INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Elektřina na burze je již několik týdnů na historických minimech. Aktuálně se cena pohybuje na 31,35 eur za megawatthodinu, což je při dnešním kurzu 854 korun. Vloni to bylo i nad hranici 36 eur za megawatthodinu (985 korun) a před čtyřmi roky se cena jedné megawatthodiny na celý následující rok dotkla úrovně 60 eur (1643 korun). Ve srovnání s rokem 2011 se jedná o výrazný pokles o více jak 50 procent. Společnost Virtuse Energy, která obchoduje s elektřinou, plynem a emisními povolenkami ve 22 zemích nepředpokládá výrazný nárůst ceny ani v druhé polovině roku.

 „Do konce roku nepředpokládáme obrat klesajícího trendu. Navíc cena může ještě klesnout. Všichni zákazníci, jak domácnosti, tak firmy si polepší,“ říká Jaroslav Codl, ředitel prodeje elektřiny a plynu Virtuse Energy.

 Na cenu elektřiny působí několik vlivů najednou. Cena vzniká tržně a tvoří ji související služby regulované Energetickým regulačním úřadem. Za současným poklesem cen elektřiny je především levné uhlí a povolenky CO2. Dále také pokračující trend zvyšování kapacit na produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů v Německu. Například výrobní kapacity větrné produkce by se měly v příštím roce zvýšit o 3 GW, zatímco instalované kapacity solární produkce v Německu by si měly polepšit o dalších 0,4 GW.

 Analytici Virtuse Energy odhadují pokles ceny i pro příští rok. „Nárůst ceny neočekáváme ani v příštím roce. Elektřiny je navíc v Evropě nadbytek. Výše všech instalovaných výrobních kapacit daleko přesahuje spotřebu elektřiny, navíc výstavba nových zdrojů na výrobu elektřiny je rychlejší než růst spotřeby. Cenu elektřiny ovlivňují variabilní náklady na produkci, jejichž průměr neustále klesá,“ dodává Jaroslav Codl.

Virtuse Energy, česká společnost napůl vlastněná Janem Fouskem a Rastislavem Vasilišinem, loni zobchodovala 76 milionů emisních povolenek stovkám největších společností zejména v České republice a na Slovensku a dosáhla obratu přes 6 miliard korun. Virtuse Energy se věnuje obchodování elektřiny, plynu a emisních povolenek včetně veškerých doprovodných služeb jako je portfolio management, analytická podpora, zodpovědnost za odchylku a mnohé další. Firma se v loňském roce stala jako jediná firma svého druhu v regionu členem největší světové burzy ICE. V září loňského roku se stala vůbec první zahraniční firmou na světě, která vstoupila na nově se formující čínský trh s emisemi, letos v létě plánuje vstup už na druhou čínskou burzu. Kromě obchodu s energiemi se firma dlouhodobě věnuje konferencím (organizace, aktivní účast, přednášky), vzdělávacím programům v oblasti energetiky, environmentálnímu poradenství či stavbě obnovitelných zdrojů energie na Balkáně.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3