INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Zlatou medaili za nejlepší exponáty letošního 57. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně udělili v rámci slavnostního zahájení veletrhu vyhlašovatelé soutěže Svaz průmyslu a dopravy ČR a Vysoké učení technické Brno. Organizátorem soutěže jsou Veletrhy Brno, a.s. Ceny předával za SP ČR viceprezident Jan Rafaj a také zástupce VUT Brno, BVV, ale i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Medaile je srovnatelná s medailemi sportovců a umělců. Tito lidé se zasloužili o úspěch České republiky,“ uvedl při předávání cen viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

„Jsem hrdý na to, že díky nápadům a rukám techniků a výzkumníků se objevují tak skvělé a konkurenceschopné exponáty s vysokou přidanou hodnotou,“ říká Jan Rafaj.

VIDEO ze slavnostního předávání Zlaté medaile najdete na webové adrese:

https://www.youtube.com/watch?v=TIZ0jpJkiSk

V letošním roce bylo do soutěže přihlášeno celkem 27 exponátů. Podle slov předsedy hodnotitelské komise docenta Jaroslava Katolického, děkana FSI Vysokého učení technického v Brně, je v letošním roce technická a inovační úroveň přihlášených exponátů opět vysoká a splňují přísná kritéria, která jsou na ně v soutěži kladeny.

Historie předávání ocenění za nejlepší exponáty Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně sahá již do roku 1964. Tehdy v pondělí 14. září 1964 byly na brněnské radnici poprvé slavnostně vyhlášeny výsledky této soutěže. Předseda komise profesor František Brabec z Vysokého učení technického v Praze ve svém projevu před udílením medailí sdělil, že se do soutěže přihlásilo 300 vystavovatelů, z toho 160 československých. Jím řízená patnáctičlenná komise, složená převážně z vysokoškolských pracovníků, musela tehdy vybrat jen 30 vítězů ve 12 oborech.

Během následujících 50 let doznala soutěž řadu změn. V letošním roce ve shodný kalendářní den jako před 51 lety, tedy v pondělí 14. září, byly vyhlášeny Zlaté medaile Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno 2015. Uděleny byly tradičně při slavnostním večeru zahájení strojírenského veletrhu v Rotundě pavilonu A brněnského výstaviště tentokrát za přítomnosti prezidenta republiky Miloše Zemana, předsedy Senátu Přemysla Sobotky, předsedy vlády Bohuslava Sobotky, ministrů, zastupitelů, zástupců firem a organizací a dalších hostů.

V letošním roce vyhlašovatelé soutěže vyslechli opakované žádosti vystavovatelů MSV a přišli s novou koncepcí kategorií Zlatých medailí, která reflektuje nomenklaturní rozdělení a nabízí tak možnost vystavovatelům napříč obory přihlásit své inovativní exponáty do této prestižní soutěže.

Jedná se o následující kategorie:

1. Zlatá medaile pro technologie a techniku konvenčního i nekonvenčního obrábění, tváření a metod rapid prototyping (kovového 3D tisku)

2. Zlatá medaile pro technologie a techniku pro zpracování plastů a kompozitů, svařování, slévání, montáže a povrchových úprav

3. Zlatá medaile pro automatizační, měřicí, řídicí techniku, senzoriku a robotiku

4. Zlatá medaile pro komponenty ve strojírenství – pohony, převody, hydraulické a pneumatické prvky, vzduchotechnika, vytápění a klimatizace

5. Zlatá medaile pro oblast transportu a logistiky

6. Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy

V pořadí šestá zlatá medaile zůstává nezměněna a navazuje na tradici, kterou v roce 2006 redakce strojírenského měsíčníku MM Průmyslové spektrum zavedla  a během slavnostních večerů Zlatých medailí předávala v podobě Ocenění za celoživotní přínos rozvoje československého strojírenství.  Později se toto ocenění stalo součástí nově vytvořené koncepce udílení zlatých medailí.

Oceněné exponáty roku 2015

Z nominovaných exponátů po bedlivém prostudování přihlašovací dokumentace a následných osobních schůzkách ve všech expozicích nominovaných firem se komise rozhodla udělit ocenění Zlatá medaile MSV 2015 v jednotlivých kategoriích následovně:

1. Zlatá medaile pro technologie a techniku konvenčního i nekonvenčního obrábění, tváření a metod rapid prototyping (kovového 3D tisku)

TAJMAC-ZPS, a.s., Dlouhotočný CNC automat MANURHIN K´MX 816 CLEVER,

MANURHIN K`MX 816 CLEVER je nejproduktivnější model z výrobního programu dlouhotočných automatů vyvinutý v TAJMAC-ZPS. Pracuje s osmi nezávislými lineárními osami a dvěma vřeteny s rotačními C-osami.  Je určen k obrábění složitých součástí z tyčového materiálu do Ø 16 mm. V základním provedení je osazen 32 nástroji. Z toho 14 může být poháněných. Možnost práce čtyřmi nástroji současně výrazně snižuje čas obrábění.

ZM se uděluje za originální konstrukční řešení vysokoproduktivního obráběcího stroje s deseti řízenými osami

2. Zlatá medaile pro technologie a techniku pro zpracování plastů a kompozitů, svařování, slévání, montáže a povrchových úprav

 ARC-H a.s., FastMIG X,

Multiprocesní zdroj CC/CV pro synergické pulsní svařování MIG/MAG, MMA, TIG. Speciální SW pro optimalizaci svařování.

ZM se uděluje za inovativní řešení řízení technologických parametrů svařování

3. Zlatá medaile pro automatizační, měřicí, řídicí techniku, senzoriku a robotiku

V této kategorii byly uděleny dvě ZM

Vysoké učení technické v Brně,  RUDA - Robot for Search of Human Beings in Debris and Avalanches 

Robot je určen pro záchranné složky jako podpůrný automatizovaný prostředek pro hledání žijících osob v závalu či pod lavinou. Obsahuje unikátní řešení modulární robotické platformy s různými senzorickými systémy pro detekci přítomnosti osoby za překážkou (např. zával či lavina). Zejména využití bioradaru a georadaru přináší nový rozměr pro automatizované vyhledávání osob, přičemž i další senzory (termokamera, citlivý mikrofon, ultrazvukové snímače aj.) výrazně zvyšují šanci nalezení osoby v neznámém prostředí. Robota je možné řídit drátově či bezdrátově, avšak umí pracovat i v autonomním režimu za využití lokalizace, tvorby map a autonavigace v neznámém prostředí. Robot je dekontaminovatelný.

ZM se uděluje za mimořádné mechatronické řešení multifunkčního záchranného systému

Alicona Imaging GmbH, InfiniteFocusG5,

Alicona je celosvětovým dodavatelem optických 3D řešení pro měření povrchu, která umožňují dosáhnout těch nejvyšších kvalit při výrobě. Základní kompetencí je měření tvaru a hrubosti i u tvarově rozmanitých a miniaturních předmětů. Díky klíčové technologii Focus-Variation společnost Alicona nabízí kombinaci funkcí mikro souřadnicových měřicích přístrojů (CMM) se systémem pro měření povrchu. Díky tomu může zákazník přesně měřit tvar i hrubost komponentů na zvolené ploše. Tato stabilní a odolná technologie zajišťuje opakovatelné a ověřitelné měření i ve výrobním prostředí.

ZM se uděluje za Inovativní technické řešení skenování povrchu a tvaru nástrojů a součástí

4. Zlatá medaile pro komponenty ve strojírenství – pohony, převody, hydraulické a pneumatické prvky, vzduchotechnika, vytápění a klimatizace

v této kategorii nebyla v letošním roce ZM udělena.

5. Zlatá medaile pro oblast transportu a logistiky

VÍTKOVICE GEARWORKS a.s., Zařízení pro výrobu vysokopecní vsázky - zakladač ZPH 7,5x48

Zařízení pro výrobu vysokopecní vsázky  - zakladač  - je určen k přípravě vysokopecní vsázky z různých surovin (převážně železných rud, koncentrátů, dolomitů a vápence). Zakladač splňuje ekologické požadavky minimalizace prašných emisí při technologickém procesu výroby vysokopecní vsázky sypáním homogenizačních hromad. Rovnoměrnost vrstev zakládaného materiálu je zajištěna pomocí regulace množství materiálu na přísunových pásových dopravnících a pomocí řízení pojezdu shazovacího vozu stroje a teleskopické výsypky. Stroj je osazen odprašovacím zařízením pro odsávání a filtraci prašných emisí vzniklých na dopravníkových přesypech a v teleskopické výsypce

ZM se uděluje za inovativní technické řešení s významnými ekologickými přínosy

Zlaté medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy

Komise na základě letošních nominací, které obdržela redakce MM Průmyslového spektra, rozhodla, že Zlatá medaile roku 2015 za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy náleží prof. Ing. Petru Zunovi, CSc. D.Eng.h.c. FEng.

Profesor Petr Zuna zaujímá důležitou pozici v českém technickém školství, strojírenství, výzkumu, vývoji a inovací. V uplynulých 25 letech se významným způsobem podílel na jejich transformaci. Ve funkci děkana Fakulty strojní a později také rektora ČVUT v Praze se zasloužil o rozvoj strojírenských oborů a spolupráci s průmyslem. Je zakladatelem Inženýrské akademie ČR, podílel se na zahájení činnosti Grantové i Technologické agentury ČR i reformách z pozice RVVI s důrazem na oblast aplikovaného výzkumu. Významným způsobem přispěl k rozvoji materiálového inženýrství ve strojírenství, zejména v oblasti metalografie.

Profesor Zuna byl nominován Inženýrskou akademií ČR a Českým vysokým učením technickým v Praze. 

(tz)

 

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3