INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Chov prasat v České republice je ničen extrémně nízkými cenami jatečných prasat. Letos na jaře se ceny dostaly na úroveň, na které byly za posledních 10 let jen třikrát. Důvodem je přebytek vepřového masa na unijním trhu.

Ceny prasat jsou u nás jsou v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 4,50 Kč nižší a přitom totéž platilo už pro loňský rok. Porovnáme-li tedy ceny s rokem 2014, jsou o 9 Kč nižší (-28%).

Hlavním důvodem nízké ceny prasat  je dovoz velmi levných mas. 

Zajímavé je srovnání, za jaké ceny je maso prodáváno na trzích západní Evropy a u nás (viz. rámeček).  Jak je možné, že je někdo schopen vyrobit a dovézt masa k nám za tak nízkou cenu, když na trzích v zemích původu se prodává 2-3x dráž? Existuje tady podezření na dovoz masa mimo oficiální cesty – tedy masa nezdaněného a především nekontrolovaného veterináři. Nejde tedy jen o problémy s cenou, ale i o ochranu spotřebitelů.Dovozy masa dál stoupají, takže dnes už polovina veškerého spotřebovaného masa pochází z dovozu. Protože spotřeba zůstává stejná, klesá poptávka po tuzemském mase i jeho výroba.

Současný trh EU je celý pokřiven systémem dotací, které vedou k tomu, že chovatelé v různých zemích mezi sebou nejsou konkurenčně porovnatelní. Jejich úspěch či neúspěch se odvíjí od dotační úspěšnosti té které země.

Zemědělství je komplexním oborem, kde jsou jednotlivé sektory velmi provázány. Hluboká krize intenzivního chovu hospodářských zvířat proto má a bude mít dopad i na ostatní oblasti. Paradoxně to platí i pro ochranu životního prostředí. Hnojení kejdou a hnojem je totiž jedním z velmi důležitých faktorů zvyšujících zádržnou schopnost půdy.  Snižuje se tak hrozba sucha stejně tak jako nebezpečí povodní.Pokud se nepodaří zastavit pokles výroby dojde stane se Česká republika čímsi podobným jako rozvojové země. Bude vyvážet suroviny a dovážet hotové produkty. Vyšší zaměstnanost a příjmy z výroby tak půjdou do zahraničí a v ČR zbudou jen dělníci nejnižšího řádu s holínkami umazanými od hnoje a s minimálními mzdami.

Žádáme proto MZe, aby veškerými možnými cestami podpořilo chov prasat a pokusilo se zastavit nárůst dovozů.

Svaz chovatelů prasat, z.s. je zájmovou organizací, která sdružuje chovatele produkující přibližně 70% veškerých u nás vykrmovaných prasat. Byl založen v roce 1991 a v tomto okamžiku má  148 členů, kteří produkují více než 60% celkové výroby vepřového masa u nás. Svaz jim zajišťuje informační servis a poradenství a zastupuje je při jednáních se státní správou.

 

(tz) 

 

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3