INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Až 80 % českých domácností zbytečně plýtvá energiemi. Výdaje za toto plýtvání se přitom šplhají do tisíců korun ročně. Na následujících řádcích vám přinášíme několik tipů na jednoduché kroky, které často nestojí ani korunu, ale díky nimž můžete spoustu peněz ušetřit. Víte například, že každý z vás může díky správnému čištění zubů uspořit více než 1 300 litrů vody ročně?

Stand-by režim sežere i 1 500 Kč

Necháváte elektroniku v pohotovostním režimu? Jsou u vás nabíječky neustále připojeny do zásuvky? Potom se nemůžete divit, že vaše vyúčtování za elektřinu dosahuje astronomických částek. Pohotovostní režim u elektroniky představuje velice nenápadného, ale přitom zásadního žrouta elektřiny. Spotřeba v takzvaném stand-by režimu totiž dosahuje zhruba 1 kilowatthodinu za den. U starších spotřebičů, které příliš nevyužíváte, se dokonce můžete dočkat toho, že za jejich pohotovostní režim zaplatíte více než za skutečný provoz.

„Pokud vlastníte starší televizor, video, dvd, rádio, set-top box a PC sestavu, zaplatíte za rok jejich provozu ve stand-by režimu zhruba 1 500 Kč. Těmto nákladům se můžete vyhnout, pokud budete zařízení vypínat síťovým vypínačem. Pozor dejte také na nabíječky notebooků či mobilních telefonů. Pokud je trvale umístíte do zásuvky a po použití je neodpojujete, spotřebují až 10krát více energie, než kolik je potřeba na samotné nabíjení přístroje,“ vysvětluje Roman Kouba ze společnosti E.ON, která v současné době vydává příručku Úsporná domácnost. Ta obsahuje mnoho tipů, jak doma chytře ušetřit náklady na elektřinu, plyn i vodu.

Myčka ušetří 7 dní ročně a až 110 litrů vody denně

Jedním z největších hříchů, který v českých domácnostech stále přetrvává, je mytí nádobí pod proudem tekoucí vody. Během 5 vteřin proteče otevřeným kohoutkem přibližně 1 litr vody. To znamená, že za 10 minut mytí nádobí pod tekoucí vodou spotřebujete zhruba 120 litrů. Toto číslo představuje jednu plně napuštěnou vanu. Každodenní desetiminutové mytí nádobí pak z vašich peněženek vytáhne za rok sumu vyšší o neuvěřitelných 3 300 Kč. Přitom i při ručním mytí nádobí lze významně ušetřit.

„Lepší než mýt nádobí pod proudem vody je napustit si celý dřez a v něm postupně umývat jednotlivé kousky od těch nejméně znečištěných. Velkým pomocníkem při šetření jsou takzvané perlátory. Jedná se o speciální regulační prvky osazené na výtoku vodovodní baterie, které míchají vodu se vzduchem, a tím spoří 20 až 50 % vody,“ vypočítává Ivana Klobušníková, jednatelka občanského sdružení Energy Centre České Budějovice, která poskytuje poradenství v oblasti hospodárného využívání všech druhů energií. Není to jediný způsob, jak výdaje za vodu snížit. „Samozřejmě ve všech hlediscích nejúspornější jsou myčky. V programu Eco spotřebují na 1 mycí cyklus pouze 10 litrů vody a přibližně 1 kilowatthodinu elektřiny. Při mytí nádobí v napuštěném dřezu spotřebujete o 5 až 15 litrů vody více. Naprosto neoddiskutovatelná je pak u myčky úspora z hlediska času. Ročně s ní totiž můžete ušetřit až 7 dní,“ říká Ivana Klobušníková.

Prádlo na radiátoru zvýší nároky na teplo

Velkým faulem českých domácností vůči životnímu prostředí jsou přetopené místnosti a nesprávné větrání. Pokud necháte okno otevřené hodinu, ztratí se zhruba 50 až 75 % tepla. Větrání s využitím ventilační polohy okna zase vede ke zbytečnému ochlazování zdí a následné nutnosti více topit. Odborníci proto doporučují krátké, ale intenzivní větrání s okny otevřenými dokořán. Velkou ztrátu financí představují i přetopené místnosti.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3