INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Obchodní řetězec Billa přichází s novinkou s názvem Regionální regál, kde nabízí krajové potraviny od menších producentů. První se objevil v Jihočeském kraji, příští měsíc se otevře další ve středních Čechách. Iniciativu chválí Agrární a Potravinářská komora ČR.

Nabídka českých výrobků je však na tuzemském trhu dlouhodobě nižší než jsou možnosti domácích zemědělců a zpracovatelského průmyslu. Do repubuliky se dováží víc než polovina vepřového masa, třetina drůbeže a sýrů, dokonce víc než dvě třetiny ovoce a zeleniny mírného pásma. Řešení nepřináší ani vývoz. Na export směřují především suroviny a výrobky s nízkou přidanou hodnotou. Uvedl to na tiskové konferenci prezident Agrární a potravinářské komory ČR Ing. Miroslav Toman.

Upozornil rovněž na vysoké marže obchodních řetězců. Podle M. Tomana se pohybují i v řádu několika set procent, například u jablek, brambor, některých uzenin, müsli tyčinek a dalšího zboží. Jak prohlásil, situace na trhu není uspokojivá, Ministerstvo zemědělství ČR jde cestou nejmenšího odporu, chybí prováděcí vyhláška k zákonu o významné tržní síle, obchodníkům se otvírá dostatečný prostor k manipulacím.

Předseda Svazu chovatelů prasat Jindřich Macháček na tiskové konferenci v Praze uvedl, že v řadě základních potravin klesá naše soběstačnost pod 50 procent. Před deseti lety čeští farmáři chovali 3 miliony prasat, po vstupu ČR do Evropské unie se stavy zvířat postupně snížily až na polovinu. Dřívější velký exportér selat dnes musí mladá zvířata dovážet – jen vloni 320 tisíc kusů. V této souvislosti se zaměřil také na masivní dotace, které dávají evropské země na podporu zemědělství. Umožňují nabídnout nižší cenu masa a tím se stává česká produkce méně konkurenceschopná, respektive výkrm prasat nerentabilní.

Ing. Zdeněk Jandejsek, generální ředitel společnosti Rabbit Trhový Štěpánov, vyjádřil přáni, aby se v Evropské unii i v ČR vyrábělo bez dotací. Srovnaly by se podmínky, české zemědělství a potravinářství by ukázalo, že je v rovné soutěži plně konkurenceschopné.

(kčr)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3