INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje otevřít prostřednictvím agentury pro podporu exportu CzechTrade novou zahraniční kancelář v Íránu. Plánované otevření kanceláře je reakcí na podepsání mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Výměnou za omezení nukleárního programu odvolá Západ sankce a otevřou se dveře nové vzájemné spolupráci. O záměru se bude jednat s Ministerstvem zahraničních věcí ve středu 22. července.

 

"Českým exportérům se otevírají nové možnosti a téměř 80 milionový íránský trh je pro ně velkou příležitostí," upozornil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. "Nová zahraniční kancelář by se otevírala v teritoriu, ve kterém detekujeme budoucí silné obchodní a oborové příležitosti. Historicky byly naše obchodní vztahy s Íránem vždy velmi korektní a smysluplné. Docházelo k významné obchodní výměně zejména v několika odvětvích, kde je ČR velice konkurenceschopná," dodal ministr Mládek.

Jedná se například o dopravní prostředky, strojní vybavení, investiční celky, dobývací a textilní techniku nebo energetické technologie. Nyní tedy máme rozhodně na co navazovat.

Zahraniční kancelář CzechTrade v Dubaji se již v loňském roce věnovala mapování příležitostí a možností prezentace na veletrhu v oblasti Středního východu včetně Íránu. Vytipovala stavební veletrh Projekt Iran 2015, kterého se v červnu letošního roku zúčastnilo 6 českých firem.

„Přítomnost na prvním ročníku veletrhu Project Iran nám přinesla přes sedm desítek kontaktů a v neposlední řadě možnost vidět na vlastní oči obrovský potenciál, který Írán nabízí nejen ve stavebnictví,“ dodává k účasti na veletrhu generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

Budování obchodního vztahu je běh na dlouhou trať. Z tohoto pohledu dává založení zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Teheránu smysl.

Význam zahraničních kanceláří ostatně dokazují i statistická data. Celkové náklady na provoz všech zahraničních kanceláří tvoří zhruba 150 milionů korun ročně, přičemž například v roce 2013 byly potvrzeny úspěšné případy českých exportérů (uzavřené obchodní kontrakty) v hodnotě převyšující 1,7 miliardy korun a v roce 2014 dokonce v rekordní hodnotě 6,8 miliardy korun.

I přesto je snahou MPO roční náklady na provoz zahraničních kanceláří nadále snižovat. Za loňský rok činila částka na provoz jedné kanceláře zhruba 3 miliony korun.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3