INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) vytvořila na vyžádání Evropské komise nový fond na sanaci bývalých těžebních lokalit ve střední Asii. Řada z nich se potýká s následky těžby uranu během sovětské éry.

Fond nazvaný Environmentální nápravný účet pro centrální Asii uvolní celkem 8 milionů Eur (216 milionů korun), přičemž rozpočet může být do budoucna navýšen. Dle zástupců banky poputují peníze z nového fondu především do lokalit v Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu. Řada zdejších uranových dolů a úpraven z dob Sovětského svazu ukončila provoz v polovině 90. let a na rekultivaci chybí peníze. Jedná se především o doly v blízkostí přítoků řeky Syrdarji. Syrdarja následně protéká údolím Fergana, které je zemědělským centrem celého regionu.

Vince Novak, ředitel EBRD pro jadernou bezpečnost, se nechal slyšet, že vznik fondu ilustruje naléhavost problému bývalých uranových dolů ve střední Asii a zároveň reflektuje bohaté know-how EBRD v oblasti vyřazování jaderných zdrojů z provozu. EBRD spravuje fondy na odstavování jaderných elektráren a jadernou bezpečnost ve prospěch mezinárodního společenství již od roku 1992, kdy se G7 rozhodla vytvořit fond pro jadernou bezpečnost a vypořádat se tak s dědictvím jaderných zařízení ze sovětské éry. Od té doby vedla EBRD několik dalších projektů, mimo jiné také na Slovensku, v Bulharsku a Litvě.

Rekultivační práce v ČR

Česká republika je v současnosti jediným státem ve střední Evropě, který uran stále těží (poslední český důl ročně vytěží zhruba 200 tun). Od roku 1945 se v Čechách dle serveru geology.cz vytěžilo více než 109 000 tun uranu. Od 80. let však začal v české kotlině pozvolný ústup tohoto kdysi vlivného průmyslového odvětví. S tím je spojena potřeba vhodného řešení uzavírání a rekultivace bývalých dolů. Za rekultivaci je zodpovědná státní společnost Diamo, která likvidovala například uranový důl Křižany I. Celková investice do tohoto projektu byla 150 milionů korun.

Další finance je třeba vynaložit na sanační práce ve Stráži pod Ralskem a v uranovém dolu Hamr I. Zde se uran těžil chemickou cestou. Likvidace bývalé chemické úpravny ve Stráži, i zbourání a rekultivace celého povrchového zázemí včetně centrální dekontaminační stanice bude stát zhruba 1,2 miliardy korun. Tyto projekty jsou realizovány také díky evropské dotaci z operačního programu Životní prostředí. V plánu je i rekultivace nádrže Pustý v Hamru, která by měla být obnovena jako rybník. Areál zakládkového centra Z-4, který se nachází poblíž Hamerského jezera, je navržen jako budoucí rekreační prostor. Rekultivace jednotlivých povrchových areálů je řešena formou dílčích samostatných projektů. Společnost Diamo je díky těmto projektům největším zaměstnavatelem v Libereckém kraji.

Česká nukleární společnost

Česká nukleární společnost (založena v roce 1990) je dobrovolnou a neziskovou odbornou organizací. Hlavním cílem ČNS je provádět osvětu, napomáhat vzdělávání veřejnosti v oboru jaderné energetiky a šířit objektivní informace z oblasti mírového využívání jaderné energie. Je členem Evropské nukleární společnosti a ČSVTS.

Zdroj: nucnet.org, WNN, diamo.cz, geology.cz, liberec.idnes.cz, denik.cz, ceskatelevize.cz

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3