INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Logo_PK_RPotravinářský průmysl vítá fakt, že se spotřebitelské organizace i další subjekty zajímají intenzivně o kvalitu potravin. Nicméně nesprávné vyhodnocení výsledků testů potravinářských výrobků a mnohdy až účelové zdůrazňování některých parametrů vede k matení spotřebitele a v krajním případě i k neoprávněnému poškození výrobce. Příkladem těchto aktivit je i nedávný test kvality drůbežího masa, který byl publikován v řadě médií.

Již odběr vzorků uvedeného testu drůbežího masa byl značně zavádějící. Především se nejednalo o úřední odběry vzorků, proto není jasné, zda byly dodrženy všechny podmínky přepravy, skladování atd. Pokud nejsou tyto podmínky splněny, dochází velmi jednoduše k pomnožování mikroorganismů a jejich migraci.

Vzorkovány byly pouze výrobky zabalené v obalech od výrobce. Nedošlo ke vzorkování ve specializovaných prodejnách drůbežího masa, kde se prodává značný podíl drůbeže zejména z dovozu. Do testu nebyly ani zařazeny dodávky do restaurací a společného stravování, kde se také realizuje velký podíl drůbežího masa, opět zejména z dovozu.

Navíc v testu nejsou vůbec uvažované obchodní organizace, které mohou ovlivnit mikrobiologické ukazatele způsobem skladování, manipulace a prodeje a zejména nedodržováním chladícího a mrazícího řetězce.

Samotný test drůbežího masa se soustředil na řadu ukazatelů, které výrobci nemají povinnost na obal uvádět, protože nevyplývají z žádných právních předpisů jak ČR, tak EU. Jde zejména o výživové hodnoty, množství a složení tuku, datum výroby, způsob chovu a původ kuřete. Interpretace takových výsledků je logicky pro spotřebitele zavádějící, protože pro tyto ukazatele není stanoven prakticky žádný standard, podle kterého by mohlo být prováděno hodnocení.

Bohužel takováto tvrzení o kvalitě a nekvalitě potravin v odborném tisku poškozují dobré jméno českých výrobců a vnáší paniku mezi spotřebitele, kteří se mohou domnívat, že se jedná o seriozní informace.

Příklady zkreslujících informací:

1. Vyhodnocení testů obsahu vody je v rozporu s Nařízením EU č. 543/2008 v platném znění, kdy hodnoty uvedené v Příloze VII tohoto nařízení jsou striktně dána pro zmrazená kuřata a tato kritéria byla použita rovněž u kuřat chlazených. Pro celé kuře chlazené není limit při vyšetření v laboratoři v rámci nařízení stanoven. Metodicky správně měly být pro srovnání výsledků obsahu vody použity hodnoty z přílohy VIII pro díly s kůží, protože celé kuře kůži obsahuje. Pro chlazení vzduchem u chlazených kuřat by pak byla nastavena limitní hodnota 4,05% a nikoliv 2%, což je značný rozdíl. V tomto testu byla jednoznačně zvolena špatná kritéria pro vyhodnocení výsledků. Pokud tomuto kritériu test přisuzuje váhu 40 % v celkovém hodnocení, značně to výsledky zkresluje.

2. Mikrobiologické ukazatele – v závodech jsou mikrobiologické parametry pravidelně sledovány jak v rámci systémů řízení jakosti, tak při monitoringu Státní veterinární správou. Nebyly zjištěny žádné výsledky u kuřecího masa, který by nevyhovovaly limitům v Nařízení EU č. 2073/2005 v platném znění. V podnicích drůbežářského průmyslu jsou nastavené velmi přísné kontrolní mechanismy, které jsou pravidelně sledovány v rámci systémů řízení jakosti, a to i v rámci monitoringu prováděného Státní veterinární správou. Toto kritérium – mikrobiologické ukazatele, ale mělo v celkovém hodnocení váhu 20 %.

3. Množství a složení tuku – jde o nepovinný údaj vzhledem k tomu, že obsah tuku je variabilní a obecně známou skutečností je, že kuřata krmená do vyšších průměrných hmotností obsahují tuku více. Důležitou roli hraje i pohlaví brojlerů. Z údajů k jednotlivým výrobkům není hmotnost kusu známa. Test toto vůbec neřeší. Výsledky chemického stanovení tuku by neměly být vyhodnocovány v absolutní hodnotě, ale v hodnotě relativní, vztažené k hmotnosti kuřete. Toto kritérium má pak váhu v celkovém hodnocení 25 %.

4. Deklarace – design etiket privátních značek si navrhují přímo daní odběratelé, stejně jako údaje, které jsou na nich uvedeny. Např. společnost TESCO má nutriční hodnoty uvedeny na etiketách již několik let, i když tento údaj není povinný. Toto kritérium mělo v celkovém hodnocení váhu 15 %.

Čeští výrobci deklarují na obalu všechny povinné údaje, a to dle zákona č. 110/1997 Sb., vyhlášky č. 113/2005 Sb., v pozdějším znění a dle směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2000/13/ES v pozdějších úpravách. Výživové hodnoty, způsob chlazení, původ kuřete, způsob chovu a datum výroby nejsou povinnými údaji.

Z toho vyplývá, že výrobci nemohli ovlivnit 3 ukazatele ze 4, protože byly nesprávně do vyhodnocení zařazeny, nebo byly v režii odběratelů. Jejich váha z celkového hodnocení výrobků činila 80 %.

(tz)

Slovo ke dni

  • Bez předsevzetí? Bez cíle?

    Mnoho z nás na novoroční předsevzetí zanevřela. Nedivím se. Vždycky, když si nějaké dávám, nakonec jsem z něj vystresovaná. Jednoduše proto, že si do hlavy člověk vtiskne slovo musím. O to víc mám chuť na čokoládu, ke které bych začátkem ledna neměla ani přivonět. O to víc mě rozčiluje, že v jógovém studiu je každé úterý pořádná zima a vlastně se mi tam vůbec nechce. A tak jsem nad předsevzetími zlomila hůl. Takhle to prostě nemá smysl. Teď to dělám jinak. Sepisuju si cíle. A každý den, podle zásad Čtyř dohod, velmi inspirativního filozofického díla, dělám to nejlepší, co v daný moment mohu. Ne více, ne méně. Tak, aby mi činila každá moje volba radost. Slovo musím jsem vygumovala ze scénářů, které si v hlavě vytvářím. A nahradila je pocitem hřejivého potěšení, kdy je srdce, mysl i čin v rovnováze. A tak si jógu zacvičím doma, pěkně v...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2025

INZERCE

Partneři

 

Partneři plus:

 
 

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

budova UPV 2 copy

Co jsou dodatková ochranná osvědčení 3. prosinec 2024

Uplynutím platnosti patentu průmyslověprávní ochrana léčiva nebo účinné látky na ochranu rostlin nemusí končit V důsledku období, které uplyne mezi podáním patentové přihlášky na nový léčivý přípravek a jeho registrací, není doba patentové ochrany vždy postačující k pokrytí investic vložených do výzkumu. Obdobná situace je i v rostlinolékařské oblasti.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto  cmsm105caim200 AVLOGOM3