INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Stáže mladých u svých vzorů nemusí být pouze v oblasti vědy nebo manažerského mentoringu. Profese kameníka, cukráře nebo třeba tesaře mají rovněž své mistry a kampaň Roku řemesel 2016 neskrývá ambice z nich vytvářet novodobé vzory. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) proto zahajuje spolupráci v projektu europoslankyně Martiny Dlabajové „PročByNe?“ a začíná propojovat mladé lidi s profesionálními řemeslníky. Jedná se o bezplatné dvoutýdenní stáže, v rámci kterých jsou stážistům hrazeny náklady na dopravu a ubytování. Ti tak mají jedinečnou příležitost vyzkoušet si, co znamená práce se skutečným mistrem oboru. 

Projekt motivačních stáží PročByNe? je zkratkou pro Propojení českého byznysu proti nezaměstnanosti,  je podporován Aliancí liberálů a demokratů (ALDE) pro Evropu a je součástí tématu prevence nezaměstnanosti mladých lidí, kterému se Martina Dlabajová z pozice europoslankyně aktivně věnuje ve Výboru pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu. Od dubna 2016 se projekt spojuje s největší letošní tuzemskou podnikatelskou aktivitou – Rokem řemesel 2016.

Prvních pět mladých lidí ve věku 18-25 let zahájí stáž u nejlepších českých řemeslníků, kteří jsou součástí profesních spolků angažovaných v Roku řemesel 2016. Ti si budou moci na náklady kanceláře europoslankyně a AMSP ČR vyzkoušet práci v prostředí, které není běžně přístupné. Nahlédnou pod pokličku fortelu skutečných mistrů, zjistí, co obnáší práce řemeslníka, a otestují si svoji zdatnost učit se profesím, jejichž taje se předávají z generace na generaci. Současně získávají evropský pamětní certifikát o absolvování motivační stáže. Pro mnohé z nich to může být důležitý moment v jejich další kariéře.

Rok řemesel 2016 si dále klade za cíl představovat řemesla v kabátu nových technologií. Stážista si proto navíc píše o svých zážitcích blog, sdílí své pocity s vrstevníky a fanoušky projektu, a tím dostává na veřejnost dobré jméno řemeslníka, který jej angažoval.  Projekt PročByNe? tak splňuje hlavní ambice Roku řemesel 2016: podpora mladých v přístupu k řemeslu, medializace profesí a zviditelňování mistrů řemesel.

Karel Havlíček, předseda AMSP ČR, k tomu dodává: „Mladí lidé si musí uvědomit, jak náročná a současně zajímavá může být špičková řemeslná práce. V naší společnost chybí elementární respekt k dovednosti, umu a někdy i tradici. Neděláme si iluze, že Rok řemesel 2016 vše změní, ale je to začátek dlouhé cesty, v rámci které přesvědčíme společnost, že kvalitní  řemeslník má budoucnost i společenské postavení. Mlaďoši, kteří si vyzkouší práci u nejlepších mistrů oboru, se tím nestanou automaticky profesionály, ale zjistí, co práce obnáší a, i když nakonec skončí v úplně jiných oborech, měli by si doživotně pamatovat, jak vypadá spolupráce se skutečnými vzory svých profesí.“

Martina Dlabajová, poslankyně Evropského parlamentu, která stojí za projektem PročByNe?, upřesňuje: „Hledáme motivované mladé lidi, kteří si chtějí už při studiu nebo po jeho absolvování splnit své profesní sny. Osobní zkušenost z exkluzivní stáže jim většinou změní přístup k vlastnímu životu i budoucí profesi a svým nadšením navíc ovlivňují své vrstevníky, spolužáky, přátele.“ Absolvováním stáže však zapojení mladých lidí do projektu teprve začíná: „Z úspěšných stážistů se postupně stávají mentoři těch nových, který předávají své zkušenosti. Mezioborové propojování našich stážistů, finalistů a fanoušků je velkou přidanou hodnotou celého projektu,“ dodala M. Dlabajová.

Loni absolvovalo stáže projektu PročByNe? 28 mladých lidí. Letos v dubnu bude student práv Lam Hoang stínovat ministra spravedlnosti a v květnu si pod svá křídla vezme vítěze konkurzu kadeřník hvězd Martin Tyl. Ve spolupráci s Rokem řemesel 2016 budou vypsány nevšední stáže pro mladé řemeslníky.

O projektu Rok řemesel 2016

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR zahájila historicky největší tuzemskou ofenzivu na podporu živnostenského řemesla. Rok řemesel 2016 probíhá pod záštitou prezidenta republiky, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva zemědělství a za podpory Komerční banky, společnosti Mediatel a vydavatelství MAFRA.

Cíle projektu:

  • zvýšení prestiže řemeslné práce a profesních spolků

  • posílení kvality a bezpečnosti

  • vytvoření internetového vyhledávače pro spotřebitele www.mistriremesel.cz, který nabízí nejobsáhlejší a nejkomplexnější katalog řemeslníků – členů profesních sdružení, doplněný o řemeslníky a firmy, které nejsou členy těchto cechů a sdružení

  • motivace mladé generace

  • provedení změn v učňovském školství

  • zavedení praktické výuky na základních školách

  • aktualizace oborů středních škol

Více na www.rokremesel.cz

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3