či sympatizanty politické strany a nejlépe té, která má soukromníka jako hvězdu svého politického programu. Zároveň stranu, která se nikdy nezpronevěřila svému volebnímu programu.

Velký důraz kladete na spolupráci s profesními uskupeními, vnímání potíží, které komplikují podnikání jejich členům a snahu pomoci řešit je poltickými prostředky. Vzniká nějaká analýza takových problémů? A o čem zde nejčastěji při setkáních s představiteli cechů hovoříte?

Každá politická strana zastupuje nějaký ekonomický zájem. ČSSD a ANO budou podporovat velké podniky, protože jim zaplatily volby, a zaměstnance, protože je volili. Pokud tomu někdo nerozumí, není mu vlastně pomoci. Tím chci říci, že řešíme prekérní situaci o neznalosti v základech politiky. To je zřejmě nejtěžší úkol, který před námi stojí. Analýza problémů vzniká ve spolupráci odborných komisí a rady cechů při SsČR. Problémů jednotlivých cechů a sdružení je bezpočet, postupně se je snažíme řešit nebo vytvořit tlak na ty, kteří je řeší.

Strana soukromníků ČR má ambice vrátit stavovskou politiku do parlamentu, jako tomu bylo v období první republiky. V jakém časovém horizontu toho chce strana dosáhnout?

To samozřejmě bude záležet na mnohém. Nemyslím, že tato vláda vydrží celé volební období, protože zájmy jednotlivých politických stran, které vládu tvoří, jsou velmi protichůdné. To znamená, že pokud půjde vše, jak předpokládáme, pak za dva tři roky bychom svého zástupce v parlamentu mít už mohli.

Změnit politické smýšlení milionové skupiny podnikatelů a živnostníků tak, aby Stranu soukromníků ČR vnímali jako jedinou sílu skutečně prosazující jejich zájmy, jistě nebude snadné. Mělo by se něco zásadního změnit také v postavení cechů a posílení jejich praktického vlivu na vše, co hýbe daným oborem?

To se snažíme cechům vysvětlit. Mezi postavením Strany soukromníků ČR na politické scéně a jejich vlastním vlivem existuje přímá úměra. Jejich prohry ale mají pro obory, které zastupují, až katastrofální následky. Naposledy třeba v likvidačních kaucích výrobců lihu a prodejců PHM. Cechy a společenstva mají perfektní odborné zázemí a to musí umět vyměnit za vliv. Do současnosti je to tak, že cechy posedávají v odborných komisích, kde předkládají odborná stanoviska, ale nic z toho nemají – nakonec stejně nic neprosadí. Naši Radu cechů a společenstev tvoří ty profesní organizace, které si to uvědomují (a další si nás oťukávají). Vidím spolupráci v rámci naší Rady za velmi perspektivní, a to nejen proto, že členem nejužšího vedení SsČR je Jiří Rejmon, předseda sdružení provozovatelů STK. Spolupráce s námi je zkrátka pro mnohé přirozená.

Co a jak pro to budete dělat ve vrcholné politice, když jste se nestali parlamentní stranou?

Spolupracujeme s ostatními politickými stranami, kterým není osud českého soukromníka lhostejný. Musíme přesvědčit vládnoucí strany o tom, že ne vždy je rostoucí efekt například při zvyšování sazby DPH či spotřební daně. Ne vždy vybere stát víc při zvýšení daňové zátěže atd.

Jak se vám zatím jeví nová vláda, máte již první zkušenosti?

Nejsme s vládou spokojeni. Důležité ale budou výsledky změn, které chystá. Na výdajových paušálech je „úroveň“ debaty zřejmá: Neví proč a jak, ale změnit je chce. Zároveň nesouhlasíme s opatřeními, která tato vláda chystá či o nich uvažuje, jako jsou například registrační pokladny. Jsme přesvědčeni, že jakýkoli další tlak na OSVČ a drobné podnikatele v době množících se krachů především těchto drobných podnikatelů povede pouze k větší nezaměstnanosti, a tudíž i ke zvýšení finančních nákladů státu.

Dá se předpokládat, že pro řadu záležitostí najdete pochopení třeba u Anreje Babiše, který o podnikání ví nejvíce v porovnání s ostatními politiky?

Řekl bych, že asi nedá, a mimochodem Andrej Babiš nikdy nebyl živnostníkem...

Máte nějaký scénář pro případ, když některé rezorty budou chtít prosadit změny v neprospěch malých firem a živnostníků?

Tak ono se to už děje, ale my nestávkujeme. Aktuálně budeme soukromníky vybízet k tomu, aby v květnových evropských volbách nevolili strany vládní koalice. Samozřejmě budeme pracovat na sjednocení podnikatelů, ale i sdružení a cechů za účelem vytvoření silné skupiny obyvatel. Její názory budou muset vzít vážně i vláda a Parlament ČR.

Co budete chtít prosazovat pro zlepšení podnikatelského prostředí a nastavení jasných a férových pravidel nejdříve?

Vaše otázka je zároveň i odpovědí. Jasná a férová pravidla, která budou platit pro všechny. To by nám bohatě stačilo.

ptal se Jiří Novotný

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3