INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

foto tisk kv kukikuk image 1Český výrobce her a hraček EFKO-karton právě uvádí na trh ve spolupráci s firmou Betexa novou řadu 12 unikátních vzdělávacích her pro nejmenší děti s názvem KukiKuk. Autorem edice je zkušený autor her Tomáš Bělka, který při jejich tvorbě spolupracoval s pedagogy a dětskými psychology.

Hry jsou navrženy s ohledem na potřeby a schopnosti kojenců i batolat. Autorkou moderních kreseb, které provázejí celou řadu, je ilustrátorka Ema Sazama. V nabídce naleznete kontrastní karty pro miminka, lota, pexesa, puzzle a další hry vytvořené na míru batolatům. Vše je kompletně vyrobeno v České republice v režimu normy FSC.

80002 01„Mnoho maminek se mě na akcích a work­shopech často ptalo na pěkné vzdělávací hry pro nejmenší děti, protože ty jim v prodejnách chyběly. Našli jsme odpověď. Vytvořili jsme unikátní sadu her právě pro ty nejmenší a nazvali je KukiKuk. Podařilo se nám sestavit nadšený tým tvůrců a pevně věřím, že se jejich nadšení podaří přenést i na děti a jejich rodiče. Pro malé děti jsou velmi vhodné hry a pomůcky s velkými dílky. Toto jsme měli při vývoji na paměti, a také jsme to zdůraznili v názvech her jako například Véééliké Pexeso. Tvorbou a konzultací s odborníky jsem trávil stovky hodin. Hodně nápomocné mi bylo i zkušené vývojové oddělení firmy EFKO a jejich technologové a designéři,“ uvedl ke vzniku této ojedinělé novinky majitel firmy Betexa Tomáš Bělka.

„To, že je třeba se dětem dostatečně věnovat, není nic nového pod sluncem. Ale ne každý z nás je dětským psychologem, aby jim předkládal pouze takové hračky, na které právě stačí a prospívají jim. S mírnou nadsázkou můžeme použít příměr, že těžko bude vysokoškolákovi k jeho rozvoji platný slabikář, stejně jako prvňáčkovi odborná skripta. A podobné je to i s rozvojem miminek. Velkým pomocníkem rodičům pak jsou odborníky navržené speciální dětské hry, které reflektují schopnosti dětí dané věkové skupiny. A přesně tak je navržena řada KukiKuk. Na hrách rodiče ocení srozumitelné rady, v jakém stadiu vývoje dítěte tu kterou hru použít. Mohou tak spolu s dětmi smysluplně strávit společný čas a pozorovat jejich pokroky. Vyrábíme celou edici v režimu přísné normy FSC. To zaručuje, že jsme použili materiály pocházející pouze ze dřeva z udržitelně spravovaných lesů,“ vysvětlil majitel firmy EFKO-karton Miroslav Kotík. Obou aktérů jsem se zeptala:

MKodpovídal Miroslav Kotík:

Nikdy by mne nenapadlo, že i pro kojence a batolata lze vyrobit hru. Na jakém principu vaše novinka vznikla?

Většina lidí si představuje, že hry jsou něco v tom smyslu, že máme nějaký herní plán, kartičky, figurky a podobně. Hry pro batolata nemohou pochopitelně obsahovat drobné dílky jednak z bezpečnostních důvodů, ale také proto, že hra musí vždy odpovídat mentálnímu vývoji a zručnosti dítěte. Ale když začnete vytvářet hry pro batolata ještě za pomoci zkušených dětských psychologů, tak už to tak nemožné není. Právě proto jsme se soustředili i na hry, které jsou vhodné pro děti od prvních měsíců věku. Kontrastní obrázky, které tedy jsou z toho pohledu první, jsou spíše pomůckou pro vývoj a rozvoj zraku dítěte. Mají za úkol stimulovat vidění dítěte, které v prvních měsících svého života vnímá pouze černobíle a rozmazaně. Velmi jednoduché černobílé obrázky a následné obrázky s jedním drobným červeným prvkem pomáhají při stimulaci zraku, který je u člověka jeden z absolutně nejdůležitějších smyslů. A jakmile již dítě zhruba v pátém, šestém měsíci začíná mírně vnímat barvy a prostor, můžeme mu teprve dávat k pozorování a zkoumání barevnější a složitější obrázky. Dítě je začíná zkoumat, chce si je osahat a začíná se u něj rozvíjet hrubá motorika, následně i paměť, jemná motorika, a později pochopitelně i řeč. Celá naše kolekce her KukiKuk je na tato období dítěte zaměřená a přesně k těmto jednotlivým stadiím vývoje dítěte přizpůsobená.

Vždy jste usiloval o to, aby se děti i dospěláci společně uměli pobavit, aby komunikovali, vytvářeli mezi sebou ty nejlepší vztahy třeba u deskových her místo toho, aby potomstvo dostalo jako největší vymoženost světa mobil a rodičům dalo pokoj. Zůstal jste věrný tomuto poslání vaší firmy?

I sebelepší výrobky zaměřené na postupný vývoj dítěte by byly z velké části k ničemu, kdyby je správně a ve správný čas rodiče dětem nedali, ale hlavně si s dětmi nehráli. A to hraní je i to, že dítěti obrázky ukazujete a mluvíte na ně. Vnímání hlasu rodiče, jeho intonace, je nesmírně důležitý prvek při vývoji dítěte. Se starším dítětem už začínáte komunikovat jinak, očekáváte a vnímáte reakci dítěte a je ověřené, že dítě potřebuje také při hře chválit. Tyto věci se někomu zdají nedůležité, někdo zase naopak neví, jak si s tak malým dítětem hrát. Proto máme v každé naší hře malou brožuru, kde se snažíme popsat a vysvětlit, jak jednotlivé hry využít pro hru a komunikaci s našimi potomky.

foto tisk kv efko veeelike puzzle copyCo všechno nová sada her pro nejmenší tedy obsahuje? Čím začíná a čím končí? Co vše jste museli nastudovat, vzít v úvahu?

Jak jsem již zmínil, začínáme krabičkou, ve které jsou velké karty na silné lepence. Na kartách jsou černobílé velmi jednoduché kontrastní obrázky, z druhé strany černobílé obrázky již obsahují jeden drobný výrazný prvek v červené barvě. Tyto kartičky jsou důležité zhruba do půl roku dítěte pro vývoj jeho zraku. Dále pokračujeme kartičkami s barevnými obrázky, se kterými jde hrát s dítětem různé hry, pokračujeme na principu hry Loto, Domino, skládání obrázků a různé puzzle dílky. Vše je ale právě navržené s ohledem na to, že jsme tvořili hry pro tuto věkovou skupinu dětí. Tomu odpovídají velmi dobře zvolené originální ilustrace od české výtvarnice, ale také velikost a síla kartiček. Malé děti potřebují podstatně větší obrázky a pro svoji teprve vyvíjecí se hrubou motoriku i velmi pevné destičky. Proto, abychom zdůraznili pro rodiče tuto unikátnost, použili jsme slovo „Véééliké“ do názvu jednotlivých produktů.

Jaký je zatím ohlas?

Vývoj nového výrobku je poměrně dlouhý proces. Vždy se snažíte ho navrhnout a udělat co možná nejlépe. Pouze tato snaha ale není zárukou, že novinka bude tak pozitivně přijatá od spotřebitelů, jak očekáváte. Přesto, že jme si byli u řady KukiKuk hodně jistí, že se nám to společně podařilo, tak jsme byli hodně napnuti, jaké reakce koncových zákazníků skutečně budou. A musím s radostí říct, že ohlasy jsou možná i lepší, než jsme optimisticky doufali. Chce se mi použít příměr s názvem našich produktů. Zákazníkům se výrobky KukiKuk Vééélmi líbí...

Velice ctíte kvalitu, udržitelnost a poctivou českou produkci. Promítly se tyto požadavky také do vývoje a výroby nových her?

Vždy hodně dbáme na kvalitu naší produkce. Proto také vše vyrábíme u nás v závodě v Novém Veselí, kde jsme schopni si kvalitu uhlídat a můžeme za ni ručit. U her řady KukiKuk jsme opravdu nešetřili na kvalitních materiá­lech, spíše jsme postupně při vývoji tuto úroveň ještě zvyšovali i na úkor dalších výrobních nákladů. Obaly, ale i celé výrobky jsou také zhotoveny v režimu FSC. Jsme certifikovanou společností v tomto mezinárodním registru, který svým systémem zaručuje, že produkty vznikly v souladu se zásadami udržitelného lesního hospodaření. Můžete si být tedy jistí, že tyto produkty jsou vyrobeny ze zdrojových materiálů, které mají garantovanou obnovitelnost, a nepodílejí se tedy na ničení naší planety.

TB 1odpovídal Tomáš Bělka:

Vyprovokovalo vás něco k vytvoření her pro nejmenší?

Po celou dobu existence naší malé rodinné firmy se snažím stále sledovat aktuální situaci na trhu a porovnávat ji s naším sortimentem a našimi možnostmi. Nejen v České republice, ale i podle zahraničí. Nešlo si nevšimnout, že ve hrách pro nejmenší děti se toho moc neodehrává. Je potřeba si odpovědět na otázku: je to „díra na trhu“? Nebo tento sortiment byl zkoušen jinými firmami, ohlasy byly slabé, a proto je v tomto segmentu poměrně prázdno? Dalším důkladným průzkumem jsem si vytyčil parametry, co by taková řada musela splňovat: jednoduchost a přehlednost pro rodiče, a následně pro děti. Kvalitní materiály a výsledné formáty přizpůsobené malým dětským ručičkám. A hlavně: moderní, jednoduchou, dětem srozumitelnou ilustraci – obrázky přátelské a milé, ale nepodbízivé, originální a profesionální. Jednoduše řečeno, ale hůře „splnitelno“.

Podle jakých kritérií jste vybíral ilustrá­torku?

Výše jsem popsal základní prvky, které by podle mne měly ilustrace nové řady mít. Bylo mi jasné, že tato část práce na nové řadě bude nejtěžší, a navíc časově naprosto neurčitelná. Snažím se všímat si zajímavých ilustrátorů a případně je oslovovat průběžně již mnoho let. Nyní jsem se hledání začal věnovat velmi intenzivně. Oslovil jsem se zadáním mnohé dříve navázané kontakty. Hledal jsem různé příklady na internetu, prohlížel jsem si rozličné dětské knihy a časopisy. S některými potenciálními grafiky jsem se sešel, někteří přispěli ukázkami podle nového zadání. Ale stále to nebylo ono. První zhlédnuté práce Emy Sazamy se mně velice líbily, i když nebyly určené primárně dětem. Kontaktoval jsem ji, a trvalo tři měsíce, něž jsme se sešli. Ale setkání to bylo důležité. I když Ema patří do generace mých dětí, navázali jsme nebývale vstřícný rozhovor, ve kterém pokračujeme dodnes. Nejdůležitější prvek její práce není jen její velmi vyzrálý a originální styl, ale empatický přístup ke tvorbě, k zadání a stálému vylepšování ilustrací.

Překvapily vás nějaké informace o dětské psychice, vidění, vnímání?

Určitě pro mě byly nové informace ohledně kontrastních obrázků. Asi hlavně proto, že to je poměrně nový trend. Naše spolupracovnice paní Kristýna (speciální pedagožka) nám pak komentovala naše ilustrace a návrhy. Často s velkým nadšením potvrzovala, že námi nastoupený způsob tvorby her pro nejmenší je správný. Její největší přínos je v odborných poznámkách, které používáme v našich Radách pro rodiče. Při vývoji spolu komunikujeme a nasloucháme jejím podnětům, jak podpořit dětské vnímání a vývoj pomocí her a hraček, které chystáme.

foto tisk kv efko veeelike loto 2Probíhala spolupráce s firmou EFKO podle vašich představ?

Naše spolupráce s firmou EFKO již trvá osmý rok v několika úrovních. Jednak jsme velmi spokojeni s vysokou kvalitou výrobků, komunikací s výrobou a technologií. Spolupracujeme i v distribuci a obchodně, i zde součinnost probíhá, troufám si říci, k oboustranné spokojenosti. Konzultujeme vývoj nových nápadů a je pro mě velmi užitečná poskytovaná zpětná vazba. Všechny části vývoje her provádím hodně osamoceně, a proto je pro mě a konečnou podobu výrobků oponentura širokého zkušeného kolektivu firmy Efko velmi užitečná.

Bylo na projektu něco hodně překvapivého?

První reakce zákazníků, rodičů s dětmi. Vždy očekáváte u novinek přirozeně s velkým napětím, jaké budou ohlasy. Za prvních zhruba šest týdnů jsem příjemně překvapen nebývale vstřícnými reakcemi na všech akcích, kde jsem hry KukiKuk představil. Názory obchodníků jsou také velmi příznivé, daří se nám postupně domlouvat další prodejní místa, a získávat i nové obchodní partnery. V současné době, kdy je trh s hračkami doslova přesycen, to je příjemné překvapení. Takže pevně doufám, že naší řadě her KukiKuk se opravdu podařilo najít „díru na trhu“.

připravila Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3