Polské potraviny obsahují látky, které do nich nepatří. V poslední době se státní orgány zabývají výskytem technické soli, kterou zaměňovalii někteří výrobci za jedlou sůl. Případ stále není dořešen a vyvolává řadu otázek.
„Odborné i laické veřejnosti se předvádí, jak nemají kontrolní orgány pracovat," prohlásil prezident PK ČR Miroslav Toman."Stále například chybí seznam výrobců, kteří technickou sůl do potravin přidávali," konstatoval. Navíc je podezření, že polští potravináři používali rovněž závadné suroviny, např. sušená vejce, melanže apod.
Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce uvalila polská strana na případ informační embargo. Není dosud známo, kdo, do jakých výrobků, v jakém množství používal v Polsku technickou sůl. Chybí i informace o dovozu těchto potravin do České republiky, kde je přidávání technické soli do potravinářských výrobků striktně zakázáno.
Veřejnost dává stále víc přednost české kvalitě, jak napověděl průzkum Potravinářské komory ČR. Přesto se mnoho spotřebitelů při výběru zboží řídí jen nízkou cenou.
(kčr)