INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

m Sv. Vaclav 1D Au 99 1Tradici svatováclavských dukátů připomíná vskutku exkluzívní ražba, kterou Pražská mincovna veřejnosti poprvé představí na nadcházejícím veletrhu Sběratel. Emise z dukátového zlata čítá pouhých devětadevadesát kusů, přičemž na každý exemplář muselo být použito originální razidlo. Výjimečnou a technologicky náročnou ražbou vzdává mincovna hold prvním československým obchodním mincím, jimiž byly právě svatováclavské dukáty. Od zahájení jejich výroby letos uplynulo rovných devadesát let.

Pouze jednou v novodobé historii československého mincovnictví byly raženy svatováclavské dukáty číslované přímo v mincovní ploše. Jednalo se o sérii jubilejních mincí z roku 1923 k pátému výročí založení Československa. Tehdejší mincovna v Kremnici jich vyrobila tisíc kusů.

„Číslo bylo raženo pozitivně, to znamená, že vystupuje z mincovní plochy. Výroba byla proto technicky náročná a na každý dukát museli tenkrát v Kremnici použít jedinečné razidlo. Stejný postup jsme po devadesáti letech použili i u nás,“ komentoval mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

S dukátem získá majitel i originální razidlo

V praxi to tedy znamená, že každý z nových svatováclavských dukátů je unikátem s vlastním číslem, ražený pomocí vlastní raznice. „Toto razidlo, upravené tak, aby nemohlo být dále použito k ražbě, získá do svého vlastnictví každý majitel číslovaného dukátu,“ uvedl předseda představenstva a člen emisní rady Pražské mincovny Pavel Trtík. Podle jeho slov čítá celá emise pouhých devětadevadesát exemplářů.

Každý dukát je opatřen puncovní značkou, která potvrzuje jeho ryzost. Tu vyjadřuje hodnota 986 tisícin, což odpovídá tradiční ryzosti českých dukátů, stejně jako průměr 20 mm a hmotnost 3,49 gramu. Technické parametry jsou uvedeny na certifikátu připraveném státní tiskárnou cenin. Obsahuje několik bezpečnostních prvků, a to včetně giloší, iris přechodů barev, mikrotextu a vodoznaku. Svatováclavský dukát bude možné spatřit na nadcházejícím veletrhu Sběratel, který začne ve čtvrtek 5. září na výstavišti v pražských Letňanech.

Václav měl zdobit českou korunovou minci

Zajímavá historie se váže k motivu svatého Václava v přilbici, ztvárněný na averzní straně dukátu. Jeho autorem je slavný český medailér a sochař Vladimír Oppl (mimochodem autor nejkrásnější zlaté mince světa Karel IV. - Nové Město pražské). Návrh byl totiž původně určen pro českou oběžnou korunovou minci, v soutěži ČNB však nakonec vyhrála jednodušší podoba siluety svatováclavské koruny. Nadčasová krása Opplova návrhu se přesto nakonec dočkala zhmotnění. A to rovnou ve zlatě.

Svatováclavské dukáty

Jubilejní československé svatováclavské dukáty se staly základem nové tradice. Raženy byly od roku 1923 a prvních tisíc kusů bylo číslovaných na mincovní ploše. Jednalo se o obchodní mince s proměnlivou hodnotou, danou tedy hlavně obsahem drahého kovu. Autory motivu byli Otakar Španiel a Jaroslav Benda, kteří zvítězili v soutěži vypsané z podnětu ministerstva financí. V ražbě mincí s tímto motivem, avšak již bez čísla, pak mincovna v Kremnici pokračovala až do roku 1938. Za toto období jich vyrazila na 452 540 ks.

(miu)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3