INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

ASDržitelé značky Osvědčeno pro stavbu jsou po právu pyšní na tento certifikát. Vypovídá o tom, že jejich výrobky jsou nejen vysoce kvalitní, ale mají v sobě další přidanou hodnotu, tedy sdělení pro zákazníka, že se nemusí obávat koupit právě takto označený produkt.

Značku uděluje Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p., od roku 2008, patří tedy v rámci Národního programu Česká kvalita mezi průkopníky tohoto systému kvality u nás. To potvrdil i ředitel uvedeného podniku Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz:

Všichni toužíme po kvalitních výrobcích i službách. Ať jde o nový počítač, boty, nebo stavební materiál a práci zedníka, elektrikáře, instalatéra. Jenže ne vždy jsme spokojeni... Jak je to dnes s kvalitou ve stavebnictví? Máme jakostnější výrobky a horší služby? Nebo se vše posunulo směrem ke kvalitě, o níž si předcházející generace mohla nechat jen snít?

Vlastnosti stavebních výrobků se nastavují a sledují vzhledem k jejich zamýšlenému použití ve stavbě. Vedle tradičních stavebních výrobků se na trhu objevují nové trendy – kompozitní materiály, využívání recyklátů apod. I takovéto výrobky musí plnit požadavky kladené na vlastnosti těch tradičních nebo vyšší. Na základě výsledků dlouholetého zkoušení můžeme konstatovat, že nevyhovující výrobky jsme zaznamenali zcela výjimečně.

Certifikační schéma nezahrnuje služby spojené s instalací stavebních výrobků do stavby, proto se ke kvalitě služeb nemůžeme kompetentně vyjádřit. Ale víme, že takové nástroje/metodiky jsou vytvářeny například v rámci Sekce kvality Hospodářské komory ČR. Protože to považujeme za pozitivní cestu, poskytujeme součinnost.

Na druhé straně, tam, kde dochází k propojení moderních materiálů, certifikace Osvědčeno pro stavbu a dobře vyškolených odborníků, vidíme velmi dobré výsledky. Celkově lze říci, že ve stavebnictví se posun směrem ke kvalitě materiálů odehrává, avšak služby v oblasti stavebních prací mohou být stále proměnlivé. Proto se snažíme nabízet i různé dobrovolné certifikace pro realizační firmy např. osvědčení realizátora ETICS a ČSN 74 6077.

Váš profesní život je s kvalitou hodně spjatý. Proč zrovna toto zaměření?

Na to vám neumím odpovědět. Prostě se to tak vyvinulo. Pro mě je kvalita synonymem zodpovědnosti, etiky a morálky v jakémkoliv podnikání. Proto se stále angažuji v aktivitách na podporu kvality a těší mě, když vidím alespoň dílčí dobré výsledky.

Společnost, kterou vedete, je poskytovatelem značky kvality Osvědčeno pro stavbu. Jak dlouho ji udělujete a jaké jsou za tu dobu zkušenosti s podniky, které o ni usilují?

Osvědčeno pro stavbu je jedna ze značek, které jsou v Národním programu Česká kvalita Rady kvality ČR. Národní program Česká kvalita je programem podpory prodeje kvalitních výrobků a poskytování kvalitních služeb podporovaný vládou ČR, konkrétně Ministerstvem průmyslu a obchodu, které má problematiku ve své gesci. TZÚS Praha, s.p., je pověřený k činnostem v certifikačním systému pro udělování licence k používání značky Osvědčeno pro stavbu od srpna 2008. Výrobci spolupracují a snaží se i o získání, resp. rozšíření licence pro nové výrobky v příslušné skupině výrobků. To dokládá i jejich zájem o účast na každoročním slavnostním vyhlašování nositelů značek organizovaném MPO v rámci akcí připravovaných k Podzimu s Českou kvalitou. Více o tom napoví například webové stránky tohoto ministerstva.

A hlásí se noví adepti? Nebo se znovu vracejí ti, kteří mají právo se značkou honosit?

Máme jednak stávající zákazníky, kteří jsou se značkou Česká kvalita spokojeni, licence prodlužují, a také nové zákazníky. Za uplynulý rok se nám podařilo získat dva nové, kterým v následujícím období bude přiděleno pět nových licencí. Značku Česká kvalita propagujeme na svých webových stránkách www.tzus.cz, v aktualitách a při jednáních se zákazníky v rámci jak povinné, regulované certifikace jejich výrobků, tak v oblasti dobrovolné. Vždy jako přidanou hodnotu, kterou si mohou získat výhodu v rámci jejich konkurenceschopnosti. Zúčastňujeme se také tiskových konferencí pořádaných držiteli licencí, abychom přispěli k vysvětlení podstaty značky.

A obhájí všichni, kdož o to stojí, nebo jsou případy, kdy nelze prodloužit?

Certifikát Osvědčeno pro stavbu má platnost tři roky a nad certifikátem se provádí pravidelné roční dohledy. Platný certifikát je podmínkou k získání a udržení licencí. Převážná většina držitelů licence žádá o prodloužení její platnosti. Nezaznamenali jsme případy, kdy jsme žádosti o prodloužení nemohli vyhovět z důvodu nesplnění požadavků na kvalitu výrobků. Držitelé jsou velmi zodpovědní ve svém přístupu ke značce.

Nové výrobky, které vstupují na český trh, jsou dnes poměrně sofistikované. Co všechno se v případě udělování značky Osvědčeno pro stavbu hodnotí, bere v úvahu?

Každá značka v programu má přesně stanovená kritéria pro posuzování kvality podle konkrétního typu výrobku. V případě certifikace Osvědčeno pro stavbu se začíná tzv. technickým pokynem, který stanovuje požadavky na nadstandardní kvalitu v porovnání s jinými výrobky, kvalitu musí ověřit nezávislá akreditovaná zkušební laboratoř, dodržování kvality musí být pravidelně kontrolováno.

Nakolik si všímáte například marketingu, komunikace s laickou veřejností, propagace hodnoceného výrobku či služby?

S držiteli jsme v neustálém kontaktu a snažíme se jim vyjít vstříc s požadavky na úpravu licencí, většinou z důvodu doplnění výrobního sortimentu. I to je signálem, že poptávka po výrobcích neustále roste a zákazníci jsou s nimi spokojeni. Držitelé mají své webové schránky, kde se v rámci portfolia výrobků hlásí ke značce. V rámci pravidel o poskytování licence používají výrobci i jiné formy propagace např. potisk na balení nebo uvádějí značku v doprovodné dokumentaci k výrobku.

Určitě vás hřeje u srdce, když firma značku Osvědčeno pro stavbu získá. Nemělo by však využívat tuto možnost více subjektů? Vždyť je to meta, která ostatním sděluje jen to nejlepší, a firma pak má být nač hrdá, a zdaleka nejen to...

Ano, snaha o docílení mety je patrná u konkurenčních výrobců stejného nebo obdobného stavebního výrobku. V případě, že licenci Osvědčeno pro stavbu má první výrobce v oboru, snaží se většinou i ostatní konkurenti o získání značky, aby deklarovali kvalitu. MPO, resp. Rada kvality ČR se velmi věnuje mediální podpoře celého Národního programu Česká kvalita. V rámci značky Osvědčeno pro stavbu máme to štěstí, nebo výhodu, že jí věnují péči správce značky, což je Svaz zkušeben pro výstavbu, výrobci coby nositelé licencí pro její používání, i my, tedy TZÚS Praha, s.p., coby certifikační orgán.

Jsou měřítka přísná, nebo jsou obavy o to, zda daný produkt či služba obstojí, oprávněné, a případní zájemci se bojí, že by pravidlům nevyhověli?

Důležitým měřítkem je stálost deklarovaných vlastností stavebních výrobků. Tato je ověřována certifikačním orgánem zkoušením vzorků a pravidelnou kontrolou systému řízení výroby u výrobce během celé doby platnosti osvědčení. Kritéria nejsou podle našeho názoru přísná, spíše jde o jejich dodržení během celého cyklu držení licence. To může být důvod váhání potenciálních žadatelů. Ale, aby značka neztratila pro spotřebitele/uživatele výrobku smysl, nelze z přísnosti slevit.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

Slovo ke dni

  • Úžasná tiskovka Grady

    Byl to mimořádný zážitek. Nakladatelský dům Grada uspořádal 11. září v Praze tiskovou konferenci, na níž představil, jaké zajímavé tituly do konce tohoto roku vydá. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Vystupující aktéři včetně několika autorů byli rychlí, dynamičtí a časově úsporní. Přesto dokázali sdělit vše, co bylo v plánu. Za hodinu čistého času jsme se dověděli spousty informací nabitých emocemi, vtipem i zaujetím pro věc. Bylo to velmi poutavé divadlo, nikdo neusínal a všichni jsme hořeli zvědavostí. Co mne ještě zaujalo, bylo oblečení přítomných odbornic. Osobnosti, o nichž by si leckdo myslel, že jsou to introverti a knihomolové neznající nic víc než písmenka na papíru, byly oděny s šarmem, vkusem a nápaditostí. Takže to celé dění byla tak trochu i módní přehlídka. Což vůbec neškodilo. Ženskému osazenstvu Grady to totiž náramně...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Říjen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3