Provozovatelé restaurací jsou v současné době jednou z nejohroženějších skupinou podnikatelů. Ke konci loňského roku v České republice bylo podle databází Bisnode 21 592 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Jde o největší počet subjektů za posledních deset let.
Z důvodu boje proti koronaviru musí mít všechny restaurace zavřeno. Gastrobyznys, který zaměstnává desetitisíce lidí, se otřásá v základech. Ačkoliv se za posledních deset let počet restaurací v ČR více než zdvojnásobil, v roce 2019 bylo založeno 1 445 nových podniků, což je nejméně od roku 2014. Současně loni zaniklo rekordní množství firem (621), nejvíc za posledních deset let a o čtvrtinu víc než v roce 2018. „Provozování restaurací, bister či kaváren je za běžných podmínek vysoce konkurenční. Dlouhodobější výpadek většiny příjmů, kterým gastro podnikatelé nyní čelí, nemusí některé podniky ustát,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.