INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Transatlantické obchodní a investiční partnerství, známé jako TTIP, je přelomová obchodní dohoda vyjednávaná mezi EU a USA od roku 2013. Hlavním gestorem TTIP v ČR je Ministerstvo průmyslu a obchodu,

které formuluje národní pozice a priority k Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství na základě konzultací se zainteresovanými stranami z řad podnikatelské sféry, odborů a nevládních organizací a vede intenzivní diskusi s partnery, kterými jsou vlády ostatních členských států EU nebo představitelé Spojených států. V plánu má nyní debaty v regionech, v polovině září se uskuteční v Českých Budějovicích, v říjnu pak v Brně a Praze.

Ministerstvo průmyslu a obchodu jako hlavní gestor TTIP využívá pro lepší komunikaci vývoje a výsledků jednání expertní tým, jehož součástí jsou zástupci tripartity včetně např. Hospodářské komory ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Českomoravské konfederace odborových svazů, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Agrární komory a odborníci z řad státní správy. V posledním půlroce došlo k zásadnímu přehodnocení podoby tohoto týmu. Chceme, aby se do jeho práce výrazněji zapojili i zástupci občanských iniciativ a akademické sféry, mezi kterými jsou například občanské sdružení Iuridicum Remedium, Vttip.cz, Educon či VŠE a řada dalších.

MPO taktéž konzultuje téma TTIP s dalšími členskými státy EU v rámci Výboru pro obchodní politiku EU, v Radách ministrů FAC (Foreign Affairs Council) nebo neformálně na bilaterálních jednáních. Oboustranná výměna informací a postojů probíhá na všech úrovních s Evropskou komisí jako pověřeným vyjednavačem a našimi zástupci v Evropském parlamentu či v Poslanecké sněmovně i Senátu Parlamentu ČR. TTIP je tématem i pro bilaterální setkávání se zástupci Spojených státu, a to včetně diskuse s hlavním vyjednávačem Danem Mullaneyem, se kterým jednal ministr Jan Mládek při své cestě do Washingtonu DC letos v květnu.

Zástupci MPO se aktivně účastní kulatých stolů, seminářů a besed. "Jen v letošním roce jsme uspořádali na 18 akcí k TTIP – v Praze i regionech. Diskuse se uskutečnily v Ostravě, Brně, Olomouci, Plzni a Jihlavě a akce v dalších městech plánujeme. O informace a konzultace k TTIP mají zájem především představitelé českého průmyslu s tím, že odborné přednášky si vyžádali např. zástupci firem z oboru chemického či textilního průmyslu. Probíhají i konzultace s jednotlivými firmami např. v oblasti informačních technologií, automobilového průmyslu a řada dalších. Naši odborníci přednášejí rovněž téma na vysokých školách i akcích dalších nezávislých institucí či se studenty. Naše ministerstvo rovněž spolupořádalo mezinárodní konferenci k TTIP v listopadu loňského roku za účasti hlavního vyjednávače za EU."uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

A významní aktéři do ČR jezdí nejen na konference. V červnu 2015 na pozvání ministra Mládka navštívila Českou republiku evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

"Kromě setkávání s občany na akcích rovněž komunikujeme prostřednictvím naší webové stránky k TTIP (www.businessinfo.cz/ttip), kde lze nalézt v českém jazyce vše, co je potřeba o TTIP vědět. O naší otevřenosti se mohly přesvědčit i desítky pisatelů dotazů a komentářů na webových stránkách či našich sociálních sítí, kterým odpovídáme na nejrůznější témata a jejich obavy," doplnil náměstek ministra Vladimír Bärtl.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a náměstek ministra Vladimír Bärtl pravidelně o tématu TTIP informují v médiích. Mimo jiné autorsky přispívají do deníků a časopisů, uveřejnili články v denících Právo, Hospodářské noviny, v časopise Český exportér a poskytli rozhovory deníku E15 a dalším médiím. Ministr Jan Mládek spolu s dalšími osmi ministry obchodu EU zveřejnil dopis ve Financial Times. Náměstek Vladimír Bärtl debatoval v pořadu České televize v pořadu Hyde Park a zúčastnil se diskuse s Ilonou Švihlíkovou v internetové DVTV.

Informačně bohatý program k TTIP bude mít ministerstvo i v příštích měsících. V plánu jsou další debaty v regionech, nejbližší se uskuteční v Českých Budějovicích 18. září, v říjnu budou pokračovat v Brně i v Praze. Ministerstvo pracuje na zlepšení dialogu s rozšířeným expertní týmem a kromě pravidelných sezení bude před vyjednávacími koly plánovat odborná setkání nad různými dílčími tématy. Ministerstvo se také bude intenzivněji soustředit na další posílení komunikace s podnikatelským sektorem (např. formou kulatých stolů pro firmy), který má praktickou zkušenost s exportem do USA nebo pro který TTIP skýtá největší potenciál etablovat se na nových trzích. Očekávanou událostí tohoto podzimu bude zveřejnění závěrů národní dopadové studie TTIP, která je v tuto chvíli zpracovávána formou veřejné zakázky. To vše v době, kdy bude vrcholit úsilí EU a USA dosáhnout základního obrysu dohody do konce letošního roku.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3