INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

image001Návrh zákona o státním občanství, který připravilo ministerstvo vnitra, by měl už konečně vyřešit stávající problém se zde narozenými dětmi Vietnamců, jenž u nás žijí. Ročně se jedná o více jak 800 dětí, což je celoroční kapacita okresní porodnice. Za posledních pět let se u nás narodilo nejvíce dětí cizinců právě vietnamským rodičům a tento stav pomáhá zlepšit naši demografickou situaci.

Navíc tyto děti se výborně učí v našich školách a je proto o ně mezi školami velký zájem. Průměrný prospěch vietnamských dětí na základních školách je 1,3,. Na středních školách 1,7 a mnozí vietnamští vysokoškoláci končí své studium na tzv. červený diplom. A to jako cizinci nikdy od našeho státu žádnou podporu tyto děti ani jejich rodiče nedostávají.

 

Problém je však při narození, kdy se rodiče musí rozhodnout, zda jejich dítě bude mít české, nebo vietnamské občanství. Většinou pochopitelně zvolí vietnamské a je to pro náš stát škoda. Znám několik vietnamských dětí, které po absolvování českých škol nyní studují na Harvardu nebo v Oxfordu a jejich rodiče zde žijí, pracují a svým dětem finančně k tomuto studiu pomáhají. U Vietnamců je totiž na prvním místě co nejlepší vzdělání svých dětí a to je hlavní důvod, proč dokáží pracovat od rána do noci, bez zavíracího dne, doma i v cizině. Na druhém místě je finanční pomoc rodičům a teprve na třetím místě je jejich bydlení a vybavení rodiny.

V řadě měst a obcí Vietnamci po všech povodních, jako jediní cizinci u nás, ihned věnovali postiženým materiální i finanční pomoc a tím dokázali svoji integraci do naší majoritní společnosti. Bohužel jim schází možnost získání dvojího občanství (své vietnamské nechtějí zrušit) a tak i když si to často mnohé obce a města přejí, nemohou se zúčastňovat našich voleb, protože jako cizinci nemají právo volit, ani být voleni.

Již deset let naše Česko-vietnamské společnost veřejně požaduje, aby slušní a pracovití Vietnamci, kteří mají čistý trestní rejstřík, mohli zde získat dvojí občanství. Chceme také, aby děti Vietnamců zde narozené získaly dvojí občanství a v době plnoletosti se mohly samotné rozhodnout, jaké občanství si ponechají, pokud nebudou mít možnost mít nadále dvojí občanství. Usilujeme o to, aby ti slušní a pracovití Vietnamci byli uznáni za národnostní menšinu, protože zde žijí již přes šedesát let a nikdy jsem nezaznamenal případ, aby Vietnamec zavraždil Čecha, ale sám jsem byl na několika pohřbech, kdy Češi loupežně zavraždili Vietnamce. Vždy jsem se veřejně při smutečním projevu u rakve zavražděného Vietnamce všem pozůstalým a přátelům jménem všech slušných Čechů omluvil. Ale jen omluvy nestačí.

K povinnostem je nutné také těm slušným cizincům poskytnout i práva a dát tak legálně společnosti možnost jejich lidský potenciál, jejich vzdělání, znalost řečí i jejich příkladnou pracovitost využít ku prospěchu ČR, ku prospěchu nás všech. Těch tzv. nepřizpůsobivých občanů máme stále více a tak je potřebné využít slušné, vzdělané a pracovité cizince, kteří se nechtějí vzdát svého občanství, ale studují, pracují a žijí u nás.

Veřejně vyzývám Legislativní radu vlády i kabinet premiéra Petra Nečase, aby návrh zákona slušným cizincům u nás žijícím skutečně pomohl, ale také žádám naše poslance a senátory Parlamentu ČR, aby tento zákon schválili a pan prezident jej podepsal. Jedná se přece o lidi, ale také o budoucnost nás všech. Děkuji vám.

Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti

Slovo ke dni

  • Voda a veselí

    Tvoří až 80 % lidského těla. V její molekule jsou obsaženy dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku. Podle některých studií uspořádáním molekul dokáže reagovat na emoce. Harmonické uspořádání lze dosáhnout tím, když tuto kapalinu udržujeme v prostředí, kde vládne pohoda, pozitivní lidské emoce bez extrémních výkyvů. K opaku stačí vodu vystavit agresi, hněvu a lítosti či smutku. Je to zjištění, které vede k zamyšlení. Voda je základem procesů v lidském těle. A je-li vystavena každodennímu bohatému přísunu negace, jak na to organismus musí reagovat? A co když bychom naopak naše smysly zušlechťovali přísunem optimismu, radosti a naděje? Jak by se naše těla změnila? Dala by se tak třeba zvrátit některá psychosomatická onemocnění… Možná by se dokázaly aktivovat hluboké procesy obnovy a prodloužila by se průměrná délka dožití ve zdraví… Nebylo...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Červenec 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3