INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Česká ekonomika má dobře našlápnuto, firmám přibývá zakázek a rostou tržby. Ruku v ruce s tím roste potřeba zaměstnanců, což potvrzuje analýza situace v českém průmyslu pracovního portálu Profesia.cz. Největší poptávka v prvním čtvrtletí 2015 je po lidech ze strojírenství (2111 inzerovaných pozic), výroby (2066) a elektrotechniky a energetiky (1476). Profese, o které výrobní firmy aktuálně nejvíce stojí, jsou dělník (533) a operátor strojů a zařízení (423).

Zájem je hlavně o odborníky ze strojírenství

Počet volných pozic ve strojírenství narostl o 39% na 2111 inzerovaných pozic, meziročně si stále drží první místo v počtu volných nabídek. Elektrotechnika a energetika navzdory třetinovému nárůstu počtu volných míst spadla z druhého na třetí místo. Na pomyslné druhé příčce ji nahradila výroba s 2066 nabídkami.

Z hlediska meziroční změny v prvním čtvrtletí výrazně stoupla poptávka v rámci dřevozpracujícího (nárůst o 214%) a textilního průmyslu (nárůst o 208%). Raketový nárůst o 374% však zaznamenala kategorie pomocné práce. Jistou šanci najít uplatnění by tak nyní mohli mít lidé bez kvalifikace, kteří patří mezi dlouhodobě nezaměstnané. Výrobní sektor zaznamenal meziroční změnu 161%.

Tabulka 1: Přehled pracovních nabídek v průmyslu podle oborů za 1. čtvrtletí

 

2015_5_profesia1

 Zdroj: www.profesia.cz

 Firmy nejčastěji hledají dělníky a operátory strojů a zařízení

Z hlediska počtu nabízených pozic si prvenství drží dělníci ve výrobě (533 volných míst) a operátoři strojů a zařízení (423). Třetí, nejčastěji nabízenou profesí, je sice konstruktér ve strojírenství (264), ale počet nabídek oproti loňsku o necelou desetinu poklesl.

Záporné znaménko se objevilo také u profese konstruktéra v rámci automobilového průmyslu, kde počet nabízených míst oproti stejnému období minulého roku klesl o 16%. I tak se však objevil v desítce nejvíce poptávaných pozic.

Naopak oproti loňsku stoupl počet pracovních nabídek na pracovním portálu Profesia.cz na pozici dělník o neuvěřitelných 620%. Radikální nárůst počtu volných míst zaznamenaly i profese operátor strojů a zařízení (504%), seřizovač CNC strojů (192%) a skladník (176%).

Tabulka 2: Top 10 inzerovaných pozic v průmyslu v prvním čtvrtletí

 

2015_5_profesia2

 Zdroj: www.profesia.cz

 Lidé nejčastěji hledají pozici skladníka, dělníka a řidiče

V žebříčku Top 10 pozic v průmyslu, které nejčastěji uvedli zájemci v životopisech v prvním čtvrtletí letošního roku, kralují tři profese – skladník (1186 životopisů), dělník (1100) a řidič (1049). Následuje balič s 541 životopisy, kurýr s 391 životopisy a operátor strojů a zařízení s 382 životopisy.

Zdroj: www.profesia.cz

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3