INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Angličtina se už dávno stala univerzálním komunikačním jazykem, jehož znalost spojuje lidi napříč kontinenty. Není proto překvapivé, že její znalost předpokládá více než polovina pracovních nabídek, které byly zveřejněny na pracovním portálu Profesia.cz. Jiné cizí jazyky zdaleka takovou atraktivitu pro zaměstnavatele nemají. Znalost němčiny je požadována v 16,6 % pracovních nabídek, s ruštinou, francouzštinou či italštinou se potká jejich znalec jen v zhruba 1 % pracovních nabídek.

 

Znalost angličtiny uvedlo ve svých životopisech 62,8 % uchazečů o práci, němčiny 38,4 % a ruštiny 15,4 %, francouzštiny 3,7 % a španělštiny, 3,4 % uchazečů. Z jazykové vybavenosti deklarované v životopisech se na první pohled může zdát, že počet jazykově vybavených životopisů je vyšší než pracovních nabídek, nicméně úroveň jazyků je stále nedostatečná.

 

Tabulka1: Přehled TOP 5 jazyků, které jsou požadovány v pracovních nabídkách a uvedeny v životopisech
2014_10_profesia_1
Zdroj: www.profesia.cz

 

Mírně pokročilou angličtinou mluví jen pětina uchazečů

 

Podle dva roky starého průzkumu Eurobarometr se česká aktivní znalost angličtiny řadí na poslední místo ze všech členských zemí Evropské unie, průměr Česku nezvedá ani mladší generace. Jak jsou na tom s úrovní znalostí cizích jazyků uchazeči o práci na portálu Profesia.cz? Zhruba každý pátý uchazeč (22,7 %) deklaruje svou znalost angličtiny jako mírně pokročilou, jen o zlomek menší počet uchazečů uvádí aktivní znalost (19,1 %), bohužel však takřka identický počet (19,5 %) může osvědčit jen základy anglického jazyka. Mezi nejčastější úrovní se objevila i mírně pokročilá znalost němčiny (12,2 %) a základy němčiny má pětina uchazečů.

 

Požadavky zaměstnavatelů se s jazykovou úrovní uchazečů výrazně rozcházejí. Nejžádanější je aktivní angličtina, která se objevuje ve 39,8 % nabídek a aktivní němčina s 11,6 %. Mírně pokročilou angličtinu obsahuje jen desetina nabídek, mírně pokročilou němčinu jen 3,4 % a základy angličtiny mizivá 2,5 %.

 

Tabulka 2: Úroveň nejžádanějších jazyků v nabídkách versus nejčastější úroveň jazyka v životopisech
2014_10_profesia_2
Zdroj: www.profesia.cz

 

Nejčastěji chtějí programátora s angličtinou

 

V přehledu 500 pozic a nejrůznějších jazykových mutací je nejžádanější angličtina  pro pozice v oblasti informačních technologií, nejčastěji pro programátory. Stejně nezastupitelná je její znalost pro technické profese, jako jsou konstruktéři, technologové nebo procesní inženýři.

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3