INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V pondělí 29. června 2015 se na Ministerstvu průmyslu a obchodu uskutečnilo 6. zasedání Řídícího výboru (ŘV) pro implementaci Exportní strategie České republiky. Jednání vedl osobně ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Řídící výbor sestává ze zástupců Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR, generálního ředitele agentury CzechTrade, Asociace malých a středních podniků, Ministerstva financí, Ministerstva zahraničních věcí, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Mezinárodní obchodní komory a dalších partnerů české exportní podpory.

V otázce exportního pojištění a financování se státní podporou – EGAP a ČEB se členové řídícího výboru shodli na nutnosti zachování současného pojistného a bankovního rámce, jako páteřní součásti podpory českého vývozu umožňující exportérům zachování konkurenceschopnosti při využívání státních garancí na zahraničních trzích. V oblasti spoluúčasti exportérů na pojištění zahraničních dodávek ŘV  navrhl zohlednit rizikovost trhů i klientů při stanovování výše jejich spoluúčasti na pojistných případech.

Ve spolupráci resortů průmyslu, zahraničí a agentury CzechTrade bylo představeno hodnocení zahraničních zastoupení za uplynulé období vystavené samotnými podnikateli a koncept dalšího rozvoje a posilování zahraniční sítě pro podporu exportu na roky 2015-2017. Zástupci podnikatelů ocenili zlepšení práce ekonomických diplomatů na poli podnikatelských misí a navazování kontaktů na nových trzích a vyslovili podporu plánům MPO a MZV na další pozvolné a efektivní rozšiřování zahraniční sítě na trhy, kde mohou čeští vývozci očekávat významné oborové příležitosti.

Na základě předjednaného návrhu z předešlého řídícího výboru bylo přijato usnesení o Aktualizaci stávající Exportní strategie ČR pro období 2012-2020. Strategie bude doplněna o princip oborových příležitostí, bude upraven systém vyhodnocování a měření stanovených cílů a dále bude doplněn koncept Strategických záměrů – krátkodobých akčních kroků, které budou reagovat na současné nejvýznamnější geopolitické vlivy ve světě.

Dále byl představen návrh plánu „Českých oficiálních účastí“ na veletrzích a výstavách pro roky 2016 a 2017. Dále program „NOVUMM“, který bude v násl. období navazovat na program SVV (Specializované výstavy a veletrhy), díky kterému mohou čeští exportéři vystavovat na veletrzích celého světa se státní podporou.

Ministr průmyslu a obchodu v rámci jednání ŘV inicioval obnovení činnosti Řídící rady CzechTrade, která byla v minulosti zastavena. Náplní Rady bude kontrolní a poradenská činnost zástupců podnikatelů, kteří budou pravidelně Ministerstvu průmyslu a obchodu poskytovat zpětnou vazbu, projednávat výsledky a doporučovat další kroky a směřování agentury CzechTrade včetně jejích nových projektů a klíčových aktivit.

Řídící výbor se závěrem shodl na nutnosti zachovat alespoň stávající rozpočtové rámce podpory exportu všude tam, kde napomáhají úspěchům českých firem. Krácení prostředků v oblastech, kde ČR získává dobré jméno a uplatňuje své zboží a služby, není při současném výrazném ekonomickém růstu výborem doporučeno.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3