INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Češi si oblíbili rychlejší a snadnější platby u pokladen v obchodech. Věří bezkontaktním kartám a používají je rádi, čímž se řadí mezi špičku v Evropě. Bezkontaktních karet MasterCard a Maestro je v České republice už celý milión.

Česká republika patří mezi deset zemí Evropy, v nichž bylo vydáno již milion bezkontaktních karet MasterCard a Maestro. Zároveň se může pyšnit vysokým procentem bezkontaktně uskutečněných plateb v obchodech: 27 %. Vyplývá to ze statistik, které za 3. čtvrtletí 2013 zveřejnila společnost MasterCard®, jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách.

Ke konci září roku 2013 bylo možné s kartami MasterCard a Maestro s bezkontaktní technologií PayPass platit u 1,6 milionu obchodníků, což činí meziroční nárůst o 182 procent, v 60 zemích světa. Z toho více než polovina, přesně 33, se nachází na evropském kontinentu; v deseti z nich již bylo vydáno více než milion karet s touto funkcionalitou. Kromě České republiky se jedná o Francii, Německo, Maďarsko, Itálii, Velkou Británii, Švýcarsko, Turecko a Rusko.

„Velmi nás těší, že se zvyšuje i využití karet. Meziročně narostl počet bezkontaktních transakcí v Evropě o 220 procent. Vzrostl také objem plateb, a to o plných 356 procent,“ říká Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko. „V České republice, stejně jako v Polsku, se dokonce téměř třetina transakcí, přesněji 27 procent, s kartami MasterCard a Maestro uskuteční právě pomocí bezkontaktních plateb, což je z evropských zemí nejvíce.“

Bezkontaktní platby MasterCard jsou ideální pro trhy, na nichž se tradičně platilo hlavně hotovostí a kde se klade důraz na rychlost platby. Umožňují uskutečňovat každodenní nákupy snadno a bez nutnosti zadávat PIN či podepisovat účtenku. To je zřejmé i ze statistik ohledně výše jednotlivých transakcí. Průměrná hodnota bezkontaktní platby v Evropě činí 11 USD. 68 procent transakcí je pak pod 10 USD.

Zákazníci kromě rychlosti oceňují hlavně bezpečnost a také větší kontrolu při užití karty. Zákazník nedává kartu z ruky a nelze tak přečíst jméno zákazníka, ani třímístný bezpečnostní kód. Karta musí být přiložena nejméně na vzdálenost pěti centimetrů ke speciálně vybavenému terminálu, aby mohla být platba uskutečněna. I kdyby zákazník omylem přiložil kartu dvakrát, platba bude odečtena jen jednou. Technologie je chráněna nejmodernějším několika úrovňovým bezpečnostním systémem společnosti MasterCard, aby zabránila neautorizovaným platbám.

MasterCard jakožto lídr v inovacích poprvé použil bezkontaktní platbu v roce 2005 a díky současnému vývoji otevřel možnosti využití této technologie i do mobilních zařízení. Bezkontaktní technologie umožňující platby tak může být kromě karty umístěna například na mobilním telefonu, na klíčence či jinde.

(tz)

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3