INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Mnoho profesí, které na pracovních portálech poutají pozornost uchazečů o zaměstnání, jsou ve skutečnosti atraktivní pouze na papíře. Nabízejí totiž poměrně monotónní i náročnou práci, malý plat a téměř nulovou možnost kariérního postupu. Na druhou stranu ovšem existují profese, které uchazeči neprávem podceňují.

„Zájem uchazečů o zaměstnání často neodráží skutečný potenciál dané pozice. Trh práce se tak ocitá v paradoxní situaci – na některé dobře placené pozice mají firmy problém někoho najít, a naopak na špatně placená místa se hlásí desítky až stovky uchazečů. Lidé totiž reagují na anglicky znějící pozice raději, než na ty klasické,“ říká Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

McROY proto přináší přehled pěti nejpřeceňovanějších a nejpodceňovanějších profesí u nás.

Nejpřeceňovanější profese

Vedoucí pobočky, zástupce vedoucího – na první pohled jde o dobře placenou manažerskou pozici, ale v praxi se často stává, že se jedná o jediného člověka (případně jednoho ze dvou lidí) na pobočce, který dělá téměř všechno. Doporučujeme pozorně si přečíst popis práce uvedený v inzerátu. Tito zaměstnanci totiž vydělávají maximálně 22 tisíc korun hrubého. Zástupce vedoucího pobočky v maloobchodě vydělává ještě méně, protože v mnoha případech se ve skutečnosti jedná o prodavače s platem kolem patnácti tisíc korun.

Regionální manažer – ve skutečnosti se v mnoha případech jedná o obchodního zástupce. „Ten mnohdy pracuje za velmi nízký fixní plat nebo je dokonce tlačen do spolupráce na živnostenský list,” dodává Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Podobně je na tom i pozice s názvem „front desk manažer“. Požadavky bývají přitom dost vysoké: od flexibility přes znalost cizích jazyků až po pěkný vzhled.

Business analytik, analytik trhu – často se jedná jen o prodejce jednoho konkrétního produktu finanční instituce. Plat se ve skutečnosti odvíjí od úspěchu v prodejnosti a často nepřesáhne 25 tisíc hrubého.  Uchazečům, kteří mají zájem o pozici analytika, doporučujeme, aby si ještě před pohovorem (například telefonicky) ověřili náplň práce inzerované pozice. Jinak mohou být na pohovoru nepříjemně překvapeni.

Marketingový pracovník – v tomto případě se stává, že náplní práce není skutečný marketing, ale společnost hledá „děvče pro všechno“. Nový zaměstnanec bude jen zapisovat poštu a vyřizovat telefonáty. Plat brutto v tomto případě nemusí přesáhnout dvacet tisíc korun měsíčně.

Kontrolor kvality – v tomto případě se také za dobře znějící profesí může ve skutečnosti skrývat něco jiného – pracovník, který nevydělá ani 17 tisíc hrubého. Skutečný kontrolor kvality v průmyslu může vydělat až 23 tisíc korun hrubého.

Nejpodceňovanejší profese

Programátor CNC stroje – na tuto pozici stačí i střední škola a zaměstnanec si může vydělat až 35 tisíc korun měsíčně. Když člověk navíc zvládá cizí jazyk, může mzda dosáhnout až 55 tisíc hrubého. Na pracovním trhu tito lidé chybějí, protože naše školství jich nedokáže „vyprodukovat“ dostatek.

Mistr výroby – nedostatková pozice v průmyslu s platem přesahujícím 30 tisíc korun měsíčně. Cenění jsou zejména lidé s praxí, v takovém případě může být plat ještě vyšší. A to zejména v automobilovém průmyslu.

Elektrotechnik – na první pohled dělnická profese nabízí plat přes 25 tisíc korun měsíčně. Pokud se jedná o elektrotechnika se specializací na odborné prověrky a certifikace, plat může přesáhnout i 33 tisíc korun.

Svářeč a řezač kovů – nedostatková profese v českém průmyslu, některé společnosti v minulosti hledali svářeče v zahraničí. Nabízí se zde plat okolo 28 tisíc korun hrubého měsíčně.

Nastavovaní a obsluha kovoobráběcích strojů – obzvlášť tato pozice nezní pro mladé lidi příliš přitažlivě. Kvalifikovaný zaměstnanec v této profesi si může vydělat víc než 25 tisíc korun hrubého. Každopádně více než zmiňovaný vedoucí pobočky.

„Z tohoto přehledu vyplývá, že výše uvedené pozice v průmyslu určitě stojí za pozornost. A naopak: zajímavě znějící název, často napsaný anglicky, ještě nemusí znamenat zajímavou a dobře placenou práci. Lidé, kteří si hledají zaměstnání, by si na to měli dát pozor. Vyvarují se následného zklamání,“ radí Tomáš Surka z McROY Czech.

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3