INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Energetické úspory je potřeba vnímat jako šanci pro český průmysl, a to i přes mnohdy složité požadavky Bruselu. Tak prezident Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Vladimír Dlouhý zahájil diskusní setkání Energetické úspory jako příležitost k růstu, které pořádal Institut pro veřejnou diskusi, a jehož partnerem byla mj. i HK ČR.

 „Je potřeba si uvědomit, že energetická náročnost HDP v Česku je v rámci EU nadprůměrná a její snížení by mělo nepochybně pozitivní dopad na českou konkurenceschopnost, a to jak uvnitř, tak i vně Evropské unie,“ řekl prezident HK ČR Dlouhý. Zlepšování energetické účinnosti však nesmí probíhat formou uvalení dalších nákladných povinností na průmysl nad rámec těch stávajících. Podle HK ČR by mohla být řešením motivace formou veřejné podpory.

„Příjmy z aukcí by se měly plně vracet zpět do systému obchodování emisních povolenek, a to ve formě podpory projektů souvisejících s klimatickými cíli,“ uvedl Dlouhý. Česká republika by pak měla být tím, kdo vytvoří podmínky umožňující čerpat podporu z dalších „EU ETS fondů“ pro české podnikatelské subjekty. HK ČR proto navrhuje, aby současné alternativní schéma pro dosažení účinnostních cílů – kdy je cíl plněn na národní úrovni formou veřejné podpory – zůstalo zachováno. Pokud však doběhne reforma sektoru obchodujícího emisní povolenky podle představ Velké Británie, Německa anebo Francie, dá se předpokládat, že aukce emisních povolenek s sebou přinesou významné zdroje financí, a to i pro Česko.

 

Kromě přímých nákladů na dosažené úspory by výběr podporovaných úsporných opatření měl zohlednit i nepřímé dopady na domácí průmysl a ekonomiku celkově. Zatímco opatření s vysokým podílem domácí práce a technologií budou mít pozitivní dopad na HDP, opatření spočívající v importu hotových výrobků domácímu průmyslu nepomůžou. „Například zaměření úspor na importovaná paliva má pozitivní dopad na makroekonomickou situaci a navíc přispívá k energetické bezpečnosti ČR,“ pokračoval Vladimír Dlouhý. „Neoddiskutovatelnou příležitostí pro český průmysl by pak byla substituce importovaných fosilních paliv za elektřinu, která by právě průmyslu přinesla nové příležitosti jak na straně elektrifikace spotřeby, tak z hlediska poptávky po nových čistých technologiích na straně výroby elektřiny,“ dodal.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3