Potravinářská komora ČR (PK ČR) dlouhodobě upozorňuje, že v současné době existují pouze povolené a nepovolené přídatné látky, tedy „éčka", dané legislativou, přičemž legislativa nerozlišuje škodlivé a zdravé přídatné látky. Škodlivost „éček" je vždy uvažována pouze ze subjektivního hlediska, a pokud je nějaká přídatná látka shledána škodlivou do té míry, že by mohla způsobit, že se stane potravina nebezpečnou, je (za podpory celé řady studií) zakázána.
O tom, že tyto studie neustále probíhají a často mění zažité názory o škodlivosti „éček" svědčí například fakt, že poslední studie u diskutovaného aspartamu (Soffritti, Hallardson, 2010) všechny dohady o jeho škodlivosti vyvrací a vyznívá tak, že není důvod se ho v lidské stravě (v přiměřeném množství) obávat.
Evropská komise (EK) společně s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) vytvořila velmi obsáhlý seznam všech povolených přídatných látek a podmínek jejich použití, který pravděpodobně v říjnu vyjde v Úředním věstníku EU, tzn. všechna „éčka" na seznamu budou povolena. Navíc, každý soudný člověk si spočítá, o jakou potravinu se bude jednat, když nebude obsahovat konzervanty, umělá barviva a sladidla - ovoce, zelenina, jednosložkové potraviny...
Půjdeme-li do extrémů a zakážeme všechny přídatné látky, pak jen obtížně vyrobíme například nakládané okurky, protože v láku jsou přece „éčka" – například benzoát sodný, budeme se muset obejít bez tavených sýrů – tavící soli jsou „éčka", a navíc se nám všechny potraviny velmi rychle zkazí, protože konzervanty a stabilizátory budou zkrátka zakázané.
Navíc PK ČR v současné době nemá žádné informace o tom, že by obdobný projekt běžel v některé ze zemí Evropské unie, protože v tomto směru existuje naprosto jasné stanovisko EK a EFSA.
Bohužel, díky této vypjaté debatě dochází nyní k tomu, že spotřebitel je většinou bombardován zavádějícími informacemi, že jde budˇ o zdraví škodlivé chemikálie, což není pravda, protože „éčkem" jsou označeny i přídatné látky rostlinného charakteru, nebo že existují škodlivá „éčka" (neexistují, jsou buď povolená nebo nepovolená). Jakákoliv další loga týkající se „éček" tak budou pro spotřebitele naprosto zavádějící, protože v něm vznikne logicky dojem, že skutečně existují škodlivé a zdravé (zdraví prospěšné?) přídatné látky.
V této souvislosti PK ČR rovněž upozorňuje, že spotřebitelé by měli důvěřovat především logům, jako je KLASA, Regionální potravina, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR, Produkt ekologického zemědělství apod., která garantuje stát nebo relevantní nevládní organizace. U ostatních log není zaručena žádná garance toho, že dotyčný výrobek skutečně splňuje parametry, za které takové logo „ručí".
(tz)