INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

kopytoV březnu roku 2018 přibylo v České republice více než 1 300 fyzických osob podnikatelů. Zatímco s podnikáním začalo téměř 5 300 fyzických osob, více než 3 900 jich naopak skončilo. Během celého prvního čtvrtletí letošního roku se potom počet podnikajících fyzických osob v ČR zvýšil téměř o čtyři tisíce.

Podnikat 16 609 fyzických osob a 12 645 svoji činnost ukončilo. Nejvíce se přitom zvýšil počet fyzických osob podnikatelů v profesních, vědeckých a technických činnostech. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF. 

Oproti prvnímu čtvrtletí roku 2017 se počet vzniků fyzických osob podnikatelů (FOP) snížil o 713. Nižší byl také počet zaniklých FOP, meziročně přestalo podnikat o 3 110 fyzických osob méně než před rokem. Počet ukončených podnikatelských oprávnění se meziročně snížil o pětinu a byl nejnižší od roku 2012. Díky tomu také přibylo nejvíce fyzických osob podnikatelů od roku 2012. „Určité meziroční zpomalení počtu ukončovaných podnikatelských oprávnění pro fyzické osoby jsme mohli sledovat už v průběhu minulého roku, ale vždy šlo o jednotky procent. Pětinový pokles počtu zániků fyzických osob je v kontextu posledních let opravdu výjimečný. Další měsíce přitom ukážou, jestli šlo o jednorázový výkyv, nebo jestli jde o dlouhodobější trend,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF  Czech Credit Bureau.

Ilustrační foto Pixabay.com

Zajímavé přitom je, že i přes výrazný meziroční pokles počtu zaniklých fyzických osob podnikatelů se nadále snížil podíl bankrotů na zánicích FOP. Pouze desetina (10,8 %) zániků byla způsobena bankrotem fyzické osoby podnikatele, což je nejméně od roku 2013.
Nejvíce fyzických osob začalo v prvním čtvrtletí podnikat v profesních, vědeckých a technických činnostech (2 979 FOP), v obchodu (2 460 FOP) a ve zpracovatelském průmyslu (2 248 FOP). Naopak nejčastěji podnikání ukončovali lidé v obchodu (3 421 FOP), stavebnictví (2 099 FOP) a ve zpracovatelském průmyslu (1 520 FOP). Nejvíce fyzických osob podnikatelů přibylo v profesních, vědeckých a technickcých činnostech (1 590 FOP), ve zpracovatelském průmyslu (728 FOP) a v informačních a komunikačních činnostech (614 FOP). Ve čtyřech odvětvích naopak počet fyzických osob podnikatelů klesl. Šlo o obchod (-961 FOP), stavebnictví (-244 FOP), ubytování a stravování (-208 FOP) a dopravu (-78 FOP).

„Zájem podnikatelů se v posledních letech stále více soustředí na specializované obory, a to u fyzických osob i obchodních společností. V obou případech nejvíce narůstá sektor profesních, vědeckých a technických činností. U fyzických osob však pozorujeme oproti obchodním společnostem také velmi vysoký nárůst počtu podnikatelských oprávnění v informačních a komunikačních činnostech,“ říká Věra Kameníčková. Právě posledně jmenované odvětví je také nejdynamičtěji rostoucím. Na 10 zaniklých podnikatelských oprávnění připadá 50 vzniklých. S odstupem následují profesní, vědecké a technické činnosti, kde připadá 21 nových FOP každých na 10 zániků. V průměru za všechna odvětví jde přitom pouze o 13 vzniků na 10 zániků FOP.

Nejvíce fyzických osob začalo v prvním čtvrtletí podnikat v Praze (2 665), ve Středočeském kraji (2 158) a v Jihomoravském kraji, (1 914). Nejvíce jich svoji činnost ukončilo ve Středočeském kraji (1 611), v Jihomoravském kraji (1 556), v Praze (1 522) a v Moravskoslezském kraji (1 516). Nejvíce fyzických osob podnikatelů přibylo v Praze (1 143), ve Středočeském kraji (547) a v Jihomoravském kraji (358). V Karlovarském kraji se potom počety fyzických podnikatelů o 85 snížil.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3