INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Podnikatelská mise do Turecka organizovaná Hospodářskou komorou České republiky v rámci pracovní cesty ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka byla úspěšná. Zástupci tuzemských firem se setkali v Istanbulu a Ankaře se svými tureckými partnery a navázali nové obchodní kontakty. Kromě toho jednali o možném zapojení českých strojírenských firem do projektu první turecké jaderné elektrárny Akkuya o výkonu 4x1200MW, kterou postaví ruský státní gigant Rosatom.

„Řada českých firem v Turecku již působí. A obchodní spolupráce s tureckými protějšky je úspěšná. Představitelé Turecka si uvědomují, že jejich země bude kvůli svému ekonomickému rozvoji v následujících letech potřebovat více elektrické energie. Zároveň chtějí snížit svou závislost na dovozu ropy a plynu z Ruska, Íránu a Ázerbájdžánu. Turci proto mají zájem o kvalitní výrobky českých firem a české technologie, které souvisejí zejména s energetikou. Potenciál pro české firmy je v Turecku velký, zároveň mohou navazovat na silnou tradici obchodních vztahů mezi Tureckem a naší zemí,“ zdůraznil viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář, který podnikatelskou delegaci do Turecka vedl.

Během různých jednání o spolupráci tureckých a českých firem na trzích třetích zemí zástupci HK ČR, ČEB, EGAP a podniků diskutovali mimo jiné s místopředsedou vlády Turecké republiky Ali Babacanem, ministrem energetiky Turecké republiky Tanerem Yildizem nebo velvyslancem ČR v Ankaře Pavlem Kafkou a generální konzulkou ČR v Istanbulu Ester Lauferovou o tom, jakým způsobem by se české strojírenské firmy mohly zapojit do projektu jaderné elektrárny Akkuya. Elektrárna vznikne v Mersin Akkuyu na pobřeží Středozemního moře. Má mít čtyři reaktory s celkovým výkonem 4800 megawattů.

Zástupci firem v podnikatelské delegaci hodnotí „tureckou“ misi pozitivně. „V průběhu podnikatelského setkání na Ankarské hospodářské komoře jsme získali nové kontakty,“ uvedl například Radim Šikl technologické společnosti RETIA, a.s., která vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky. „V průběhu mise došlo k potvrzení partnerství s naším agentem na dalších 10 let, k dohodě o dodávkách na projekt TANAP, dále proběhlo jednání o možné účasti na projektu jaderné elektrárny Akkuya,“ zmínil Roman Baláž ze společnosti vyrábějící průmyslové armatury MSA, a.s.

Firmy se nejprve představily na Česko-tureckém podnikatelském fóru, které v Istanbulu zorganizoval DEIK – Rada pro zahraniční vztahy ve spolupráci s Hospodářskou komorou České republiky a Generálním konzulátem ČR v Istanbulu. Ve čtvrtek pak na Česko-tureckém podnikatelském setkání, které organizovala Ankarská hospodářská komora. 

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3