INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pokud by existovalo Československo, stalo by se lídrem Evropy. Alespoň co se týče investičních aktivit jihokorejských korporací. Ačkoliv se v České republice realizuje pouze zlomek počtu jihokorejských zahraničních investic, z pohledu jejich výše se pro Jižní Koreu stáváme důležitějším investičním teritoriem než Německo a přibližujeme se úrovni Japonska. A Slovensko je na tom ještě lépe. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) proto zmapovala za podpory Komerční banky obchodní vztahy mezi ČR a Jižní Koreou a při příležitosti návštěvy jihokorejské prezidentky v ČR, paní Pak Kun-hje, předkládá exkluzivní analýzu investičních a obchodních vztahů.

Obchodní bilance nevyznívá sice pro ČR úplně optimisticky, neboť dovoz převyšuje naše exporty do Jižní Koreje téměř o řád, ale jihokorejští investoři začínají sehrávat v naší ekonomice klíčovou úlohu. I přes fakt, že je v ČR poměrně málo jihokorejských investic (29 investičních projektů), jejich celková výše (více jak 4 miliardy USD) nás posouvá s velkým náskokem před Německo (800 mil. USD), a přibližujeme se dokonce úrovni Japonska (4 590 mil. USD). To je zcela zásadní zpráva a její význam nesnižuje ani fakt, že se na celkovém objemu jihokorejských investic v ČR podílí dvě společnosti (Hyundai Motor a Nexen Tire) z téměř 80 %.

Přesto jsme celkovým objemem ze zemí V4 až za Slovenskem, kde je alokováno dokonce za více jak 5 miliard USD jihokorejských investic. Nejvýznamnější jihokorejské investice směřují zejména do Číny, Vietnamu, Indie nebo USA. Země V4 jsou ale velmi oblíbenou destinací jihokorejských korporací a jejich společný podíl dominuje současné Evropě. Jižní Korea se podílí v ČR na celkových investicích podílem 3,9 %, což je desetinásobně více jak Čína. Dominuje automobilový průmysl, ať již jakožto přímý výrobce automobilů, jeho součástek nebo pneumatik pro motorová vozidla. Naopak zatím mizivý je u nás investiční apetit korejských výrobců elektroniky, což je z pohledu počtu realizovaných projektů nejvýznamnější jihokorejská investiční aktivita ve světě.

Celkové saldo naší obchodní bilance s Jižní Koreou je výrazně záporné a dosahuje téměř 57 miliard korun. Je to dáno zejména tím, že podíl exportu našich firem do Jižní Koreje je velmi malý, jedná se o 0,38 % našeho celkového exportu, což je přibližně trojnásobně méně než naše vývozy například do Číny. Povzbuzující informací je ale fakt, že za posledních 5 let se export do této destinace zvýšil o 123 %. Na exportu se jednou pětinou podílí spotřební zboží jako jsou kočárky, hračky nebo sportovní potřeby, následují optické přístroje, elektrické komponenty nebo elektrické přístroje.

Naopak vliv importu z Jižní Koreje je pro naše podniky poměrně významný a jeho podíl na celkových dovozech je 2,4 %, přičemž téměř třetinou se na něm podílí komponenty do automobilů, následuje elektronika a kancelářská technika.

„Vliv Jižní Koreje na českou ekonomiku je potřeba posuzovat vedle objemu investic i z pohledu tvorby nových pracovních míst. Tento asijský stát jich od roku 2003 k dnešku vytvořil téměř 15 tisíc. Číslo v nejbližší době opět výrazně vzroste. Jihokorejská společnost Nexen Tire totiž zahájila letos v říjnu výstavbu závodu na pneumatiky v průmyslové zóně Triangle v Ústeckém kraji, tedy v místě, které se dlouhodobě potýká s největší nezaměstnaností v ČR. Vedle toho, že zde najde práci téměř dva a půl tisíce lidí, jde historicky o vůbec největší investici u nás s cílovým objemem až 40 miliard Kč,“ uvedl Radek Basár, zástupce výkonného ředitele pro Marketing a komunikaci v Komerční bance.

Jižní Korea tak potvrzuje svůj mimořádný význam ve světové ekonomice. Je pátým největším exportérem, sedmým největším importérem a patří mezi dvacítku nejvýznamnějších investorů planety. To se v důsledku projevuje i tím, že je důležitým zaměstnavatelem, přičemž historicky díky investičním aktivitám zaměstnávají jihokorejské korporace ve světě téměř milion pracovníků a jsou tak větším zahraničním poskytovatelem práce než je Čína.

To se projevuje i v ČR, kde jsou Jihokorejci poměrně významným aktérem na trhu práce. Hlavní aktuální jihokorejský zaměstnavatel, automobilka Hyundai Motor (Nošovice) poskytovala v roce 2014 průměrnou mzdu v dělnických profesích 30 tis. Kč. Pro porovnání průměrná mzda ve Škoda Auto (Mladá Boleslav, Kvasiny, Vrchlabí) v dělnických profesích byla ve stejném období 34 tis. Kč.

Karel Havlíček, předseda AMSP ČR, shrnuje výsledky analýzy: „Vliv Jižní Koreje na českou i slovenskou ekonomiku roste. S nadsázkou můžeme říci, že pokud by existovalo Československo, nemáme dnes v Evropě v tomto ohledu konkurenta.  Stejně tak růst exportu do tohoto teritoria v posledních pěti letech je naprosto nevídaný a bourají se předsudky našich obchodníků, že Jižní Korea je uzavřenou ekonomikou. Na druhou stranu Jihokorejci jsou nekompromisními vyjednavači, velmi agresivními obchodními partnery a tvrdými zaměstnavateli. Jejich výsledky jsou obdivuhodné, ale principy sociální odpovědnosti jsou jim cizí. Malé a střední firmy, stejně tak potencionální zaměstnanci, s tím musí počítat a dopředu zvážit efektivitu obchodního nebo pracovního vztahu.“

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3