INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

setkáníMinistr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek se 24. března 2016 setkal s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslavem Hanákem a generální ředitelkou SP ČR Dagmar Kuchtovou. Jednání se zúčastnili zástupci Hospodářské komory ČR (HK) v čele s prezidentem Vladimírem Dlouhým. Cílem setkání bylo zhodnotit dosavadní spolupráci, stanovit si priority spolupráce v roce 2016 a také výhled na rok 2017.

Účastníci setkání se shodli, že oblast ekonomické diplomacie zaznamenala v poslední době velký pokrok. S oběma největšími českými zástupci podnikatelských reprezentací MZV spolupracuje při organizaci podnikatelských misí, regionálních seminářů v ČR i na projektech na podporu ekonomické diplomacie v zahraničí, kterých MZV letos realizuje přes 160. MZV rovněž velice oceňuje roli asociací při hodnocení ekonomických činností zastupitelských úřadů, stejně jako jejich vstupů v rámci procesu aktualizace Mapy oborových příležitostí.

Prezidenti obou reprezentací ocenili roli MZV, pokud jde o koordinaci zahraničních cest ústavních představitelů ČR, jejímž cílem je propojit jednotlivé aktivity vůči zahraničním partnerům i podnikatelům. MZV má současně ambici aktivně pracovat s výstupy z cest ústavních představitelů a systémově kontrolovat plnění úkolů.

Pokud jde o zahraniční cesty ministra Zaorálka, snahou MZV je, aby výběr podniků do doprovodných misí probíhal efektivně. Novinkou jsou setkání ministra s firmami před uskutečněním zahraničních cest. Jejich smyslem je poznat dopředu hlavní cíle zúčastněných podniků a stanovit tak prioritní obchodní a ekonomická témata při jednáních s partnery s cílem maximalizovat užitek podniků z účasti v ministrově delegaci.

V této souvislosti prezidenti SP ČR a HK ocenili návrh MZV společně uspořádat semináře pro firmy věnované kulturním zvyklostem v různých zemích a rozvoji prezentačních dovedností. Příspěvkem MZV do tohoto projektu budou přednášky jeho nejzkušenějších diplomatů, expertů na diplomatický protokol a osvědčených lektorů z diplomatické akademie.

Dalším z témat setkání bylo vytvoření platformy pro debatu o směřování ekonomické diplomacie. Jejím cílem bude koordinace činností a strategického plánování na poli ekonomické diplomacie a státní podpory exportu.

Prezidenti SP ČR a HK dále podpořili snahu MZV o sblížení zahraniční rozvojové spolupráce s  aktivitami exportních firem. Cílem je, aby projekty rozvojové pomoci vytvářely podmínky pro jejich návazné pokračování na komerční bázi.

Pokud jde o konkrétní teritoria, pozornost byla věnována zejména Kubě a Íránu, které skýtají bezpočet příležitostí pro navázání na dřívější hospodářské vazby s ČR. MZV průběžně monitoruje změny v obou zemích a postupné uvolňování jejich vztahů ve všech oblastech, včetně obchodní a investiční, s mezinárodním společenstvím. Tomuto vývoji přizpůsobuje své aktivity, jejichž primárním cílem je podpořit exportní zájmy českých podniků v nejperspektivnějších oborech. Podle zástupců podnikatelských reprezentací by se ekonomická diplomacie měla prioritně věnovat mimoevropskému prostoru, zejména oblastem Latinské Ameriky, Afriky, post-sovětských zemí a oblasti jihovýchodní Asie.

 

 

Na závěr setkání se předmětem debaty stala otázka rozpočtu MZV, který je historicky poddimenzovaný a neodpovídá potřebám moderní diplomacie s důrazem na obchodně-ekonomické vztahy. Prezidenti obou reprezentací v této souvislosti přislíbili svou podporu úsilí MZV o systémové navýšení své rozpočtové kapitoly s cílem co nejefektivněji využívat služeb zahraniční sítě pro zajištění služeb pro české podniky na zahraničních trzích.

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3